fbpx

Ayurveda-test: Welk ayurveda-type ben jij of je partner? Met liefdestips per type!

Slaapt jouw partner altijd diep en is hij geen ontbijter? Misschien is hij een Kapha-type. Doe de test en leer jezelf en je partner beter begrijpen! Daarbij geeft WENDY- en ayurveda-expert Kim van der Veer liefdestips per type.

1. Hoe is je eetlust?

A) Altijd anders. Ik ben gek op snacken en vergeet soms te eten.
B) Sterk. Op een lege maag kan ik niet functioneren en kan ik zomaar ‘hangry’ worden.
C) Steady. Ook al heb ik niet altijd zin in een ontbijt.

2. Hoe slaap je?

A) Ik ben een heel onrustige slaper. Word vaak wakker – vaak in de vroege ochtend – en kan dan heel moeilijk weer in slaap vallen.
B) Goed, en ik heb een goede nacht ook echt nodig om te kunnen functioneren. Al kan ik soms heel moeilijk inslapen als ik gestrest ben.
C) Heel diep. Zodra ik mijn bed zie, val ik al in slaap. Ik ben gek op uitslapen.

3. Hoe zou je jouw huid omschrijven?

A) Droog, hoeveel bodylotion ik ook gebruik. Bovendien kan mijn huid ruw en koud aanvoelen.
B) Gevoelig. Ik heb soms last van acne, rode vlekjes en pigmentatie. Mijn huid reageert ook fel op de zon en rode wangetjes zijn voor mij niet uitzonderlijk.
C) Goed gehydrateerd en zacht. Al kan ik in de winter echt lijkbleek worden

4. Hoe start je een nieuw project?

A) Ik ben superenthousiast, maar mis focus. Hierdoor barst ik van de ideeën, alleen heb ik moeite met projecten ook echt afronden. Ik ben gewoon te snel afgeleid of heb alweer een nieuw plan waar ik dan weer net zo enthousiast aan begin.
B) Alles wat ik doe is goed georganiseerd. Ook het starten van een nieuw project. Ik open een Excelsheet, denk aan alle mogelijke stappen en stel een duidelijk doel.
C) Eigenlijk start ik niet zo snel een nieuw project. Het zijn vaak anderen die iets bedenken en dan doe ik mee. Ondernemen zit gewoon niet echt in mijn bloed, maar zodra ik op dreef ben ga ik onverstoorbaar door.

5. Wanneer ik sport…

A) … zweet ik nauwelijks. Zelfs niet bij HIT-trainingen.
B) … breekt het zweet me al uit zodra ik mijn sportkleding aanheb. Het kan ook flink geuren. Daarom ben ik gek op douchen na het sporten.
C) … zweet ik nauwelijks. En de druppeltjes zweet die komen ruiken heel zoet.

6. Wanneer iemand me in het verkeer afsnijdt…

A) … schrik ik meteen.
B) … word ik boos.
C) … rijd ik rustig en steady door.

Meeste A’s
Vata – je bent een avontuurlijk en beweeglijk type. Zit niet graag stil en verandert continu van richting. Anders vind je het leven maar saai. Gelukkig maak je gemakkelijk vrienden en ben je heel easy going en flowing. Het enige is dat je wel iets zekerder zou willen zijn van jezelf en het liefste ook iets makkelijker en dieper zou slapen. Want nu kom je soms energie tekort.

Meeste B’s
Pitta – je bent vastberaden en weet exact waarom je iets doet. Het leven is zinloos zonder doel. Je kast is gestructureerd en zo is eigenlijk je hele leven. Hoewel je barst van de creativiteit zorg je ervoor dat dit niet je werk en richting belemmert. Je weet immers precies wat je wilt. Maar kom je zonder eten te zitten, dan word je heel snel ‘hangry’ en kunnen anderen maar beter bij je uit de buurt blijven. Gelukkig voorkom je zelf wel dat dit gebeurt.

Meeste C’s
Kapha – je bent loyaal, kalm en kunt supergoed luisteren. Het liefste spendeer je een heel weekend in en rondom huis. Lekker in je veilige kloffie. Taartje erbij, warm kopje thee. Meer heb je niet nodig om tevreden te zijn. Al moet je wel waken dat je niet te lui wordt, want dan ontstaat er snel stagnatie en voel je jezelf veel zwaarder dan je zou willen. Vandaar dat een uitdagende sport voor jou de sleutel is tot balans.

Kijk hier voor een volledige ayurveda-test.

Liefdestips voor de ayurveda-types

Hoe maak je je Vata-, Pitta- of Kapha-wederhelft het meest blij? De ayurveda heeft hiervoor een ezelsbruggetje: behandel Vata als een vriend, Pitta als een koning en Kapha als een vijand.

Voor Vata’s:

1. Geef hem of haar knuffels. Zeker wanneer alles even teveel voor ze is geworden, is een stevige knuffel alles wat ze van je nodig hebben. Een aaitje over de onderrug geeft ze nog meer het gevoel van veiligheid, en laat dat nou precies zijn wat ze soms missen in hun eigen constitutie.

2. Cadeautip: een high tea. Vata’s zijn gek op zoetigheid en houden ervan om samen te zijn. Dat maakt een high tea het ultieme cadeau voor Vata-types.

3. Verras je Vata-wederhelft met een avontuurlijk weekendje weg. Verklap van tevoren niks. Hoe minder er vaststaat, hoe beter. Zorg er wel voor dat je vroeg in de avond

weer terug bent in jullie hotel waar je een lekker warm oliebadje vol laat lopen, zodat er voldoende tijd is om de indrukken te verwerken en jullie heerlijk zullen slapen.

Voor Pitta’s:

1. Geef hem of haar de ruimte. Simpelweg door ze een dagje voor zichzelf te gunnen of aan te moedigen dat solo-tripje waar ze zo naar verlangen te maken. Even een stapje terugdoen wanneer je in een discussie terecht bent gekomen doet ook wonderen. Deze types moeten dan gewoon even de ruimte krijgen om af te koelen. Erachteraan lopen werkt averechts.

2. Cadeautip: bloemen. Het liefst een verkoelend en geurend boeket. Denk aan zachte kleuren als hemelsblauw, lichtroze en parelwit. Lavendel met eucalyptusblad doet het zeker goed. Pitta is gek op alles wat lekker ruikt, dus een essentiële rozenolie eraan hangen zal ze nog extra blij maken.

3. Neem je lieve Pitta-wederhelft mee naar het bos of een meer. Leg daar een schoon en mooi versierd kleedje voor ze uit en luister de hele middag naar al hun struggles. Sluit af met het samen doornemen van de week, zodat Pitta echt kan ontstressen en het gevoel heeft weer grip te hebben op zijn of haar leven.

Voor Kapha’s:

1. Het klinkt wat onvriendelijk, maar Kapha heeft soms een tikje nodig om de beste versie van zichzelf te worden. Wees dus uiterst direct, soms bijna dwingend als je iets over wilt brengen. Kom vooral niet met een half plan voor jullie weekend. Stippel het juist helemaal uit, zodat er geen twijfel over de exacte plannen kan bestaan en zorg vooral dat je idee iets van beweging of een uitdaging bevat.

2. Cadeautip: een dagje sauna, zodat ze even heerlijk in de warmte gestimuleerd worden. Kapha heeft het namelijk snel ijskoud en ervaart eerder stagnatie. Een dagje sauna heft beide zaken op.

3. Koop een fleurige outfit en neem daarin je Kapha-wederhelft op sleeptouw. Blijf in beweging en daag hem of haar uit. Durft hij of zij vandaag een keertje echt los te gaan op de dansvloerWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF