fbpx

Ben je de verbinding met jezelf kwijt? Zo herpak je jezelf weer

Dit jaar heeft je misschien wel veel stress opgeleverd. Maar misschien ook veel vragen. Sta ik nog in verbinding met mezelf? Er gebeurt momenteel zoveel om ons heen dat je jezelf misschien een beetje uit het oog bent verloren. We delen een blog die Rosa Bertram schreef voor 365 dagen succesvol. 

Je baan omdat die op je pad kwam, naar verjaardagen van familieleden waar je niets mee hebt om je ouders niet teleur te stellen en eigenlijk hartstikke vastgeroest zitten in een leven waarin je keuzes maakt om andere te pleasen. Leef je het leven van een ander en weet je niet meer waarom je de dingen doet die je doet? Misschien wordt het tijd om meer naar je gevoel te gaan luisteren. 

Waar is de verbinding met jezelf gebleven?

Zonder dat je het in de gaten hebt, ben je misschien wel het leven van een ander aan het leiden. Dat klinkt misschien wat gek, maar misschien herken je je hierin: tóch maar die vriendin helpen terwijl je uitgeblust bent, tóch maar dat project van collega overnemen terwijl je al tot in je oren over het werk zit of die ene baan zoeken omdat ‘ie nu eenmaal goed past bij je CV. Je bent aan het people pleasen en bepaalt je keuzes op basis van wat anderen vinden of waarvan anderen denken dat het ‘normaal’ is. Je bent overigens niet de enige, ik kon er zelf ook wat van. 

Met tranen in de bus

Zelf leek het mij tijdens een grote reis volkomen normaal na zes maanden naar een nieuwe plek te verkassen. ‘Dat deden de meeste reizigers immers ook’. Dus stapte ik na bijna een half jaar in de bus, op weg naar ander avontuur. Met een vriendin had ik afgesproken op een boerderij te werken. Maar wilde ik eigenlijk wel? Nee. Sterker nog: ik zat met tranen in m’n ogen in de bus (lees: ik zat keihard te huilen, acht uur lang en de buschauffeur maakte zich ernstig zorgen), ik was namelijk stapelverliefd geworden en wilde diep vanbinnen daar blijven. Eenmaal aangekomen dacht ik: ‘hé, wacht eens even. Ik hóéf helemaal niet weg. Dat heb ik mezelf aangepraat.’ Dat heb ik mijn vriendin uiteindelijk uitgelegd en besloot weer terug te gaan en voor mezelf te kiezen. Ze vond het jammer, maar steunde me erin. 

Nu maakt misschien niet iedereen dit precies zo mee, maar het is wel een perfect voorbeeld van onbewust keuzes maken voor een ander. En dat gebeurt onbewust op dagelijkse basis misschien wel veel vaker dan we in de gaten hebben. 

Wat als je het gevoel met jezelf kwijtraakt?

Het contact met jezelf verliezen heeft grote gevolgen voor hoe jouw leven eruitziet. Ga maar eens na: hoe ziet jouw week, maand, jaar eruit als jij niet bewust grip hebt op de keuzes die je maakt? Welke mensen zie je? Hoeveel tijd maak je voor jezelf? Voor je eigen ontwikkeling, voor hobby’s, sport en vrienden? Naar welke plek ga je op vakantie? Welke baan heb je? Welke kwaliteiten ontwikkel je überhaupt? 

Het zijn allemaal cruciale onderwerpen in je leven die, als je niet alert bent, zomaar vanzelf worden ingevuld. En da’s zonde, want je hebt zélf ontzettend veel invloed op hoe jouw leven eruit ziet. Wees niet ongerust: het is nooit te laat om opnieuw de verbinding met jezelf op te zoeken.

Merk je dat een pleaser bent bij je vrienden? Dan is de kans groot dat je dat op werk ook bent. Licht je vrienden in dat je hieraan probeert te werken en laat ze je helpen met oefenen. Door te doen (en misschien zelf afspraken in te plannen en tijd vrij te maken voor jezelf), neem je het heft weer in eigen handen. Door initiatief te nemen, creëer je weer verbinding met jezelf!

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol Het is hun grote missie dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga naar 365dagensuccesvol.nl

Lees ook deze artikelen die tips bevatten van 365 Dagen Succesvol:

Op deze manier leer je vertrouwen op je buikgevoel en intuïtie

Met deze vier tips onderdruk jij je negatieve gevoelens niet meer

Kun je ooit genezen van een burn-out?WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF