fbpx

Carolina van Foodieness over bewegen zonder te sporten

Carolina van Dorenmalen van foodieness is onze nieuwe foodblogger. Ze is zelf inmiddels 17 kg afgevallen en probeert anderen te helpen met haar boek ‘Het Geluksdieet’. Dit keer vertelt ze hoe je kunt bewegen zonder te sporten en welk effect goed slapen heeft op afvallen.

Op mijn zwaarst

Aan het einde van mijn middelbareschoolperiode was ik op mijn zwaarst. Ik ging naar de Vrije Universiteit en samen met een vriendin op kamers wonen. Voor het eerst in mijn leven had ik een eigen huishouden te runnen en moest ik aan de slag met boodschappen en koken. Dit is de periode waarin het me lukte om de eerste 7,5 kilo af te vallen. Zonder enkele vorm van beweging en no rocket science; ik stopte simpelweg met het eten van broodjes roomboter met hagelslag voor het slapengaan, at geen pak suikerwafels meer als middagsnack en begon de dag niet meer met een ontbijt bij de McDonald’s. Omdat ik van mijn middelbare school in Bussum naar de Vrije Universiteit in Amsterdam ging, veranderde mijn standaard reisroute.

Verandering

Zes jaar lang kwam ik langs de FEBO op het treinstation voor m’n lievelingspatatje ‘extra mayo’, lag de markt (waar ik standaard loempia’s en stroopwafelkruimels kocht) op mijn vaste route en wist ik precies waar ik de snacks in de Kiosk kon vinden. Zes jaar lang viel ik als een blok voor deze verleidingen. Toen mijn reisroute veranderde, veranderden mijn eetgewoontes ook. Dit gaf me een zetje om mijn slechte eetgewoontes te doorbreken en nieuwe aan te leren. Zo nam ik nu mijn broodjes mee voor in de trein en stopte ik fruit in mijn tas als snack tussen de colleges door. De eerste kilo’s vlogen eraf.

Eindelijk! Dus het kon toch. Samen met mijn huisgenootje besloot ik een personal trainer in te schakelen, want het werd tijd om weer eens te gaan bewegen.

Lees: ik was al uitgeput wanneer ik bijna een trein miste en een sprintje moest trekken, en ik had nog nooit in m’n leven een kettlebell van dichtbij gezien. Zogezegd, zo iets-minder-makkelijk- maar-wel-gedaan. En zo is het allemaal begonnen: drie tot vier keer in de week serieus trainen, een gezond voedingspatroon dat hierop aansloot, goed slapen (toen kon ik dat nog wel) en nog meer verantwoord afvallen. De thema’s van deze tweede week gaan over je activiteiten overdag en de ontspanning in de nacht.

Bewegen zonder sportschool

Als je wilt afvallen en/of wilt werken aan je gezondheid en een gezonde shape, dan is het aanpassen van je eetpatroon de eerste én belangrijkste stap.

En met aanpassen bedoel ik: gezonder eten en vooral niet te weinig. De volgende stap die ik nam was gezond eten combineren met beweging. Bewegen en sporten helpen je om je gewenste gewicht te behalen en te behouden. Regelmatig bewegen heeft natuurlijk nog meer fysieke en mentale gezondheidsvoordelen. Het is goed voor je hart en bloedvaten, botten, spieren, de bloedvoorziening in je hersenen, je gemoedstoestand en zo zijn er nog wel een paar voordelen. Werken aan een goede conditie is dus zeker de moeite waard, maar helaas niet voor iedereen even makkelijk.

Wat we met voeding kunnen en willen bereiken

Ik roep altijd dat je zonder het nuttigen van de juiste voeding net zo goed op de bank kan blijven liggen. Dit is natuurlijk wat kort door de bocht, maar hiermee bedoel ik dat je enkel met de juiste voeding het maximale resultaat kunt behalen uit je trainingen. Om sporten vol te houden is het belangrijk dat je iets kiest dat bij je past en wat je voor een lange tijd kunt toepassen in je leven. Vrouwen willen tegenwoordig graag zelf bepalen waar ze sporten, met wie, op welk tijdstip, welke dagen in de week en of ze misschien wel een paar keer per jaar hierin wisselen. Dat begrijp ik en dat wil ik graag ondersteunen en aanmoedigen. Om die redenen heb ik de voedingsschema’s van het geluksdieet zo ingericht dat jij vrij bent om a: wel of niet te sporten en b: de sport te kiezen die jij leuk vindt.

Maar hoef je dan eventueel helemaal niets te doen?

Jawel. De grote effecten van de eetschema’s bereik je alleen door naast gezonde voeding regelmatig te gaan bewegen.

We gaan de tweede week in en je hebt vast al een beetje je draai gevonden in je nieuwe food lifestyle. Ik wil je vragen om vanaf deze week elke dag minimaal 30 minuten te bewegen, zonder te sporten. Dus pak de fiets, ga lekker wandelen in je pauze, neem je gezin, beste vriendin of lover mee naar het strand en kies eens voor de trap in plaats van de lift of roltrap.

Wél sporten betekent extra resultaten 😉

Slaap

In de jaren van mijn slaapproblemen heb ik de gevolgen hiervan aan mijn lichaam, gewicht, vetpercentage en conditie gemerkt. Ik vond het frustrerend dat mijn eetpatroon hetzelfde bleef, maar dat de spiegel mij iets anders liet zien.

Hoe dit komt?

Voldoende slaap op het juiste moment van de dag – in de nacht – is essentieel als je wilt afvallen. Te weinig slaap verstoort je stofwisseling. Ook zorgt minder slaap voor minder energie gedurende de dag om bijvoorbeeld te bewegen of te sporten. Onderzoek toont aan dat slaapgebrek leidt tot meer trek en meer eten en dat het risico op overgewicht groter is. Een goede nachtrust heeft dus op meerdere manieren invloed op je mentale en fysieke gezondheid.

Wat we met voeding kunnen en willen bereiken

Ons lichaam is ingesteld op ’s nachts slapen en op activiteiten overdag. Wanneer jij minder slaapt, of op het verkeerde moment van de dag (bij)slaapt, raakt je stofwisseling in de war met als gevolg dat je minder calorieën verbrandt. In de tweede week van het geluksdieet beginnen jouw lichaam en geest gewend te raken aan jouw nieuwe eetpatroon en ritme. De zes eetmomenten per dag bevatten voedingsstoffen die jij nodig hebt om je stofwisseling te bevorderen. Deze manier van eten geeft jouw metabolisme in de ochtend een kick-start, overdag alle energie om actief te zijn en in de avond helpt het jouw lichaam en geest klaar te maken voor de nacht.

https://www.instagram.com/p/B7A6kfXhblF/

Lees hier over afvallen, emotie-eten en bewustwording.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF