fbpx

9x tips tegen een verbrande huid

Oeps… Na een heerlijke zomerse dag op het strand of terras kom je zo rood als een kreeft terug. Je denkt al aan de komende nacht: in welke houding zal ik toch moeten gaan liggen zonder dat het pijn doet? We hebben voor je op een rijtje gezet welke negen tips je kunt gebruiken om de pijn te verzachten.

1. Aftersun

Als je voelt dat je aan het verbranden bent, ga dan direct uit de zon en neem een lauwe douche of verkoel de verbrande plek met een natte doek. Daarna kun je Aftersun op je huid smeren voor een verkoelende werking. Je huid heeft vocht inbrengende crèmes nodig zodat hij kan hydrateren. Gebruik dus geen vette crèmes als vaseline.

2. Yoghurt of karnemelk

Zuivel is een van de wondermiddeltjes tegen een verbrande huid. Zuivelproducten als yoghurt en karnemelk verkoelen en verzorgen de huid, zodat de pijn afneemt.

3. Komkommer

Snijd de komkommer in plakjes en leg ze op de verbrande plek. Voor een optimale verkoeling van de huid kun je de plakjes regelmatig vervangen door verse plakjes waar meer vocht in zit.

4. Sla

Ook sla heeft pijn bestrijdende eigenschappen. Het is de bedoeling dat de sla eerst gekookt wordt. Daarna moet je het even af laten koelen in de koelkast. Als het slawater koel is, kun je het op de huid deppen.

5. Aardappelen

Snijd een rauwe aardappel in plakjes en leg deze op je verbrande plek. Het zetmeel zorgt ervoor dat het brandende gevoel weg gaat.

6. Havermout

Vul een panty of washandje met wat havermout en knoop deze dicht. Maak vervolgens een lauw badje klaar en ga erin liggen. De panty of washand hang je in het bad zodat de havermout kan weken. Ook kun je een kopje havermout vermalen en dit los in het bad strooien. Havermout helpt ook bij huiduitslag, omdat het de huid verzacht.

7. Witte wijnazijn

Witte wijnazijn heeft hetzelfde effect als aspirine en ibuprofen. Het is een plaatselijk geneesmiddel. Sprenkel witte wijnazijn op de plekken die verbrand zijn en de pijn zal ongeveer twintig minuten lang verlicht worden.

8. Honing

Ondanks dat honing zo lekker plakkerig is, werkt het versterkend voor je huid. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat honing een positieve rol kan spelen in de heling van wonden. Door honing worden huidcellen sneller vervangen, waardoor de pijn vervaagt. Ben je benieuwd waar honing nog meer goed voor is? Lees dan dit artikel.

9. Scheerschuim

Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar in studies rondom zonnebrand komt scheerschuim vaak naar voren. In scheerschuim zitten menthol en andere verfrissende stofjes die je huid verkoelen.

Sommige etenswaren zijn niet alleen goed als wondermiddel tegen verbranding van de huid, maar kunnen je huid ook een enorme boost geven! In dit artikel lees je hier meer over.

Lees meer artikelen voor deze zomer: 

Zo slaap je beter tijdens warme nachten

Deze 5 musea zijn de moeite waard om deze zomer te bezoeken

Bronnen: Gezondheidsnet, 24-tip, hetkanwel, goedgevoel, adversusWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF