fbpx

Brainfood: de beste voeding voor je hersenen

Net zoals dat je goed voor je lichaam moet zorgen, moet je ook goed voor je brein zorgen. Dit doe je met onder andere de juiste voeding. Een term die de laatste jaren steeds meer wordt gebruikt voor dit fenomeen is ‘brainfood’. Maar wat houdt brainfood precies in? En welk voedsel wordt gelinkt aan brainfood?

Er zijn 45 voedingstoffen die je breinbalans bewaken en je hersencapaciteit versterken. Voedsel dat rijk is aan deze stoffen, draagt bij aan een goed functionerend brein. Uit onderzoek blijkt dat het beste hersenvoedsel, toevallig hetzelfde voedsel is dat je hart en bloedvaten beschermt. Voordelen zijn dat je beter bestand bent tegen stress, scherper bent, lekkerder in je vel zit en uiteindelijk ook beter kan presteren. Reden genoeg om je dieet te baseren op deze brainfoods;)

Dit zijn een paar goede brainfoods:

1. Groene groenten

Groene bladgroenten zoals: spinazie, boerenkool en broccoli zijn rijk aan hersengezonde voedingstoffen zoals vitamine K en foliumzuur. Onderzoek beweert dat deze plantaardige voedingsmiddelen de cognitieve achteruitgang kunnen vertragen

2. Bessen

Flavonoïden, de natuurlijke pigmenten die bessen hun kleur geven, helpen ook om het geheugen te verbeteren. Een studie uitgevoerd door onderzoekers van het Women’s Hospital in Harvard bewees dat vrouwen die elke week twee of meer porties aardbeien of bosbessen consumeerden, hun geheugenverlies met maximaal tweeënhalf jaar vertraagden.

3. Vette vis

Vette vis heeft enorm veel bronnen van omega-3-vetzuren. Dat zijn gezonde onverzadigde vetten die zijn gekoppeld aan lagere bloedspiegels van schadelijke eiwitten, die zorgen voor de ziekte van Alzheimer. Er wordt aangeraden om minstens twee keer per week vis te eten. Maar kies wel voor vis met een laag kwikgehalte zoals: zalm, kabeljauw en lichte tonijn. Hou je niet zo van vis, kies dan voor het nemen van vervangende omega-3-bronnen zoals lijnzaad, avocado en walnoten.

4. Walnoten

Noten zijn een uitstekende bron van eiwitten en gezonde vetten. Vooral een noot in het bijzonder kan ook het geheugen verbeteren. Walnoten bevatten een hoge vorm van omega-3-vetzuren. Diëten die rijk zijn aan die vetzuren zijn in verband gebracht met een lagere bloeddruk en schonere slagaders. Dat is dan weer goed voor het hart en de hersenen.

5. Thee en koffie

De cafeïne in je kopje koffie of thee in de ochtend biedt meer dan alleen een concentratie boost op korte termijn. Volgens onderzoekers van de John Hopkins University, helpt cafeïne bij het versterken van nieuwe herinneringen. Deelnemers die meededen aan het onderzoek konden de beelden die ze een dag van te voren zagen beter identificeren met een cafeïnetablet op.

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Daar hoort een gezond dieet bij. Doe jij mee met Wendy’s 12 weken fit challenge? Meld je dan nu aan.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF