fbpx

Dit is hoe je darmflora je langer gezond kan houden

Waarom worden sommige mensen honderd en andere niet? Als we weten hoe we ons lichaam langer gezond kunnen houden, kunnen we misschien wél ouder worden. Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen lijken hier nu een antwoord op te hebben. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je darmflora invloed kan hebben op je levensverwachting.

De onderzoekers bestudeerden 176 Japanse honderdjarigen. Japan staat bekend als een land met één van de hoogste levensverwachtingen ter wereld. Bij hen ontdekten ze een hele diverse en bijzondere samenstelling van de darmflora. De onderzoekers slaagden erin de darmbacteriën en bacteriële virussen in kaart te brengen. Specifieke bacteriën in de darmen van de Japanners produceren moleculen die hen beschermen tegen ziekte bevorderende micro-organismen. Hun darmen zijn dus beter beschermd tegen infecties, wat eraan bijdraagt dat ze langer gezond zijn. Verschillende virussen in de darmen van de Japanners bleken de beschermende werking van de bacteriën te kunnen versterken, dat zorgt voor een stabielere darmflora en de remming van ontstekingen.

Vervolg onderzoek

Nu bekend is dat specifieke bacteriën en virussen in de darmflora van de Japanners op elkaar reageren en zorgen voor deze bescherming van de gezondheid, is het zaak dit verder te onderzoeken. Hebben alle mensen deze bacteriën en virussen maar in verschillende mate, of zijn er mensen die ze helemaal niet hebben? Als dat ook bekend is, kan er actie worden ondernomen. Dan kan er namelijk worden gekeken naar hoe deze bacteriën en virussen kunnen worden ingebracht bij mensen die deze niet hebben, zodat ze worden opgenomen in hun darmflora en dezelfde beschermende werking op zal treden.

Een volledig antwoord op de vraag: hoe we kunnen zorgen dat we ouder worden, is er dus nog niet. Wel is er met dit onderzoek een stap in de goede richting gezet. Van alle factoren die een rol kunnen spelen, is nu bekend dat de darmen echt impact hebben. Dit geeft de richtlijnen om verder te zoeken naar het ultieme antwoord. Of we nu allemaal honderd kunnen gaan worden, is dus nog even afwachten. Eén ding dat in ieder geval al zeker is, is dat je darmflora invloed heeft op je gezondheid. Het is dan ook heel belangrijk hier goed voor te zorgen. Dat kan bijvoorbeeld al door gezond en gevarieerd te eten.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF