fbpx

9x zo groei je als mens

Persoonlijke groei is een reis waarin je verkent en ontwikkelt wie je echt bent. Je onderzoekt je identiteit, talenten, mogelijkheden maar ook je dromen en doelen. Het ontwikkelt je fysiek, mentaal, spiritueel en intellectueel. Hoe die reis eruit ziet, dat bepaal jij zelf. Je kunt beginnen aan een opleiding, bijscholing of gaan reizen. Om alvast een begin te maken, zet WENDY negen dingen op een rij om jezelf te laten groeien.

Wil je meer uit jezelf halen? Richt je dan op je persoonlijke groei. Het kan al met deze negen makkelijke tips!Beeld: Shutterstock

1. Weet wie je bent

Zelfkennis gaat niet over de dingen die je wel en niet leuk vindt, maar over wie jij echt bent als persoon en jouw kijk op de wereld. Hoe je interactie is met anderen, wat je boos maakt, wat je ontroert en waar je hart van overslaat. Iemand die oprecht weet wie ze is, straalt zelfverzekerdheid uit.

Je kunt jezelf leren kennen door persoonlijke reflectie, veel tijd door te brengen met jezelf en door situaties op te zoeken buiten je comfortzone. Dit kan voor iedereen een andere situatie zijn. Van een lange lunch zonder telefoon maar mét notebook, tot een reis alleen. Je leert veel over jezelf in een onbekende omgeving. En als je iets doorbreekt waarvan je dacht dat je het niet kon, zul je het gevoel hebben dat je iets hebt bereikt.

2. Omring jezelf met mooie mensen

We bedoelen natuurlijk mooi van binnen. Mensen die je de andere kant van de wereld laten zien, mensen die buitengewone dingen doen, mensen met kwaliteiten die jij ook graag zou willen hebben. Vriendelijkheid, compassie, moed, een drijfveer… Mensen die iets vertellen hebben en je iets kunnen leren. Gewoon zoals echte vriendinnen zijn.

3. Bevrijd jezelf van mensen die je neerhalen

Dat kan helemaal moeilijk zijn als de persoon die jou neerhaalt, de persoon is waarmee je het bed deelt of de persoon die je al kent sinds je een kind bent. Of de persoon die jou aan een baan heeft geholpen. Alleen jij kunt beslissen of je deze persoon nog in je leven wilt en hoe je jezelf kan bevrijden van hem of haar.

Dit kan verschillen van het contact laten verwateren, een confrontatie of helemaal geen contact meer zoeken. Vooral in het laatste geval kan het emotioneel heel zwaar zijn. Zoek daarom hulp van anderen.

4. Vergelijk jezelf niet met wat je op sociale media ziet

Sociale media is een vervormd, verbeterd beeld van wie we eigenlijk zijn. Het is niet wie we écht zijn. We accentueren het beste van onszelf. We filteren en tweeten dat wat we willen dat anderen van ons zien. En dat is ook goed. Het is niets anders dan je huis schoonmaken als je (schoon)moeder op visite komt. Je wilt nou eenmaal het beste van jezelf laten zien. Je moet je alleen realiseren dat het is wat iedereen doet – ja, iedereen.

5. Schrijf

Of het nou een blog of een persoonlijk dagboek is, schrijven is een therapeutische uitlaatklep voor je gedachten. Het is aan jou hoe je het doet. Je kunt losse notities maken in je telefoon, elke dag schrijven in een dagboek of per dag drie dingen opschrijven die zijn gebeurd of waar je dankbaar voor bent.

6. Ontmoet nieuwe mensen

Als je verlegen of introvert bent, betekent dit dat je buiten je comfort zone moet stappen. Tijd doorbrengen met nieuwe mensen verbreedt je horizon en zorgt voor nieuwe avonturen en kansen in je leven. Weet je niet hoe? De vrienden van vrienden zijn altijd een goed begin. Nodig jezelf uit op een feestje en maak er je missie van om met iemand te praten die je niet kent. Of maak een praatje in je sportschool, stel jezelf voor aan die ene persoon die altijd tegenkomt in het park of deel een tafel met een vreemde in een druk café. Om een gesprek te beginnen kun je een compliment geven of een open vraag stellen.

7. Ruim op

Ruim goed op. Gooi alle rommel, waar je niets aan hebt, weg. Als je alle spullen die je over de jaren hebt verzameld, maar waar je niets meer mee doet, weg doet, zal dat bevrijdend voelen. Geef het weg of doneer het. En wees je vanaf nu bewust welke spullen je in jouw leven hebt.

8. Lees

Lezen zorgt ervoor dat je kennis maakt met een persoon die misschien wel jaren voor jou heeft geleefd. Het geeft je een inzicht in een andere wereld en een ander perspectief. Je groeit ervan, op een heel makkelijke manier, vanuit je comfortabele stoel. Als je geen groot lezer bent, ga dan voor een onderwerp dat je aanspreekt en kies een populair boek uit dat genre (dat het populair is, zal een reden hebben). Of kijk in de boeken top-10 en kies daar een leuk boek uit.

9. Zoek een hobby

Een hobby is goed voor veel verschillende doeleinden. Je leert iets nieuws, het is een creatieve of fysieke uitlaatklep, je ontmoet vaak nieuwe mensen, trekt je uit je comfortzone, je kunt iets behalen dat je altijd al hebt willen doen en je hebt iets interessants om over te praten als je nieuwe mensen ontmoet. Een passie hebben voor iets bijzonders is cool. Gepassioneerde mensen zijn interessant en dan maakt het niet uit wat die passie is, het geeft sowieso groei. Het geeft energie om met iemand te praten die heel enthousiast is over iets. Weet jij niet wat je passie is? Ontdek het hier.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF