fbpx

Column. Fien Vermeulen over hoe je dingen achter je laat die niet goed voor je zijn

Het nieuwe jaar is een mooi moment om bij jezelf in te checken. Waar ben je blij mee? Wat wil je liever achter je laten? Fien deelt hoe mediteren haar helpt om in te checken bij zichzelf en hoe ze dingen leert loslaten. Elke dag dat je opstaat, heb je de kans om iets mee te nemen en iets achter te laten.

Een nieuw jaar, maar ook gewoon een nieuw begin van de week. Een nieuwe dag. Ik vind het idee van goede voornemens als nieuwjaarstraditie heel mooi, een moment van bewustwording. Persoonlijk vind ik alleen dat dat op veel meer momenten kan en mag, dan alleen aan het begin of het einde van een jaar. Waarom zou je jezelf niet elke maand, week of dag goede dingen wensen? Aan de andere kant: elke keer dat je het doet, is het al fijn. Zelf gebruik ik mijn goede voornemens als moment om bij mezelf in te checken. Wat zijn de dingen waar ik blij mee ben? Welke ervaringen en contacten wil ik graag verder met me meenemen? Daarnaast zijn er natuurlijk ook dingen, die ik graag wil achterlaten.

Loslaten

Van dat woord kreeg ik net als van het woord ‘balans’ altijd een beetje de kriebels. Ik denk in dit geval omdat ik er lang iets heel verkeerds aan koppelde. Loslaten is niet hetzelfde als negeren, niet meer aan denken of zelfs ontkennen. Dat is meer wegstoppen, hetgeen ik vaak inzette als ik ‘verder’ wilde met mijn leven. Maar of het nou gaat om een relatie die verbroken is, een teleurstelling in je werk of iets anders verdrietigs – die dingen komen altijd weer bovendrijven. Gevoelens zijn er nu eenmaal. Loslaten betekent volgens mij juist dat je accepteert dat iets je raakt. Daarnaast kun je wel dingen achterlaten denk ik. De dingen waar je zelf geen invloed op hebt bij die verdrietige of negatieve gebeurtenissen in je leven. Over de mening van anderen heb jij bijvoorbeeld geen controle, net zoals je dat niet hebt over de timing van een nieuwe liefde in je leven, of op welk moment je een nieuwe kans krijgt.

Meditatie

Iets moois wat ik zelf graag doe in zo’n proces, is een meditatie luisteren. Als ik iedereen een vrijblijvende, niet gesponsorde tip mag geven: download de app Meditation Moments. Mocht je dat niet willen omdat die app betaald is, kun je ook op Youtube allerlei gratis meditaties opzoeken rondom dit thema. Een tip daarvoor vind ik het kanaal Commit Happiness. Ik moest even wennen aan de stem in de meditaties. Het was voor mij in eerste instantie een beetje zweverig en zalvend, maar ik ben erg gesteld geraakt op Luz. Geen idee hoe ze eruit ziet, maar ik heb me er een hele voorstelling bij gemaakt. Grappig, want ik bedenk me terwijl ik dit schrijf, dat mensen dit ook bij mij hebben, als ze me horen op de radio. Een klein zijstraatje, maar de reactie: ‘Wat grappig, afgaande op hoe je klinkt dacht ik echt dat je véél ouder was’  is een voorbeeld van iets dat ik niet te lang bij me wil houden, haha.

Een nieuwe plek

Zonder verdere grappen, een van mijn favoriete meditaties om eens in de zoveel tijd te doen, gaat over wat je wilt meenemen en wilt achterlaten. Je kunt dat ook zelf thuis doen, zonder begeleidende app. Zet een fijn muziekje aan, en ga lekker zitten of liggen. Beeld je in dat je een mooie wandeling maakt, in een natuurgebied waar je niemand tegenkomt. Na een stukje lopen, waarbij je al je favoriete bloemen tegenkomt die je een voor een afgaat in je hoofd, kom je aan bij een groot meer. Daar ligt een bootje, waarmee je kunt oversteken. Het is een klein bootje, dus niet alles dat je meegenomen hebt, kan mee met de overtocht. In je rugzak, ga je heel bewust dingen stoppen die je nodig hebt. De rest laat je achter. Wat je erin stopt, is iets heel moois waar je aan denkt. Een mooie herinnering, een fijn gevoel. Zie het voor je. Zie de mensen voor je die erin voor komen. Grappig genoeg weet ik zeker, dat je tijdens dat je dit doet, opeens merkt dat je een glimlach op je gezicht krijgt.

Vervolgens bedenk je je, welke dingen je nu graag achter wilt laten. De dingen waar je zelf geen invloed op hebt. Dingen die je niet verder helpen, die je vasthouden en belemmeren. Gevoelens van minderwaardigheid, situaties waarin je je naar voelde of andere verdrietige of nare zaken. Pak ze in gedachten uit je rugzak, en zet ze één voor één op de kant. Zodra je dat gedaan hebt, stap je in het bootje. Beeld jezelf in dat je steeds verder weg vaart van de kant. Zie dat je steeds verder weg bent, van de dingen die je achterlaat. Na een tijdje, ben je zo ver, dat je ze bijna niet meer kunt zien. Dan draai je je om, en kijk je waar je naartoe vaart. Een mooi, pittoresk, klein haventje. Stap uit, zodra je er klaar voor bent. Je bent op een nieuwe plek. Elke dag dat je opstaat, heb je de kans om iets mee te nemen en iets achter te laten. Het is aan jou, wat je in je rugzak stopt.

Over Fien

Qmusic radiopresentatrice Fien Vermeulen overleefde lymfklierkanker en wil mensen nu inspireren op het gebied van gezondheid, geluk en survivallen. Elke twee weken schrijft ze een column op wendyonline.nl. Ook schreef ze een boek over leven na kanker: Het regent zonnestralen

Lees ook deze columns van Fien:

En lees hier alle columns van Fien.

Volg ook het leuke Instagramkanaal van Fien:

https://www.instagram.com/p/CYQs45KsGSS/

 

Nieuwe Wendyspecial

De nieuwe Wendy-special is net uit, met daarin ook een nieuwe column van Fien Vermeulen! Koop hem in de winkel of via deze link.

winterspecial Merel woont met haar familie van 4 generaties op Ibiza: 'We leven in onze eigen bubbel'

Of neem een abonnement op de Wendy-specials en ontvang gratis een gift box van The Gift Label!

wendyspec Merel woont met haar familie van 4 generaties op Ibiza: 'We leven in onze eigen bubbel'WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF