fbpx

Bestaat een suikerverslaving wel?

Is suiker nu echt verslavend? Onze Hormoondeskundige Ralph Moorman weet er alles van, en schreef er een blog over.

Is suiker verslavend?

Al vele jaren is er een discussie gaande of suiker verslavend is. Zo is er de Suikerunie die stellig blijft ontkennen dat het geen verslaving is, omdat je er geen lichamelijke afhankelijkheid van krijgt en niet dezelfde afkickverschijnselen. Toch zijn er veel mensen die zichzelf suikerverslaafd noemen en er bijna niet vanaf kunnen blijven. Tja, wie heeft er gelijk? Als gezondheidscoach hoor ik dit ook vaak en ik denk dat de waarheid in het midden ligt. 

Suikerverslaafd of snackverslaafd?

Zo denk ik niet dat het probleem zit in de suiker zelf, want je ziet niemand losgaan op een hele bak pure suikerklonten. Pure kristalsuiker zorgt dan ook niet voor het vrijkomen van pretstofjes waar je naar blijft hunkeren. Het verhaal wordt echter totaal anders wanneer je suiker combineert met vet en zout en daar een snack van maakt met een mooie kleur, fijn mondgevoel, overheerlijk aroma en een onweerstaanbare smaak. In dat geval ontstaat er een soort geluksgevoel, waar je naar kunt gaan verlangen in momenten van mentale ongenoegens of juist kunt oproepen wanneer je iets te vieren hebt en/of jezelf wil belonen. In dit geval komt het dichter in de buurt bij een verslaving. Je hunkert dan niet naar suiker, maar naar bijvoorbeeld een chocoladereep, ijs of suikerpinda’s. 

Schommelende bloedsuikers

Wanneer je chronisch veel suikers en calorieën eet, overgewicht krijgt, weinig sport en veel stress hebt bestaat de kans dat je insulineresistent (https://www.dehormoonfactor.nl/insulineresistentie) wordt. In dat geval krijgt je lichaam meer moeite om de bloedsuiker in balans te houden. Na het eten van iets wat veel suiker en/of koolhydraten bevat stijgt de bloedsuiker verder dan zou moeten, gevolgd door een bloedsuikerdip. In deze bloedsuikerdips kun je je moe, trillerig, lusteloos en soms een beetje depri voelen. In dat geval is de kans groot dat je dan niet naar een gezond salade grijpt, maar naar suikerrijke snacks. 

Mijn antwoord

Suiker op zich is niet verslavend, maar de snacks die ervan gemaakt worden kunnen bijna onweerstaanbaar zijn voor veel mensen. Het is dus geen suikerverslaving, maar een soort suikerrijke snackhunkering.

Onze expert Ralph Moorman schreef samen met Nienke Gottenbos (darmfloratherapeut), Juglen Zwaan (orthomoleculair therapeut) en Pascale Naessens (voedingsdeskundige) Gezond van kop tot teen. Je koopt het boek hier.

Lees ook:

6 tips van Ralph Moorman om blijvend af te vallenWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF