fbpx

Artsen bestrijden desinformatie op TikTok met nieuw account: Dokters Vandaag

Op social media wordt veel desinformatie verspreid. Zo zou je moeten stoppen met anticonceptie, is antibiotica schadelijk en hebben vrouwen een ijzertekort. Artsen willen graag de strijd tegen desinformatie aangaan. Daarom zijn ze een TikTok-account begonnen: Dokters Vandaag.

Op dit TikTok-account geven artsen betrouwbare informatie over medische onderwerpen. Ze beantwoorden vragen zoals: Wat zijn de eerste symptomen van astma? Is te veel alcohol slecht voor je lever? En hoe herken je een hartaanval? Ook worden kijkers uitgenodigd om vragen te stellen in de reacties. De medische experts zullen deze vragen regelmatig beantwoorden.

Van huisarts tot cardioloog


Huisarts Dr. Stefan van Rooijen is een van de artsen die meedoet aan Dokters Vandaag. ‘’Dagelijks merk ik op mijn spreekuur én op social media accounts de invloeden van verkeerde online informatie van zelfbenoemde gezondheidsinfluencers. Ongewenste zwangerschappen, maag- en darmklachten door te veel aan magnesium of ijzer, of zelfs zenuwuitval door te veel aan vitaminesupplementen. Op dit kanaal leer je wat betrouwbare informatie is zodat je gezonde keuzes kunt maken voor jouw leven.’’ Dit schreef hij in een bericht op zijn Instagram account. Er werken acht artsen mee aan Dokters Vandaag, waaronder cardioloog dr. Janneke Wittekoek. Onder deze artsen zit een huisarts, longarts, dermatoloog, gynaecoloog en internist.

@doktersvandaag

Is stress slecht voor je hart? Dr. Janneke Wittekoek (cardioloog) geeft antwoord #doktersvandaag

♬ origineel geluid – Dokters Vandaag

 

Betrouwbare informatie


Dokters Vandaag is een initiatief van Prappers Media, de grootste producent van TikTok video’s in Nederland. Leonie Hulstein van Prappers Media: ‘Graag nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het is van groot belang dat de kijker op TikTok toegang heeft tot veilige en wetenschappelijk onderbouwde medische informatie. Als grote producent van TikTok video’s en bedenker van formats zien wij dagelijks wat voor onzin er voorbij komt, het is tijd voor een gedegen tegengeluid.’

Klik hier voor de link naar het TikTok-account ‘Dokters Vandaag’

Bron: Federatie medisch specialistenWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF