fbpx

Column. Tonya emigreerde na haar borstkanker in haar eentje naar Spanje, maar heeft nu even tegenslag: ‘Als ik dagenlang alleen ben, begint Het Grote Piekeren’

Nadat Tonya Ernsting (52) genas van borstkanker en na 23 jaar scheidde van haar man vertrok ze in haar eentje naar Spanje om daar een B & B op te zetten voor ex-kankerpatienten: Todos Y Tonya. Elke maand vertelt ze op wendyonline.nl hoe het haar vergaat in Spanje.  

Het zat even tegen de afgelopen twee weken. Zelfs hier in Spanje is het niet altijd alleen maar rozengeur en maneschijn. En soms moet ik dus even op jacht naar het geluk. Naar dat ‘belachelijk gelukkig zijn’, waar ik in mijn vorige column over schreef.

Gebroken rib

Kapotte kachels, een gebroken rib oplopen bij het repareren van een hek, het Sahara zand, om na hard werken alles schoon te hebben en dan een paar dagen later een nieuwe lading Sahara zand te krijgen… En dus een zwembad dat er uit ziet als een kikkerpoel, de aansluiting naar de bron die geknapt is, een hondje dat ‘m iedere keer weer smeert…

Oplossen

Ja, ja, wat had ik dan verwacht, dat het allemaal vanzelf zou gaan? Nou als ik heel eerlijk ben eigenlijk wel. Bij mij nooit zoveel beren op de weg. Of ik schiet ze er af! Ik heb kanker overleefd. Ben bang geweest dood te gaan. Ben 3000 km verderop een nieuw leven begonnen. En vergeleken bij dat is al het andere peanuts. Te repareren, schoon te maken, op te lossen!

Piekeren

Maar er blijven natuurlijk ook dingen die niet zo makkelijk op te lossen zijn.  De hersenspinsels. Het Grote Piekeren.  Soms ben ik dagen alleen, echt helemaal alleen, op een telefoontje of berichtje na, en dan begint het grote gepieker: Hoe ik ‘Todos Y Tonya’ aan de gang kan krijgen. Want alles zit erin: natuurlijk mijn vermogen, maar vooral mijn passie, mijn geloof en ook mijn vertrouwen. Mijn doel in het leven. Maar ik heb (natuurlijk) nog niet genoeg reserveringen. Eerst corona, nu die rottige oorlog, (ook reden voor gepieker) en de gevolgen daarvan die natuurlijk nog gaan komen en niet te overzien zijn nu. Te veel onzekerheden in het leven van veel mensen momenteel. En dus ook bij mij. En ja, mijn problemen zijn luxeproblemen vergeleken bij wat er in de wereld gebeurd, maar ik maak me wel zorgen, en ik lig regelmatig een paar uur wakker. Want het is écht wel een uitdaging! (Het kost tijd, ik weet het 😉)

Sprong in het diepe

Ik wist waar ik aan begon, toch? Echt niet! Dat denk je misschien, dat lijkt misschien maar zo. Hoe kun je weten waar je aan begint als je emigreert, in je eentje, een B&B start en dan ook nog voor een bijzondere doelgroep? Je bereidt je voor, leest je in, je enthousiasme groeit, je kijkt naar wat je hebt en wat je kunt, waar je in gelooft. En dan spring je in het diepe. Doen! Leven op je hart noem ik dat, en tot nu toe pakte dat meestal goed uit, dus…

Geluk

Morgenochtend, als de zon weer schijnt, het zand er weer ligt, socials geschreven zijn en ik die rotkachel aan de praat heb, ga ik maar eens op jacht. Op jacht naar dat ‘belachelijk gelukkig’. Want het leven is veel te kort en te leuk om beren op mijn pad te dulden!

Over Tonya

Tonya runt in het Spaanse Andalusië de prachtige B & B Todos Y Tonya voor mensen die te maken hebben gekregen met kanker en hun naasten. Klik hier voor meer informatie en lees ook het interview met Tonya.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF