fbpx

De zondagochtend van Susan Smit: ‘Ik geloof in de Wet van Polariteit, tegenstellingen brengen elkaar in evenwicht’

Susan Smit is romanschrijfster en inmiddels ruim twintig jaar ‘op het pad van de heks’. Ze vertelt in haar laatste boek ‘De wijsheid van de heks’ wat ze zelf heeft geleerd op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, natuurwetten en levensbeschouwing. In ‘de zondagochtend van’ spreken we haar over haar schrijfprocessen, levenslessen en zondagsochtendrituelen.

Het is zondag. Hoe ziet jouw dag eruit?

‘Mijn dag begint op tijd. Als de kinderen er zijn, staat de jongste vaak vroeg naast mijn bed. De oudste slaapt wel uit. We ontbijten gezamenlijk rond half 10. Daarvoor heb ik vaak al even een krantje gelezen. Als ontbijt maak ik meestal iets met vers fruit of broodjes uit de oven. Tegenwoordig ben ik groot fan van speltwafels of bananenpannenkoeken, want ik vind het wel fijn om gezond te ontbijten. Daarna gaan we er met z’n allen op uit. Dan gaan we bijvoorbeeld naar het voetbalpleintje, en maken we praatjes in de buurt. In de middag vinden we het leuk om te borrelen met vrienden, naar een museum te gaan of te wandelen in de natuur.’

Schrijf je wel eens op zondag?

‘Wanneer ik er lekker in zit en de kinderen zijn bij hun vader, pak ik de zondag absoluut mee. Schrijven is echt een proces. En als ik mij in dat proces bevind, wil ik daar helemaal in opgaan. Momenteel ben ik bezig met een nieuwe historische roman, en daar zit enorm veel research in. Om mij goed te kunnen concentreren, ga ik geregeld in schrijfretraite. Heerlijk ‘kluizenaren’ samen met mijn kat. Ik creëer dan een hele eigen droomwereld. Zie het als diepzeeduiken; het duurt even voordat je diep zit. En wanneer ik diep zit, kan ik niet zomaar in en uit de zee stappen. Iets kleins, zoals een lunch met een vriendin, kan mij al uit die droomwereld halen. Vervolgens teruggaan, lukt niet zomaar. Gelukkig heb ik een echtgenoot, met wie ik niet samenwoon, die helemaal begrijpt dat ik af en toe van de radar verdwijn. Hij gunt mij de tijd die ik nodig heb.’

Leuk, een nieuwe roman! Hoe gaat het met het schrijven daaraan?

‘Erg goed! Ik ga er nog niet al te veel over verklappen, maar hij komt uit in het voorjaar van 2024. Dat duurt dus nog even.’

Heb je zelf iets geleerd van het schrijven?

‘Toen mijn eerste boek ‘Heks’ in 2001 uitkwam, is mijn kijk op het leven veranderd. Ik vind het enorm interessant om te kijken naar hoe de natuur zich gedraagt, omdat je dit gemakkelijk op je eigen leven kan toepassen. Denk bijvoorbeeld aan de Wet van Polariteit. Deze wet betekent dat tegenstellingen elkaar in evenwicht brengen. Zoals dag en nacht, warm en koud dat doen. Wanneer ik een mindere dag heb, ga ik er gewoon in mee. Ik accepteer dat dit bij het leven hoort, en dat dagen waarin er niets uit mijn handen komt en er oud verdriet boven drijft net zo waardevol zijn als blije, productieve dagen.’

Heb je bepaalde rituelen op zondag?

‘Om het weekend zijn de kinderen bij mij. Als ik een weekend bij mijn man ben, doe ik dingen waar ik normaal gesproken niet aan toe kom. Dan wordt er veel gelezen, gaan we naar vrienden en val ik soms ’s middags in slaap op de bank. Dat is uitzonderlijk voor mij. ’s Avonds stel ik aan hem de vraag: wat eten we? Dat is zo’n verrukkelijke vraag voor mij, want ik kook elke dag.’

En wat hoop je dan het liefst te eten die avond?

‘Italiaans. En dan het liefst van die grote romige ravioli pasta met groenten.’

Waar kunnen wij jou ’s nachts voor wakker maken?

‘Letterlijk niks. Ik zit in de perimenopauze waardoor ik wat lichter slaap. Als ik lekker lig te slapen, wil ik daar echt van genieten. Dus nee, laat mij maar slapen!’

Fotograaf: Yvette Kulken

De wijsheid van de heks is uitgegeven door Lebowski en te bestellen via deze link voor €22,99.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF