fbpx

Sterke moeder? Deze 8 eigenschappen heb jij van haar

Moeders houden onvoorwaardelijk van hun kinderen en als kind kunnen we heel wat van hen leren. Alexa Erickson schreef voor Nieuwetijdskind Magazine een artikel over acht eigenschappen die je leert als je wordt opgevoed door een sterke moeder. Bezit jij ze?

Als ik tijdens mijn jeugd ervaringen beleefde zoals angst, verdriet, verwarring, oordeel of een gebrek aan zelfvertrouwen, was het altijd mijn moeder die me kalmeerde, me uit mijn versufte stemming haalde en me begeleidde naar een plaats van liefde, licht en kracht.

Maar het waren niet alleen maar haar woorden die mij tot een wilskrachtige vrouw hebben gevormd, het waren met name de daden in haar eigen leven. Haar manier van reageren op uitdagingen, de manier waarop ze zichzelf presenteerde – alsof ze met haar zelfvertrouwen glas kon snijden – en haar alwetende houding dat elke ademhaling op deze planeet de moeite waard is. Dat heeft me op zoveel manieren gevormd tot de persoon die ik nu ben. En ik weet dat ik daar niet alleen in ben. Als je een sterke moeder hebt, zal je deze acht eigenschappen die ze jou wellicht heeft geleerd, beslist kunnen waarderen:

Je leert het belang van onafhankelijk zijn

Als je je geluk, succes en welbevinden in de handen van een ander legt, verlies je je macht over hoe je jezelf in de wereld wilt neerzetten. Niemand mag de mogelijkheid hebben om voor jou te bepalen wat voor jou goed voelt en wat niet. Om voortdurend te kunnen groeien liggen de beslissingen over jouw leven bij jou, van verliefd worden tot een gezin stichten, van het opbouwen van een carrière tot het kiezen van de mensen om je heen en de hobby’s die je leuk vindt.

Je leert de waarde van onbaatzuchtigheid en onvoorwaardelijke liefde

Ziek of gezond, in moeilijke en makkelijke tijden, je moeder was er voor je. Geen probleem was te groot of niet noemenswaardig klein, alles was bespreekbaar en prijzenswaardig. Ze gaf haar tijd om op alle mogelijke manieren voor je te zorgen, ze klaagde nooit, want alles kwam voort uit onvoorwaardelijke liefde.

Je leert onvoorwaardelijk van jezelf houden

Hoe ouder je wordt, hoe minder je dingen toelaat die jou beïnvloeden. Alles wat jou niet dient krijgt geen ruimte in jouw leven, dus besteedt je er ook geen aandacht aan. Je weet dat de fundamentele waarde van jouw zijn niet bepaald kan worden door negatief geladen mensen, mislukte relaties en moeilijke omstandigheden. Bepalend is hoe je op dit alles reageert. Ondanks alle ontberingen blijf je onverstoorbaar bij jezelf, omdat je moeder je geleerd heeft dat als je vooruit wilt de enige weg daarheen pal voor je neus ligt.

Je leert dat je net zo zacht als sterk kunt zijn

Heb je je moeder nooit zien huilen toen je klein was? Haar ogen nooit zien rollen van wanhoop en haar hart nooit zien smelten bij grote of kleine gebeurtenissen? Dat betekent nog niet dat ze geen gevoel zou hebben. Haar kracht vond je terug in haar vermogen alles bij elkaar te houden. Haar gevoel voor mededogen om jou te voeden en je groei te volgen toont haar zachtaardigheid vanuit haar hart. Ze leerde je het leven met opgeheven hoofd te aanvaarden, maar ook je relaties te onderhouden met mensen die er voor jou toe doen.

Je leert je eigen geluk te manifesteren

Je moeder leerde je dat je zelfs gelukkig kunt zijn onder de moeilijkste omstandigheden, omdat het leven niet gemeten kan worden door enkele momenten. Ze vond zelfs in de donkerste dagen een glimlach, een schaterlach, het bewijs dat wanneer alle hoop verloren is, je alleen maar diep van binnen hoeft te kijken om je ware zelf te zien, vervuld van pure liefde en vreugde.

Je leert om niet achterom te kijken

Het verleden heeft je gevormd, maar jij bent niet jouw verleden. Je moeder heeft nooit stilgestaan bij een gemiste kans, omdat ze wist dat het verspilde moeite was. Ze accepteerde alleen hoe het voelde en gebruikte dat gevoel als brandstof om het de volgende keer beter te doen en een andere weg in te slaan. Ze leerde je dat de ene voet voor de andere plaatsen de sleutel is naar vooruitgang en dat alles wat in het verleden heeft plaatsgevonden je vooruit heeft geduwd.

Je leert dat haar begrip van de liefde nog steeds is groter dan het jouwe

Bij elk gevecht, elk gebroken hart, elke nieuwe relatie, voelde je dat je bijleerde over wat echte liefde is. En terwijl je leert heb je nog steeds vertrouwen in de antwoorden van je moeder, want alles wat jij doormaakt, heeft zij op z’n minst al twee keer beleefd. Zelfs als jouw keuzes haar goedkeuring niet kunnen wegdragen, betekent dat nog niet dat je haar advies in de wind slaat, omdat bewezen is dat ze het steeds bij het rechte eind heeft.

Je leert dat het nooit te laat is te zijn wie je werkelijk bent

Terwijl je in het leven jezelf soms kunt verliezen, je zult altijd de weg terug vinden. Jouw moeder met haar sterke wil is het levende bewijs. Dwars door de pijn en het verdriet gaf ze nooit op, zelfs al voelde dat zo. Blij zijn, je vrij voelen, je mooi voelen, succesvol zijn en trouw aan jezelf blijven is onbeperkt houdbaar.

Vind meer artikelen van Nieuwetijdskind terug op hun website.

Lees ook:

16 tips om beter te aarden

De 10 meest krachtige en natuurlijke antibioticaWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF