fbpx

De Zwaartekracht van Hoogsensitiviteit

HSP-coach en WENDY-expert Felix Brabander behandeld vandaag een nieuwe mindset over hoogsensitiviteit. ‘Het sturen van de energie van je hart is de sleutel. Je leert terugkijken naar je oude manier van leven om tot de conclusie te komen dat je hebt leren ontsnappen aan de zware kracht van hoogsensitiviteit.’

Zocht je naar een naam voor dat gevoel dat je altijd met je meedraagt en dat jou eindeloos naar beneden trekt? Wel, dan weet je bij deze hoe die heet, namelijk: hoogsensitiviteit. Alle negativiteit in de wereld, alles wat zwaar is en moeilijk te verteren komt als zwarte blubber bij je binnen, omdat alles jou nu eenmaal diep raakt. Waarom is dat zo? Deels omdat je extreem gevoelig bent, deels omdat je het leed van de wereld aantrekt en deels omdat datgene wat je nog niet in jezelf hebt opgeruimd werkt als een magneet op donkere energie van buiten. En dat houdt pas op wanneer je glashelder begrijpt wat hoogsensitiviteit eigenlijk inhoudt, wat het met je doet en wat jij er eigenlijk mee zou moeten doen, om te kunnen bloeien en groeien. Zolang je je daar niet in verdiept, blijft jouw leven aanvoelen als een eindeloos gevecht. Het houdt nooit op en het is nooit genoeg. Alsof er sprake is van een bodemloze put waarin al je energie verdwijnt.

Ik ga het eens van een andere kant benaderen en wel: een nieuwe mindset die leidt tot een verschuiving.

Die donkere kant van hoogsensitiviteit maakt iedere HSP mee, of je nu wilt of niet.

Het kan heel lang aanvoelen alsof hoogsensitiviteit iets is waar je slachtoffer van bent of wordt en dat er aan dat slachtofferschap niet valt te ontkomen. Alles overweldigt je. Je weet dus niet beter of je bent slachtoffer van de wereld en van je hoogsensitiviteit.

Nu is het zo dat slachtofferschap een positie is die je als mens kan aannemen om met de buitenwereld te communiceren. Als je nergens grip op hebt en je je machteloos voelt dan kan je als slachtoffer toch weer een bepaalde macht terug veroveren door steeds weer opnieuw je machteloosheid te bewijzen. ‘Ik kan het niet, help mij. Ja maar, hoe dan?’ Klikt dat als bekend of als wellicht confronterend?

Daarmee heb je namelijk de grootste macht in handen. Daar kan de buitenwereld eigenlijk niet tegenop. Je kan er anderen mee leegzuigen. Maar zelf kom je ook geen stap verder. Het is slechts een vals gevoel van controle.

Wat vind je van het volgende idee: van zwaartekracht naar lichtkracht?

HSP’s denken niet zelden dat er iets mis met hen is en dat ze in therapie moeten.

Niets is minder waar, tenzij je het opschuiven van waar je in gelooft therapie wilt noemen. Waar je in mag gaan geloven is dat je in een tijd leeft waarin je het goede voorbeeld mag gaan geven. Dat er een gevoelige, kwetsbare en liefdevolle manier van leven bestaat die sinds de Corona-crisis alleen maar belangrijker is geworden. Wat ik net noemde is wat mensen nodig hebben, waar mensen naar verlangen. Deze crisis heeft ons er alleen maar nog bewuster van gemaakt. Sensitiviteit en connectie is het nieuwe normaal.

Jazeker, je zal er aan moeten wennen. Maar veel tijd zal je daarvoor niet krijgen.

De verschuivingen in zowel het sociale als het economische landschap zijn zo groot dat je keuzes moet gaan maken. Wil je de ontwikkelingen volgen of wil je ze mede gaan bepalen? De tijd is, zeker voor HSP’s, rijp voor het laatste. Kijk je hebt nu eenmaal onderscheidende eigenschappen. De kunst is alleen om je niet onder te laten sneeuwen en veel beter te leren luisteren naar jezelf. En, rara, naar welke stem mag je vanaf nu (eigenlijk vanaf gisteren) leren luisteren? Het is de stem van je hart. Knijp nu niet je tenen bij elkaar, want aan het eind wacht jou nog een verrassing die ervoor zorgt dat het eventuele zweverige helemaal verdwijnt.

De stem van je hart

In de ruimte van je hart zit een geheim. Ga hier eens op kauwen: ‘Als stilte de intentie is waarmee je de dingen doet, dan is het hart de plaats waarin de dingen kunnen gebeuren.’ Anders gezegd, jij mag jouw eigen intentie gaan sturen zodanig dat je leert hoe je jouw hart steeds weer in die space (of toestand) brengt waar niet de verkramping heerst maar waar een ruimte ontstaat die zorgt voor nieuwe impulsen en waar het leven wordt gecreëerd en voortgestuwd. Echter, die intentie van stilte is wel essentieel. Het is het instrument waarmee jij jouw hart helpt om het positieve werk te doen en om in die positieve energie te blijven die zorgt voor een nieuwe creativiteit waar je zelf verrast van staat.

De kunst is nu om niet de handen ten hemel te heffen en te roepen, ja maar hoe dan? Het gaat erom dat je een uitdaging omarmt waarvan je voelt dat daar energie in zit en dat je nieuwsgierig op weg gaat. Alsof je bloemen zaait terwijl je geen idee hebt welke zaadjes het zullen gaan doen en welke niet. Zie het leven meer als jouw geheime achtertuin en ga zaadjes planten!

Kijk eens naar de volgende uitdrukkingen

Mijn hart gaat hier sneller van kloppen.

De schrik sloeg mij om het hart.

Mijn hart gaat open.

Ik voel dat ik er met hart en ziel in zit.

Zodra je besluit om te leren leven vanuit je hart verdwijnt steeds meer de zwarte energie. In de plaats daarvan wordt alles lichter. Zodra je het goed zorgen voor je hart je eigen maakt, komen de ideeën voor een gezonder en veel meer geïnspireerd leven vanzelf. Het is geen kwestie van therapie maar van een gezonde keuze.

Focus op onafhankelijkheid

De belangrijkste shift is dat je niet meer de focus hebt op afhankelijkheid: waar haal ik de energie vandaan?, maar op onafhankelijkheid: wat geeft mij energie? Daarmee bedoel ik dat je je eigen weg gaat. En tegelijkertijd leer je op die manier jezelf te verbinden met gelijkgestemden die ook hun hart laten spreken. Daar zit de voeding die je kan geven aan jezelf en aan anderen. Je maakt van je hart een leeuwenhart. Moedig en vol vertrouwen ergens in stappen ook al weet je vaak niet precies waar het heen gaat. Maar door te luisteren naar de stem van je hart weet je en voel je dat er ergens in de verte lichtjes branden. En omdat je leert leven vanuit hele andere principes dan de meeste mensen, sta je ook niet meer toe dat anderen jouw energie wegzuigen. Je ontdekt nieuwe bronnen die meer gaan over zingeving. En als er nog momenten zijn van verwarring – het leven met al zijn uitdagingen gaat natuurlijk gewoon door – dan breng je jouw geheime instrument of ‘wapen’ in stelling: jouw intentie van stilte.

Begin je nu te begrijpen dat het verschil tussen hoogsensitiviteit als zware kracht en als lichte kracht wordt bepaald door de intentie waarmee je sturing geeft aan je eigen hart en .. aan dat van anderen? Leven vanuit je hart betekent kiezen voor je eigen heling en daarmee voor de heling van de wereld. Ja, maar hoe dan?

Je ontdekt gaandeweg dat je aan het veranderen bent van machteloosheid naar vindingrijkheid. Je ontdekt ineens bronnen die er eerst niet leken te zijn.

Ben je (al jaren) bewust op zoek naar de flow, dan is hier de ingang.

Het sturen van de energie van je hart is de sleutel. Als je dat eenmaal begrijpt dan kan je zelfs niet meer ontsnappen aan de kracht van je hart. Je leert terugkijken naar je oude manier van leven om tot de conclusie te komen dat je hebt leren ontsnappen aan de zware kracht van hoogsensitiviteit.

Je ontdekt dat je bent gegaan van een gevoel van klein naar groot. Van twijfels naar trots. Van trots naar ‘purpose’. En van ‘purpose’ (lees: sterk gedreven en verbonden zingeving) naar een pure manier van zijn die anderen misschien Zen zullen noemen. Je zal het begrip meditatie een hele andere betekenis gaan geven omdat je de kracht van de stilte als een intentie veel beter bent gaan leren begrijpen. Nodig jezelf uit om die shift te maken, zet je hart op de eerste plaats en geef het die krachtige intentie mee van waaruit de bijzondere dingen kunnen gebeuren.

De harmonie van het ‘kloppende hart’

En ja, ik weet het, de kreet ‘leven vanuit je hart’ heeft het risico in zich dat je er een vanillesmaak van in je mond aan overhoudt. Het is echter niet te vergelijken met dat huppelige idee van ‘leven vanuit je hart’ dat ik zelf ook wel eens meen te proeven.

Het gaat erom dat je jouw hart gaat zien als een krachtcentrale die je kan sturen met een intentie. En …. Op de valreep van dit artikel vertel ik er dan ook nog bij dat als je jouw hart echt de kracht wilt geven die het verdient, dan leer je om ook je buik met je hart te verbinden zodat de harmonie van het ‘kloppende hart’ wordt gekoppeld aan de tomeloze passie die in je buik zit. Dat geeft namelijk het gevoel dat alles met alles is verbonden en je niet bang hoeft te zijn dat de passie met je aan haal gaat of dat je blijft zweven in harmonie zonder dat er verder veel gebeurt. Wat heb je daarvoor als startpunt nodig? De stilte, niet als een vorm van meditatie maar als een intentie, zodat je kan blijven horen wat je hart zegt en dan het avontuur van echt leven aan kan gaan.

Wil je meer hulp in deze roerige tijden?

Meer artikelen van Felix Brabander: De wereld na Corona biedt voor HSP’ers nieuwe kansenWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF