fbpx

Elk kind is uniek. Achterhalen welk type jouw kindje is, is stap één naar optimale gezondheid en geluk. Antwoord op deze vragen kun je vinden in Ayurveda, maar hoe kom je daar achter? Onze Ayurveda deskundige Kim van der Veer legt het je uit!

Hoe komt het dat sommige kinderen altijd last hebben van een droge huid? Waarom zijn sommige kinderen geneigd om snel aan te komen terwijl andere kinderen juist moeite hebben om op gewicht te blijven? Waarom kunnen sommige kinderen makkelijker leren aan de hand van woorden en andere aan de hand van beelden? En hoe komt het dat sommige kinderen sneller bang zijn en nachtmerries hebben? Antwoord op deze vragen kun je vinden in Ayurveda waarin de uniekheid van elk kind voorop staat en aan de hand van de 5 elementen eigenschappen worden toegekend aan elk kind.

Ayurveda voor kinderen

Ieder kind is anders

Weten welk type jouw kindje is, is stap nummer één naar een gezonder en gelukkiger leven. Een ‘one-pill-fits-all-solution’ is er namelijk niet. Het opstellen van richtlijnen om je kind gezond op te laten groeien, zoals de schijf van 5, bedtijden die voor elk kind goed zouden zijn of het aanbevelen van bepaalde beweging voor elk kind is vanuit Ayurveda bezien simpelweg niet mogelijk. Wat namelijk voor het ene kindje gezond is, kan voor het andere kindje juist het tegenovergestelde doen. Bijv. als een kindje vaak een droge huid heeft is het eten van droge maïscracker niet te beste optie terwijl dit voor een kindje dat veel vocht vasthoudt of vaker last heeft van verkoudheid en slijm het juist wel een slimme keuze is.

Zodra je beter begrijpt welk type je kind is, wordt het leven een stuk leuker en gemakkelijker. Elk kind heeft namelijk een eigen unieke benadering nodig en Ayurveda helpt je stap voor stap bij het vinden van een passende tactiek. ⁣Als je weet welk type je kindje is begrijp je ook waarom ze eerder vatbaar zijn voor bepaalde kwaaltjes en kun je door Ayurveda in het leven van je kindje te brengen voorkomen dat deze kwaaltjes zich gaan uiten.

Ayurveda verdeeld kinderen in drie basistypes. Zelf vergelijk ik deze types graag met dieren, omdat kinderen zich daar goed mee kunnen identificeren en het ook voor de ouders gelijk al veel duidelijkheid met zich mee brengt. De drie verschillende kids-types zijn:

1. Airy-kids aka de kameleon

Kameleons zijn enthousiast, snel en barsten van de energie. Tenminste zo denken ze er zelf over, want eigenlijk verbruiken ze altijd net iets meer energie dan ze hebben. Ze zijn het liefste de hele dag (en nacht) actief en ze doen alles vlug. Daarom zijn ze vaak ook vlug in hun ontwikkeling en praten ze sneller en eerder dan hun leeftijdgenootjes. Zoals hun karakter al doet vermoeden zijn ze gek op verandering. Het is soms niet bij te houden. Wat vandaag hun lievelingseten is, wordt morgen weer verruild. Zo gaat het ook met hun lievelingskleur, daarom passen ze zich hun huidje er gewoon op aan. Dat kunnen zo ook wel goed zich aanpassen aan de situatie. Maar dan moeten ze zich wel op hun gemak voelen. Anders worden ze een beetje verlegen of soms zelfs angstig. Typische kwaaltjes voor de kameleons zijn droge huid, constipatie, nervositeit, slecht in- en doorslapen en moeite met concentreren.

2. Fiery-kids aka de vosjes 

Vosjes zijn stoer, dapper en voor niks bang. Althans, zo denken zij er zelf over, maar eigenlijk is zijn ze heel gevoelig. Het liefste leren ze elke dag iets nieuws. Daarom vragen ze zich continu af waarom dingen zijn zoals ze zijn. Je kunt ze moeilijk voor de gek houden want ze merken het vlug, wanneer iets niet klopt. Deze nieuwsgierigheid maakt ze heel innovatief. Ze bedenken steeds weer iets nieuws, maar owee als het niet lukt zoals ze hebben bedacht. Dan ontploffen ze even. Een knuffel hoeven zij dan ook echt even niet. Totdat de woede voorbij is, want dan willen ze het graag weer goedmaken. Anders kunnen ze niet verder. Typische kwaaltjes voor de vosjes zijn eczeem, reflux, verhoging, diarree en ontstekingen.

3. Earthy-kids aka de luiaard

Luiaards zijn zacht, betrouwbaar en laten zich niet zo snel van de wijs brengen. Het liefste luieren ze de hele dag. Een beetje eten, beetje kijken en af en toe wat indutten. Niks is fijner dan een dagje relaxen. Maar er schuilt wel iets meer achter hun relaxte houding: een dijk van een karakter. Zo zijn zij degene waar iedereen naartoe gaat voor een fijne knuffel of troost. Want als iemand anderen goed aanvoelt, zijn het de luiaards wel. Ze houden ervan om voor anderen te zorgen en door hun geaardheid zijn ze de meest stabiele vriendjes die er zijn. Luiaards kunnen goed luisteren naar anderen en observeren rustig. Ze nemen hiervoor echt de tijd. Zoals eigenlijk voor alles. Dit kan er soms voor zorgen dat dingen wat langzamer gaan bij luiaards. Dat vinden ze ook helemaal niet erg, maar het zou fijn zijn als anderen dat ook niet erg zouden vinden. Typische kwaaltjes voor luiaards zijn verkoudheid en dan met name veel slijmproductie, diabetes, trage stofwisseling en abcessen.

Herken je jouw kindje in één van deze types? Hou deze blog op Wendy Online dan in de gaten. Want de komende maanden kun je hier meer artikelen verwachten over hoe je met deze kennis toegang krijgt tot een toolbox vol met suggesties om de gezondheid van je kind te ondersteunen. ⁣⁣

Tot slot, om het starten met Ayurveda voor je kind nog makkelijk te maken kun je de Ayurveda Kids-test doen. In 24 vragen over het doen en laten van jouw kind, zet je de eerste stap in het ontdekken van zijn of haar type.

Liefs, Kim

Over Kim

Kim is expert op het gebied van yoga en Ayurveda. Zo is ze hier ook haar eigen bedrijf mee gestart. Iedere maand schrijft Kim over wat yoga en Ayurveda voor jouw lichaam kunnen betekenen. Wil je niks van haar missen? Neem vooral een kijkje op haar website en volg Kim op Instagram. Ben jij benieuwd naar Kim haar reis met Ayurveda? Dat lees je hier!

https://www.instagram.com/p/CCksRvljI3r/

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF