fbpx

De zondagochtend van Romy Monteiro: ‘Eten staat voor mij voor een gevoel van warmte, een momentje samen’

In ‘de zondagochtend van…’ vragen we aan bekende Nederlanders hoe hun rituelen eruit zien. Deze week vertelt presentatrice, actrice en musicalster Romy Monteiro wat haar ideale zondagochtend ontbijt is en over haar nieuwe kookboek ‘Romy’s Food for Every Mood’.

Waar komt jouw passie voor eten en koken vandaan?

‘Die passie is er eigenlijk heel lang geleden al ingeslopen. Ik ben opgegroeid op een woonwagenkamp en daar was iedereen altijd al gepassioneerd over eten. Zo lang als ik me kan herinneren, werd daar lekker gekookt. Mijn tante maakte vaak gerechten uit verschillende keukens. Voor mijn ene nichtje kookte ze bijvoorbeeld Hollandse pot en voor een ander juist Italiaans. Zo werd er voor iedereen wat gemaakt. Eten staat voor mij voor een warm gevoel, een momentje samen.

Toen ik negentien was, ben ik uit huis gegaan. Dat betekende dat ik zelf moest gaan koken. In het begin maakte ik als student hele makkelijke gerechten. Na een tijdje wilde ik toch ook wel dingen maken die echt lekker waren, zonder dat ik te lang in de keuken moest staan. In de loop van de jaren heb ik zo steeds meer recepten ontdekt en ben ik steeds handiger geworden in de keuken.’

Welke rol speelt voeding nu in jouw leven?

‘Ik ben echt dol op eten, dat warme gevoel uit mijn jeugd heb ik nog steeds. Mijn vriend zegt wel eens dat ik in een vorig leven kok moet zijn geweest, zoveel ben ik er mee bezig. Als we bijvoorbeeld een weekendje weg gaan, ben ik van tevoren al op zoek naar de leukste en lekkerste restaurantjes. Ook ben ik vaak in de avond al bezig met wat ik de volgende dag allemaal wil gaan koken. Dan weet ik al precies wat voor ontbijt ik wil, of wat voor tussendoortje. Ik vind koken ontzettend leuk, maar door mijn drukke werkschema heb ik niet altijd tijd om lang in de keuken te staan.’

Hoe zorg je er ondanks je drukke schema dan toch voor dat je op je voeding blijft letten?

‘Met voeding bezig zijn, is voor mij echt een hobby. Voor je hobby moet je af en toe tijd maken, net zoals anderen dat bijvoorbeeld doen voor een sport. Als ik echt een drukke werkdag heb, doe ik vaak aan food prepping. Dan maak ik verschillende gerechten al in voren, zoals curry of nasi. Dat zijn gerechten met lekker veel groente die ook nog goed smaken als je ze later opwarmt. Zo hoef ik na een lange werkdag niet meer te koken, maar kan ik wel lekker en gezond eten.’

Wat was voor jou de inspiratie om een eigen kookboek te maken?

‘Vriendinnen vroegen mij regelmatig of ik recepten met hen wilde delen. Ik kookte altijd vooral op gevoel en moest toen echt gaan nadenken hoe ik mijn gerechten maakte. Vanuit daar ontstond het idee om al die recepten te gaan bundelen tot een kookboek.

Eigenlijk zijn het twee kookboeken in één. Eén kant focust op body fueling, dit zijn gerechten die laag zijn in suiker en vetten. De andere kant focust op soul serving, dit zijn recepten met juist veel suikers. Ik geloof heel erg in de balans van je lichaam voeden en jezelf verwennen, dat wilde ik terug laten komen in het boek. Het zijn recepten die ik lekker vind en die voor mij werken, mensen kunnen daarmee zelf op zoek naar hun eigen balans. Alles is makkelijk te bereiden, iedereen kan het.’

Voor welk recept uit je boek kunnen we je ’s nachts wakker maken?

‘Er staat een recept in mijn boek voor koekjes, dat is echt fantastisch. Het is een samenwerking met Humble & Crumble, een merk koeken waar ik erg fan van ben. Dit koekje heeft al mijn favoriete smaken: bastogne, witte chocolade, schuddebuikjes en brownie. Het is echt een bom van suiker, maar zó ontzettend lekker.’

Wat ontbijt je het liefst op een zondagochtend?

‘Op zondag verwen ik mezelf vaak en ontbijt ik heel uitgebreid. Iets wat ik erg lekker vind, is pigs in a blanket. Dat zijn knakworstjes in bladerdeeg. Vaak eet ik hier dan nog een zoete tegenhanger bij, appelflapjes bijvoorbeeld.’

Hoe ziet jouw ideale zondag eruit?

‘Zondag is voor mij vaak een rustdag, een dag om even op te laden. Soms doe ik dan echt even helemaal niks. Dan kruip ik op de bank met wat chips en kijk ik de hele dag films. Opladen kan voor mij ook betekenen, even alles weer op orde krijgen. Dan ruim ik thuis alles op zodat ik weer helemaal fris aan de nieuwe week kan beginnen. Of ik nu opruim of lekker lui ben, op zondag reset ik mezelf.’

Foto: Jasper SuykWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF