fbpx

5 tips voor meer mentale & fysieke weerstand van Charlotte Labee

Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk het is om met alle huidige veranderingen een goede weerstand te hebben. Brein- en WENDY-expert Charlotte Labee geeft daarom vijf tips voor meer mentale en fysieke weerstand.

Wat fijn dat de maatregelen steeds meer mogen versoepelen, Nederland wat minder angstig in de ban van Corona is. Scholen die weer naar een continue rooster kunnen waardoor ouders weer kunnen werken, dat geeft ook weer wat balans en rust voor veel mensen. De reacties en gevoelens blijven enorm gemengd erover en iedereen reageert er anders op. Dat zie ik in mijn omgeving, maar hoor het ook veel terug online van mensen. Wat gaat er nog gebeuren, gaat alles goedkomen, gezondheid, verlies van naasten, angsten, stress, onrust. De ander krijgt er juist meer rust door, de ratrace die heel even is weggevallen de afgelopen. Iedereen beleeft deze weken op een andere manier.

Ik verbaas me er al weken over dat er, naast de maatregelen die genomen zijn door de overheid, geen aandacht wordt besteed aan hoe wij zelf beter voor onszelf kunnen zorgen, waardoor we wendbaarder, flexibeler en relaxter om kunnen gaan met alle drastische veranderingen die het ons biedt. Waardoor we meteen ook onze weerstand een boost geven. Want angst, minder bewegen, stress, onrust, slechter eten, dat creëert de beste omgeving voor een verlaagde weerstand. De cijfers liegen er dan ook niet om dat er snel een enorme golf aan Corona burn-outs zal komen. Dit is het laatste wat we willen. Aangezien wij als mens voor meer dan 90% zelf in de hand hebben hoe het met onze gezondheid gaat, is het zonde om te wachten tot een gezondheidscrisis, een economische crisis, een verlies, trauma of simpelweg die burn-out. Het is tijd om preventief wat meer aandacht aan onszelf te besteden.

Daarom in deze blog 5 simpele tips om jezelf mentaal en fysiek sterker te maken.

Stimuleer je hersenen positief

Onze hersenen sturen alle processen aan, fysiek en mentaal. In de moderne wereld raast alles aan ons voorbij, onze hersengolven als moderne mens staan continue in een beta stand, dit is de alert stand, waar we stress en onrust ervaren. Wanneer we een diepere hersengolf opzoeken, de alfagolf, dan komt er meer rust, je bent meer in balans, je bent alert en kunt nog goed nadenken. Echter is het een gegeven dat we voornamelijk reageren op de beta golven. Je hersenen aansturen om naar de diepere golf te gaan zal je immuunsysteem een boost geven. Je kunt dit doen d.m.v. meditatie, bewust ademhalen en aan fijne dingen denken. Pak bijvoorbeeld eens dat fotoboek met fijne herinneringen erbij. Je hersenen kunnen maar aan 1 ding tegelijk denken. Op deze manier help je ze fijn en positief te denken.

Verlaag je stressniveau

Stress kan wanneer het negatief is ons enorm verzwakken als mens. Het kan ons uitputten, kost ons meer voedingsstoffen, we hebben sneller een kort lontje en ons oerbrein neemt het over. Wat betekent dat we gaan overleven i.p.v. leven. Ga buiten wandelen, binnen 5-10 minuten verlaag je de cortisol aanmaak. Het voordeel is dat wanneer je buiten gaat wandelen, je in deze tijden van het jaar ook nog vitamine D binnenkrijgt. Dat is fijn, want 80% van de Nederlanders komt vitamine D tekort, waardoor je je enorm futloos kunt gaan voelen. Wist je dat een voedingsstoffen tekort jou al direct een stressgevoel kan opleveren?

Brain Foods eten

Wanneer we stress hebben en onrustig zijn verbruikt je systeem vele malen meer voedingsstoffen dan wanneer we relaxt zijn. Wat ervoor zorgt dat we in een visuele cirkel terechtkomen, want het een versterkt het ander. Dat is wat je kunt voorkomen door de juiste voeding voor je hersenen te eten, ook wel Brain Foods genoemd. Hier zitten alle nutriënten in die ons brein dag in dag uit nodig heeft om goed voor je te kunnen presteren. Om stress te releasen en om balans te bewaren.

Sporten

Dit is wellicht de makkelijkste manier om onze weerstand te ondersteunen. Ik heb het de laatste tijd nog nooit zo druk gezien met wandelaars en fietsers, ik ben er blij om want dit geeft aan dat we ons steeds bewuster worden van hoe we zelf onze gezondheid in de hand hebben. Ga heerlijk fietsen, zwemmen, skeeleren, tuinieren, hardlopen. Er is zoveel wat we kunnen doen. Een hele leuke vind ik dansen! Je wordt er meteen zo lekker vrolijk van.

Slow down

Doe eens rustig aan, vaak zijn we te druk waardoor we minder goed voor onszelf zorgen. Neem een lekker bad, ga eens een uur midden in de natuur zitten en doe eens niets. Ga mediteren. Juist deze momenten zijn zo belangrijk om intern weer op te kunnen laden.

Hopelijk heb je wat aan bovenstaande tips, altijd leuk om me te laten weten welke jij bent gaan toepassen en hoe jij je erbij voelt!

Wil je meer lezen over de werking van ons brein en dagelijks tips ontvangen? Volg Charlotte Labee op haar Instagram waar ze dagelijks een dosis inspiratie weggeeft.

https://www.instagram.com/p/CAeps-RDzLV/

Lees ook:

Een partiële dwarslaesie weerhield Esther niet om haar dromen waar te maken

Leer je kinderen veerkrachtig zijn met deze drie tips

Waarom hoogsensitieve vriendinnen geweldig zijnWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF