fbpx

8 leuke tips voor ‘oplaadvakanties’ in Nederland

Verzamel zeewier, ga wandelen met de hond of trek je terug in de wilde natuur van de Wadden. En kom terug als een sterker mens. We tippen 8 ‘dichtbij activiteiten’ voor een krachtig dagje, weekendje of weekje weg.

Zeekajakken in Zeeland

Outdoor Inspiration organiseert inspirerende zeekajaktochten voor beginners én gevorderden in Zeeland. Zo kun je op de Oosterschelde varen en Noord-Beveland vanaf het water ontdekken tijdens een tocht langs de dijk. Liever op safari? Kies dan voor een zeehondensafari, een damhertentocht of een kajak-snorkelsafari. Bij de zeehondensafari maak je een rondje tussen het strand en de zandbanken en zwemmen de zeehonden met je mee. Het is ook mogelijk om van het ene Zeeuwse eiland naar het andere te varen. Je steekt dan de Oosterschelde (het grootste en natste nationale park van Nederland) over van Schouwen-Duiveland naar Noord-Beveland. De zeekajaktochten duren een halve tot hele dag.

Georganiseerd wandelen

De Maashorst

Alleen of samen het oeroude natuurgebied De Maashorst in Noord-Brabant ontdekken is een echte aanrader. Hier heeft de natuur het voor het zeggen en kom jij in je kracht tijdens een 3-daagse IVN Trektocht van Avontuur Dichtbij. Je wandelt dagelijks zo’n 15 tot 18 kilometer door heidevelden, weiden, bossen en stuifduinen en overnacht bij IVN Gastheren van het Landschap die je met bevlogenheid laten kennismaken met hun omgeving. Een speciale app neemt je mee op ontdekkingsreis met bijzondere verhalen over de Maashorst. Je verblijft in een B&B of hotel én in een zogenaamde Pod trekkershut. Je lunchpakket en ontbijt zijn geregeld voor twee dagen.


Avontuur Dichtbij biedt nog veel meer mooie IVN Trektochten en andere arrangementen:

  • Meer tijd? Ga dan voor een 5-daagse IVN Trektocht dwars door dit 20 miljoen jaar oude Maaslandschap.
  • Meer uitdaging? De Dutch Mountain Trail is de zwaarste wandeling van Nederland. Een tocht van meer dan 100 kilometer in 6 dagen door de Limburgse heuvels.
  • De City Trips in Nederland van Avontuur Dichtbij zijn net even anders en een stuk duurzamer, want alle activiteiten zijn per fiets, te voet, per kano of per sup. Het is op veel manieren een inspirerend alternatief voor een korte vliegvakantie.

Kijk voor alle arrangementen op avontuurdichtbij.nl


Zeewier Workshops

Oplaadvakanties

Beeld: Suzan Fotografie

Zeewier is magisch en zit boordevol voedingsstoffen. Ieder seizoen heeft zijn eigen wieren en tijdens een vakantie in Zeeland kun je op verschillende manieren kennismaken met dit duurzame product. Ga bijvoorbeeld mee met de ‘wierenwandeling’. Bij laagwater leer je meer over de verschillende wieren en je sluit af met wildwiersushi. Je kunt ook kiezen voor een smaaksafari waarbij je langs de laagwaterlijn kuiert en uitleg krijgt over de wierige wildheid die daar groeit. Je rondt deze excursie af met een zeewierwaardige maaltijd. Wil je meer dan alleen zeewier zien? Trek dan je laarzen aan en ga zeewier aanraken, ruiken, proeven en ermee koken. Deze workshop wordt afgesloten met een buffet aan zee.

Silent Retreat op de hei

Stilte draagt bij om diep naar binnen te keren en de constante stroom aan prikkels even stop te zetten. Je neemt de tijd om te luisteren naar alles wat in jou leeft. Zonder afleiding en met behulp van yoga-, meditatie- en ademhalingsoefeningen kom je echt helemaal tot rust. Wandelen, tekenen, schrijven, rondlummelen en dromen zijn tijdens dit weekend heel productieve bezigheden. Het kan helpen om richting te krijgen in je leven en wat vaker sneller bij je gevoel te komen. De kracht van de natuur ondersteunt je hierbij. Je kunt kiezen voor een Silent Sunday, een Silent Weekend of een Silent Midweek op de prachtige Hoorneboeg bij Hilversum.

In het wild op Schiermonnikoog

Oplaadvakanties

Beeld: Ralf Silvius/Back to the wild

Tijdens dit ‘Down to Earth Retreat’, in een van de wildste nationale parken van Nederland, Schiermonnikoog, wordt er ruimte gecreëerd voor jouw persoonlijke groei, zodat je gaat reflecteren op de koers van je leven. Waar sta je nu? Waar wil je naartoe? Hoe wil je dat je leven eruitziet? Vijf dagen in de rauwe natuur laten je stilstaan bij wat er onder alle drukte ligt begraven. Met een unieke wadloop naar het eiland, minisolo’s in de unieke natuur van Schier, slapen onder een tarp (of in je eigen tent), en: géén telefoon en géén horloge.

Fiets de Elfstedentocht

Op de schaats lijkt het voorlopig niet meer te lukken, maar het is ook mogelijk om de Elfstedentocht op de fiets te doen. Tijdens deze 7-daagse vakantie fiets je langs vaarten en meren, over bruggen, weides en door nationale parken. Bezoek onderweg de Friese Elfsteden, ieder met een eigen identiteit en boordevol historie. Je fietst tussen de 45 en 65 kilometer per dag en op sommige dagen is het ook mogelijk om een stukje verder of juist minder ver te fietsen. De route gaat over verharde, vlakke wegen en fietspaden. In Nederland kan het natuurlijk lekker waaien, maar de etappes zijn bij elk soort weer goed behapbaar en onderweg zijn er genoeg plekken om uit te rusten en te eten en te drinken. Natuurlijk is er ook genoeg tijd om die elf leuke stadjes en dorpjes te bezichtigen. De overnachtingen zijn in comfortabele hotels of in het groen buiten de stad, en je kunt kiezen of je je bagage laat vervoeren of dat je deze zelf meeneemt op de fiets. De Friese Elfsteden met een e-bike ontdekken kan ook.

Wandelvakantie met de hond

Ben je op zoek naar een wandelvakantie met je hond in Nederland? SNP biedt tal van hondvriendelijke wandelvakanties, waaronder mooie arrangementen in Drenthe en Twente. Tijdens zo’n wandelvakantie leer je in vier, vijf of zes dagen het (noord)oosten van Nederland, samen met je hond, op een andere manier kennen. Geniet van de prachtige natuur én elkaar tijdens de tochten door boerenland, langs sloten en vaarten, door leuke dorpjes en door nationale parken. Je wandelt de route met behulp van een app en je bagage wordt vervoerd, zodat je alleen met een klein dagrugzakje én je hond op pad kunt.

Lekker actief

Als je in je kracht wilt komen door verandering in je beweegpatroon, denk dan eens aan een sportweekend of -vakantie om het roer om te gooien. De bootcamps van The Bootclub zijn geschikt voor alle leeftijden en alle fitnessniveaus. Je bent van ’s ochtends vroeg tot laat in de middag fysiek bezig. Je wordt uitgedaagd en met de dag fitter. Een soort fitnessvakantie dus, waarin je je heerlijk sportief kunt uitleven. Verschillende sporten maken het gevarieerd en uitdagend. Je lichaam wordt allround getraind met kracht- en cardiotrainingen en het programma is verantwoord opgebouwd met intense en minder intense lessen. Vanzelfsprekend past hier een gezond voedingsprogramma bij met drie hoofdmaaltijden en drie snacks. Vergeet niet je doorzettingsvermogen mee te nemen!

In de voorjaarsspecial van WENDY vind je nog veel meer ‘oplaadtips’ in Nederland. De special ligt nu in de winkel of is hier te bestellen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF