fbpx

WENDY-expert Felix Brabander: ‘De wereld na Corona biedt voor HSP’ers nieuwe kansen’

HSP-coach en WENDY-expert Felix Brabander ziet nieuwe kansen voor mensen die hooggevoelig zijn in de nieuwe wereld die we tegemoet gaan. Die zal meer draaien om verbinding en dat is juist een wereld waarin HSP’ers veel kunnen betekenen, schrijft hij.

Iedereen weet inmiddels wel dat het Coronavirus je hele lichaam en vooral je longen overhoop kan halen, met name wanneer je een verzwakt immuunsysteem hebt.

Waar ik echter aandacht voor zou willen vragen is dat al het ‘nieuws’ omtrent het Coronavirus ook totaal bezit kan nemen van je mind en je emoties. En dat is een dreiging die naar mijn idee niet minder ernstig is. Zeker wanneer  je zo makkelijk in je hoofd kan schieten en je zo gevoelig bent voor stress als je hoogsensitief bent.
Je staat veel te open voor alles, ook voor een overload aan informatie die ook nog eens enorm tegenstrijdig kan zijn. Dit alles maakt dat je binnen de kortste keren met een vol en gestrest hoofd zit. De emoties kunnen hoog oplopen van al het potentieel bedreigende en confronterende nieuws. Je kan door een ‘overload’ aan informatie èn een teveel aan emoties net zo goed volledig overhoop gehaald worden. Dit is zeer begrijpelijk. Maar dat neemt niet weg dat het zeer destructief kan zijn.

Negatieve invloed

Hoe begrijpelijk het ook is, het blijft tekenend en frappant hoezeer je als hoogsensitief mens jezelf veel te veel negatief kan laten beïnvloeden.
Ik wil je daarom vragen om je veel meer bewust te zijn van je kwetsbaarheid voor negativiteit van buiten, maar ook van binnen trouwens (bijvoorbeeld door (valse) overtuigingen die kunnen ontstaan uit al het media geweld). Het is voor mij glashelder dat het toelaten van al die negatieve beïnvloeding ook een ziekte is die je jezelf kan aandoen. Met andere woorden: dat jij toelaat dat al dat dreigende nieuws jou ziek maakt. Besef dat je daar veel te ontvankelijk voor bent.
Stap daar nadrukkelijk uit en maak weer ruimte in jezelf.

Creer de randvoorwaarden waarin jij en jouw gevoelige systeem zich kunnen ontwikkelen in dat bijzondere talent dat je met je meedraagt, waarover straks meer.Dit vereist wel een keuze:
– Ga je mee in de hype die de media creëren? Of
– Trek je een constructief pad voor jezelf?

Als je hierover nadenkt dan ga je beseffen dat:
1. Jij je tijd echt veel beter kan gebruiken.
2. Dat er zelfs bijzondere kansen verborgen zitten in de huidige gebeurtenissen.

Houdt ruimte in je hoofd

Kansen die gunstig kunnen zijn voor je persoonlijke ontwikkeling èn voor jouw zakelijke activiteiten, als je een bedrijf hebt. Pas er dus voor op dat het virus jou niet geestelijk in beslag neemt. Houd ruimte in je hoofd en hart voor je eigen ontwikkeling. Ga op zo’n manier met de huidige situatie om dat je er mentaal sterker van wordt en de nieuwe inspiratie over wie je werkelijk bent naar binnen kan stromen. Zodanig dat je straks veel beter uitgerust bent om deel te nemen aan de nieuwe wereld die nu aan het ontstaan is.

De grootste kwaliteit van hooggevoeligheid is dat je hiermee een fijngevoelig instrument bezit. Beter is wellicht om te zeggen dat jij zelf dat fijngevoelige instrument bent. Hiermee kan jij haarfijn afstemmen op dat wat nodig is voor het herstellen van de harmonie, voor het ontdekken van mogelijkheden tot vernieuwing, het bevorderen van creativiteit. Hooggevoeligheid maakt het mogelijk om je zodanig in te leven in mensen en situaties dat je op een veel dieper niveau begrip kunt krijgen van alles om je heen. Je bent in staat om dieper door te dringen tot de essentie der dingen.
Van daaruit kan je nieuwe verbanden zien en tot uitdrukking brengen en dan vooral op jouw manier. Hooggevoeligheid geeft je de mogelijkheid om veel creatiever, intuïtiever en geïnspireerder te zijn dan veel anderen. Als je een HSP bent die geleerd heeft om te ‘stromen’ ben je een wandelende bron van ideeën.

Gouden kwaliteit

Als jij jouw eigen specifieke kwaliteiten leert zien, als jij jouw eigen manier vindt om uitdrukking te geven aan wat jou inspireert, dan gaat er een wereld voor je open.
Jij bent dan de persoon die contact heeft met ‘de onderstroom’. En dan ontdek je dat hooggevoeligheid een kwaliteit is die letterlijk en figuurlijk goud waard is.
Het betekent echter wel dat je het gevoelige en kwetsbare systeem dat je bent met groot respect behandelt en goed voor jezelf zorgt. Vandaar dat je juist nu erg alert moet zijn op al die ‘Corona-stress’.

Je hebt het waarschijnlijk wel ergens opgevangen: het wordt niet meer zoals het was. We gaan naar een heel andere wereld toe. Een ander wereld beeld, andere vormen van communicatie, meer verbinding, een sterker gevoel van community. Mijn advies: ontwikkel daar een sterker bewustzijn over dat je straks direct kan inzetten.
Ook deze crisis gaat weer voorbij.

Verbinding in een nieuwe wereld

Als je nu al contact maakt met dit nieuwe perspectief, dan heb je een voorsprong op alle anderen die zich hebben ‘terug getrokken’ of zijn gaan ‘inkrimpen’. Of die niet beter weten dan door te gaan met hetzelfde. Uit angst of uit onwetendheid.
Het nieuwe bewustzijn gaat veel meer over ‘verbinding’. Daar mag je als HSP blij mee zijn, want jouw belevingswereld gáát juist daarover.

Er komen nieuwe kansen die beter bij je passen. Leef met een open vizier zodat je straks met nieuwe energie en wijsheid mee kan c.q. verder kan en zelf aan het stuur zit, zelf mee kan sturen, richting kan geven, veel meer je leiderschap kan ontwikkelen, ook als gevoelig mens. Dat moment kan al heel snel komen.

Je weet wel hoezeer je beïnvloed wordt door de prikkels van buiten. Het kan je helemaal in beslag nemen. Maar wat koop je ervoor? Juist nu er crisis is, is er ook ruimte. Juist nu zijn er kansen tot heroriëntatie. Vergis je niet, er zijn nu steeds meer mensen die aanvoelen dat eind van dit jaar het licht weer op groen staat voor bijvoorbeeld live bijeenkomsten. En anders wel in het voorjaar daarna.

Je hebt nu kunnen ervaren wat het is om eens even weken aan een stuk met vrij weinig mensen te maken te hebben. En om die drukke samenleving die ‘we’ gecreëerd hebben even achter je te laten. Heb je ook al ontdekt dat voorbij die behoefte aan rust er ook een behoefte is tot zelfontplooiing?
Is die behoefte al groter geworden? Zie je al meer mogelijkheid om in de nabije toekomst, in die nieuwe wereld meer jezelf te zijn met al je sensitiviteit?

Een gevoeligere wereld

Wellicht had je voor de Corona-crisis het gevoel dat er een grote (te grote?) afstand was tussen jou en de wereld zoals die toen was. Kan je echter zien dat de wereld aan het opschuiven is naar de meer gevoelige kant?

Door onverwachte krachten wordt iedereen momenteel ‘getraind’ in meer saamhorigheid, meer gevoeligheid. Daar kan je als HSP alleen maar blij mee zijn. Toch?

Dus, wat ik wil zeggen, als er ooit een periode was waarin je een grotere aansluiting kon vinden tussen jou en de wereld, waarin ook nog eens meer ruimte is voor jouw waarden en normen, jouw manier van omgaan met alles, dan is het nu en .. zeker straks aan het eind van het jaar.

En waar sta jij dan? Heeft dan het Corona-virus jou doen inkrimpen? Of is er in jou een stem wakker geworden die kansen ziet en die haar ruimte opeist.

En ben je dan eind dit jaar klaar om die ruimte dan ook echt te pakken, te veroveren, te claimen? Als er ooit een moment was voor HSP’s om op te staan, dan is dat moment nu. Het grote moment is aangebroken. Vind ik.
De wereld zal niet meer zijn zoals het was. Dat is zij nu al niet meer.

Maak contact met jouw verlangen en projecteer dat op de wereld.
Natuurlijk, de spanning en stress die je nu oploopt kan allerlei oude thema’s en patronen en zelfs oude pijn triggeren. Denk niet dat je dan gek bent.
Dat is dan blijkbaar een transformatie waar je doorheen moet.

Een mens, zeker een hoogsensitief mens, kan van alles opzij duwen omdat het even niet uitkomt. Jarenlang zelfs. Mocht dat ook bij jou het geval zijn, weet dan dat die trigger van oude dingen slechts als functie heeft dat je oude zaken echt gaat kunnen integreren en de blokkades opruimt.

Niet-HSP’s kunnen van alles wegduwen zonder daar meteen ernstig last van te hebben, zelfs onder stress. Voor jou als HSP is dat geen optie.
Je kan dingen weg duwen, maar daar betaal je sneller een hogere prijs voor. Duw niks weg, maar ga het juist aan.

De stress zoals die zich nu overal om ons heen openbaart maakt meer los, ook bij jezelf, dan je soms zal kunnen begrijpen. Er is hier echter maar een boodschap op z’n plaats: omarm alles wat zich aandient aan gevoelens, adem erin, wees nieuwsgierig naar de boodschap die er in zit en je zal merken dat dingen op hun plaats vallen. Je zal merken dat je weer (veel meer) gaat stromen, dat je ideeën krijgt. En dan komt het er op aan dat je niet bescheiden blijft. Je weet wel: ‘wie ben ik om … puntje puntje.’
Blijf sterk en wacht niet af. Wees eind van het jaar weer van de partij met een (nog) betere versie van jezelf en een sterker bewustzijn. Werk daar nu al aan. Investeer daarin.

Wil je meer hulp in deze roerige tijden?
Ga dan vooral naar de HSP-wijzer: https://www.hsp-academy.nl/hsp-wijzer
Of kijk op https://onesessioncoaching.nl/

Meer artikelen van Felix Brabander:

Ben jij hoogsensitief? Of ben je gewoon gevoelig? (met tips voor hsp’ers)

Waarom hoogsensitief zijn kan voelen als een gevangenis (en hoe je daar uitkomt)WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF