fbpx

De zondagochtend van Jan Versteegh: ‘Ik heb mijn dochters wijsgemaakt dat ik een superheld ben’

In ‘de zondagochtend van…’ vragen we aan bekende Nederlanders hoe hun rituelen eruitzien. Voor presentator Jan Versteegh is zondag de fijnste dag van de week en die besteedt hij dan ook het liefst met zijn vrouw en twee dochters van drie en vijf jaar. Sinds kort heeft hij een boek uitgebracht, genaamd ‘Doodmoe en dolgelukkig’, waarin hij met veel humor vertelt wat een aanstaande vader allemaal staat te wachten.

Wat doe je wanneer je opstaat?

‘Nadat mijn dochters me om half acht gewekt hebben, ga ik naar beneden en dan wachten we tot het acht uur is. Elke zondagochtend gaan we samen naar de supermarkt en halen we croissantjes met chocoladepasta. Dat is onze vaste prik. De ene keer ga ik met ze mee en de andere keer mijn vrouw. Dat ligt er maar net aan wie er gewerkt heeft of de avond daarvoor op stap is geweest met vrienden. Degene die niet met de kinderen naar de supermarkt gaat, schuift om half negen aan voor een heerlijk ontbijt.’

Is een croissant met chocoladepasta ook jouw lievelingsontbijt?

‘Op zondag wel! Dat is voor mij wel echt een heilige traditie geworden. De rest van de week ontbijt ik met een shake met avocado, banaan en eiwitpoeder.’

Wat doe je het liefst op zondag?

‘Als ik niet hoef te werken, besteed ik mijn zondag het liefste met mijn vrouw en de kids. Dan gaan we met z’n vieren op de bank liggen onder een dekentje en zetten we een kinderfilm aan, zoals Kung Fu Panda. De kinderen kruipen dan helemaal tegen me aan en voelt mijn leven echt compleet. Dat brengt een soort geluk en rust met zich mee!

Dit weekend gaan we speculaaskoekjes bakken, want ze hebben heel lief van Sinterklaas cakevormpjes en speculaasmix gekregen. Zo’n activiteit als koekjes bakken vind ik ook echt bij de zondag horen.’

Hoe verschillen jouw zondagen voor het vaderschap met jouw zondagen van nu?

‘Het leven is heel anders met kinderen dan zonder. Voorheen bleef ik rustig tot elf uur in bed liggen, want dan wacht er niemand op je. Dat kan nu niet meer, maar daarmee wil ik niet zeggen dat mijn zondagen minder leuk zijn geworden! In de regel zijn mijn dochters altijd om half acht uit bed. Beiden hebben ze een lampje op hun kamer, die om zeven uur geel wordt. De één heeft een schaap en de ander een poppetje als lampje. Om half acht wordt het groen en dan mogen ze uit bed. Dat werkt fantastisch; ze houden zich daar goed aan. Ik kan het iedereen aanraden!’

Wat zijn misvattingen van het ouderschap?

‘In mijn nieuwe boek ‘Doodmoe en dolgelukkig’ geef ik een eerlijk inkijkje in de eerste jaren van het vaderschap. Hier bespreek ik de mooie, maar ook zware kanten van het zijn van een ouder. Als ouder probeer je altijd alles perfect te doen, maar dat kan niet. In die gedachte vind ik mijn rust. Meer dan mijn best kan ik niet doen; ik geef ze zo veel mogelijk liefde, aandacht, eten en geborgenheid. Daarmee ben ik al een heel eind. Ik leer mijn dochters niet dat ik perfect ben, maar ik heb ze wel wijsgemaakt dat ik een superheld ben. Nu snappen ze waarschijnlijk nog niet wat dat is, dus herhalen ze maar gewoon wat ik zeg.’

1664455657 De zondagochtend van Jan Versteegh: ‘Ik heb mijn dochters wijsgemaakt dat ik een superheld ben’

Wat is dan het mooiste van het ouderschap?

‘Het zit ‘m in de kleine dingen! Ik vind het fijnste wanneer we samen met elkaar op de bank liggen, want dan ben ik even met mijn eigen clubje. Dan heb ik twee hummels die tegen me aan liggen, en mijn vrouw naast mijn zij en dan voelt mijn leven zoals het hoort te zijn. Mijn kinderen beginnen nu ook dingen te zeggen die ze zelf heel grappig vinden, zoals: ‘Papa, je bent een poepiedrol!’, en dan liggen ze op de grond van het lachen. Dat vind ik heel leuk, maar ook wanneer ze op straat zomaar mijn hand vastpakken.

Het hebben van kinderen is een bepaalde liefde en dat is onbeschrijfelijk. Vanaf het moment dat ik ze in mijn armen sloot bestaat er al een gevoel dat ik ze altijd en onvoorwaardelijk zal beschermen. Het is een verliefd gevoel dat alleen ouders snappen.’

‘Doodmoe en Dolgelukkig’ is uitgegeven door Kosmos Uitgevers en voor 18,99 te koop via deze link.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF