De afgelopen tijd is er veel aandacht voor de pijn die vrouwen ervaren tijdens en na het plaatsen van een spiraal. Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft besloten om de pijnbestrijding bij spiraalplaatsingen te herzien. Toch zijn er nog genoeg artsen die vinden dat de pijn wel meevalt of dat extreme pijn maar zelden voorkomt. Om het tegendeel te bewijzen, start Ava - de belangenorganisatie voor abortus en anticonceptie - een onderzoek naar het aantal vrouwen dat extreme pijn ervaart tijdens en na het plaatsen van een spiraal.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door Ipsos. Maar om hieraan te kunnen beginnen, is Ava afhankelijk van donaties. Daarom startte ze een crowdfunding met als slogan ‘Maak van pijn een punt’, om in kaart te brengen hoe groot het probleem is. Hoeveel procent van de vrouwen die een spiraal heeft, extreme pijn ervaart. Ava wil iedereen ervan overtuigen dat er verbeteringen nodig zijn in de zorg en dat het niet zomaar een pijn is die ‘wel meevalt’, zoals vele artsen zeggen. “Pijn, hoe kortdurend ook, mag nooit worden gebagatelliseerd”, vertelt Eva de Goeij - bestuurslid van Ava. “De baarmoeder verdient ook zorg zonder pijn.”
Ava wilde minimaal €10.000 ophalen om te kunnen starten met het onderzoek. Binnen één dag is het gelukt om dit bedrag op te halen. Extra opgehaalde bedragen worden goed besteed: er worden meer onderzoeksvragen gesteld en ze zetten zich in voor betere anticonceptiezorg in Nederland.
Tevredenheid over anticonceptie
Ava startte in 2023 al een studie naar de tevredenheid over anticonceptie. Een deel van dit onderzoek ging over de eventuele pijn die vrouwen ervaren bij het plaatsen van een spiraaltje. Uit de voorlopige deelanalyse blijkt dat meer dan zeventien procent van de vrouwen in Nederland last heeft van extreme pijn.
Met het onderzoek - wat specifiek over de spiraal gaat - kunnen ze beter in kaart brengen hoe groot dit probleem is en ervoor zorgen dat er meer aandacht komt voor vrouwen die last hebben van extreme pijn.
Huidige richtlijnen
Vrouwen worden nu aangeraden om paracetamol of ibuprofen te slikken voor het plaatsen van de spiraal, maar dit blijkt in de praktijk onvoldoende te zijn. Na veel kritiek op deze richtlijn heeft het NHG besloten om de richtlijnen voor pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraal te herzien.