fbpx

Ben jij relatie-empathisch? Doe de test

Het valt psychiater Judith Orloff, schrijfster van meerdere boeken over hooggevoeligheid, telkens op hoeveel sensitieve mensen verlangen naar een soulmate voor een vaste relatie. Maar dikwijls lopen zij hierbij ook tegen problemen aan. Daarom schreef ze voor het magazine Nieuwetijdskind een artikel over relatie-empathisch zijn. 

Het valt me telkens op hoeveel sensitieve mensen verlangen naar een soulmate voor een vaste relatie. Persoonlijk kan ik daar inkomen. Toch blijven veel van deze mensen single, ondanks alle datingapps en blind dates. Of ze zitten in een relatie, maar voelen zich voortdurend moe en overweldigd. De reden daarvan is niet gewoon dat ‘er te weinig mensen beschikbaar zijn’, of dat ze neurotisch zijn. Persoonlijk en professioneel heb ik ontdekt dat er wat meer aan de hand is.

Relatie-empathisch

In mijn eigen leven heb ik ontdekt dat een belangrijk stuk van deze puzzel het besef was dat ik ‘relatie-empathisch’ ben. Empaten zijn hoog sensitieve, intuïtieve en zorgzame mensen, maar ook schok-absorbeerders met een extreem doordringbaar zenuwstelsel en hyperactieve reflexen. Ze ervaren alles extreem, zowel plezier als pijn. Het verbazingwekkende aan zo sensitief zijn, is dat empaten afgestemd zijn op mensen (soms zelfs telepathisch), op de natuur, en dat ze heel sensuele gevoelige minnaars zijn.

De negatieve kant is dat empaten sponzen zijn voor de angst van de wereld. Zonder een membraan tussen zichzelf en de wereld, absorberen ze de stress van andere mensen in hun eigen lichaam. Ze kunnen dan overladen, angstig of uitgeput raken. Dit verschilt van gewone empathie, zoals wanneer je meevoelt met de lastige werkdag van je partner. Relatie-empathie gaat veel verder. Je versmelt met je partner, en voelt in feite zijn of haar vreugde en angst, net alsof het die van jou was. Dus kunnen romantische relaties, zeker samenwonende, een uitdaging zijn.

Je zult moeten leren om gaan met de stress of symptomen van je gezel, die niet te absorberen. Indien je hoog sensitief bent en deze dynamiek nog niet herkend hebt, kan je onbewust romantische relaties vermijden, omdat je diep binnenin bang bent om meegesleurd te worden. Een deel van jou wil een soulmate, een ander deel is bang. Dit innerlijk getrek en geduw maakt dat je je niet kan overgeven aan een partner. Hoe dichter je bent bij iemand, hoe intenser empathie wordt. Om je veilig genoeg te voelen om je over te geven in een relatie, is het cruciaal voor empaten om te leren hoe gezonde grenzen te zetten en op te komen voor hun behoeften. Dan wordt intimiteit mogelijk.

Om je over te geven aan een soulmate, is het belangrijk om te praten over je angsten. Hoewel, indien je een empaat bent, weet je misschien niet wat die angsten zijn of besef je misschien niet dat je weerstand hebt tegen intimiteit. Dus kan je ook je behoeften niet aangeven of gezonde grenzen plaatsen. Om te bepalen of je relatie-empathisch bent, kan je de volgende vragen beantwoorden.

  • Ben ik ooit al overmatig sensitief genoemd?
  • Ben ik bang om meegesleurd te worden of mijn eigenheid te verliezen in intieme relaties?
  • Verlies ik energie wanneer ik te veel samen ben, en heb ik tijd alleen nodig om me opnieuw op te laden?
  • Slaap ik soms liever alleen?
  • Kies ik voor twee kamers wanneer ik op reis ga met mijn partner?
  • Neem ik makkelijk de stress of fysieke symptomen van mijn partner over?
  • Voel ik me overweldigd door lawaai, geuren, massa’s of luid spreken?

Indien je ‘ja’ antwoordt op één tot drie vragen, ben je een beetje relatie-empathisch. Indien je ‘ja’ antwoordt op 4 tot 5 vragen ben je sterk empathisch in relaties. Indien je ‘ja’ antwoordt op 7 of meer vragen, dan ben je een gecertificeerde relatie-empaat.

Erkennen dat je relatie-empathisch bent, is de eerste stap om het obstakel naar het vinden van een soulmate los te laten. De volgende stap is het herdefiniëren van het traditionele paradigma voor partnerschap, zodat je een comfortabele manier kan vinden om samen te zijn. Dat betekent de stereotypen van de maatschappij over huwelijk of relaties loslaten en een nieuw pad creëren voor jezelf. Als je empathisch bent, of als de gewone verwachtingen van partnerschap voor jou niet werken, kan je de volgende tips proberen.

Evalueer de mate waarin je past bij een potentiële partner

Wanneer je iemand leert kennen, deel dan dat je sensitief bent, dat je tijd nodig hebt voor jezelf. De juiste persoon zal dat begrijpen. De verkeerde zal je klasseren als ‘overmatig sensitief’.

Vibraties spreken luider dan woorden

Merk op hoe je reageert op de energie van een potentiële soulmate. Vraag jezelf af of de woorden van de persoon passen bij diens energie. Of voel je dat er iets niet klopt? Als je twijfels hebt over de authenticiteit van die persoon, doe dan rustig aan. Vermijd om betrokken te raken bij iemand die niet goed is voor jou en blijf de energie van de persoon checken met jouw empathische vermogens, om uit te vinden wie ze echt zijn.

Zorg voor rust thuis, om te ontladen

Maak er een gewoonte van om mini-breaks te nemen gedurende de dag. Vertel je partner hoe belangrijk dit voor je is. Stretch. Adem. Wandel. Luister naar muziek. Deze tijd alleen zal je heropladen.

Beperk je tijd om te socialiseren met anderen

Vertel je partner wat jouw ideale tijdslimiet is om op feestjes of andere sociale gelegenheden te blijven, voor je ‘op’ bent. Als je comfortzone drie uur maximum is, zelfs al hou je van de mensen – maak dan een afspraak met je partner om je eigen wagen te nemen als hij of zij langer wenst te blijven.

Onderhandel over je behoefte aan leefruimte

Ademruimte is een must. Experimenteer met creatieve leef-omstandigheden. Stel jezelf de vraag: ‘Hoe regelen we onze optimale ruimte?’ Een eigen ruimte hebben misschien, een aparte badkamer, aparte woningen? Wanneer je samen reist, heb je misschien liever twee aparte kamers met je eigen badkamer (dit werkt heel goed voor mij). Als je een kamer deelt, is de enige optie een gordijn ophangen als kamer-verdeler.

Slaap apart

Traditioneel slapen partners in hetzelfde bed. Maar sommige empaten raken daar nooit aan gewend, hoeveel ze ook houden van hun partner. Dat is niets persoonlijks, ze slapen gewoon in hun eigen ruimte. Overleg hierover met je partner. Geef jezelf de toestemming om apart te slapen. Aparte bedden. Aparte kamers. Enkele nachten per week samen slapen. Omdat niet-empathische mensen zich alleen kunnen voelen als ze niet samen slapen, kan je compromissen maken waar dat mogelijk is.

Lees ook:

Deepak Chopra: De zeven spirituele wetten van succes

Heb jij een oude ziel?

Sterke moeder? Deze 8 eigenschappen heb jij van haarWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF