fbpx

7 tips voor een Ayurvedisch ochtendritueel

Parijs, in een hotelletje, het is vroeg in de ochtend. Ik word wakker door de ontwakende zon die zachtjes door de ramen begint te schijnen. Het geluid van de straatvegers die met overvloedig water de straten schoonspuiten klinkt. Een vogeltje die fluit. De geur van de bakker die zijn brood bakt komt in de kamer. Verder is het nog stil. Een stad ontwaakt. Het heeft zo zijn ritueel. De natuur ontwaakt. Het heeft zo zijn ritueel. Wat is jouw ritueel?

Tips voor een Ayurvedische ochtend

In Ayurveda wordt veel belang aan het ochtendritueel. Het zit logisch in elkaar en houdt rekening met de natuurlijke werking van jouw lichaam. Volgens Ayurveda is het goed de volgende stappen, als ochtendritueel, achtereen te doen.

1. Als de zon opkomt (6.00), verandert de nacht in de dag. De energie van de dag start en jij gaat mee. De tijd gaat van vata- naar kapha-tijd. Je lichaam is de hele nacht bezig geweest voor jou en in kapha-tijd grondvest je het nachtelijke werk om een energieke dag te hebben.

2. Jouw lichaam heeft ‘s nachts alles klaargezet voor jou. Onderdruk daarom niet de aandrang om naar het toilet te gaan.

3. Maak je tong en gebit schoon. Ja, voor het ontbijt, dat is wel zo prettig, want op jouw tong zit een aanslag van afvalstoffen, in de nacht opgestegen uit jouw lichaam.

4. Breng je geest op gang door te mediteren en/of ademhalingsoefeningen te doen.

5. Jouw huid is jouw grootste orgaan. Door zelfmassage met warme sesamolie verzorg je dit orgaan. Om de olie nog beter zijn werk te laten doen, kun je jouw lichaam verder wakker maken door nu bijvoorbeeld een aantal Yoga-oefeningen te doen.

6. Vervolgens douche je je af met een warme douche. De voedende olie is in jouw lichaam getrokken. Jouw poriën stonden open door de warmte van de olie, de beweging en de douche. Afvalstoffen zijn zo via jouw huid het lichaam uitgegaan en weggespoeld met het water.

7. Nu heb je nog één ding te doen. Drink een glas warm water om je slokdarm schoon te spoelen en jouw spijsvertering aan te zetten.

Neem na dit ochtendritueel een lekker voedzaam warm ontbijt.

Op een natuurlijke manier met respect voor jezelf en respect voor het werk dat jouw lichaam voor jou doet, ben je nu klaar voor de dag die komen gaat.

Over I love Ayurveda

Dit artikel is geschreven door Chris Keilholtz van Praktijk Ollie Wandelaar. Chris is één van de Ayurveda experts van I love Ayurveda. I love Ayurveda is hét Ayurveda Platform en dé Ayurveda Community van Nederland en België. Dit is dé plek waar jij je leven leert transformeren voor meer balans. Wanneer je lid wordt van de I love Ayurveda Community ontvang jij elke maand het I love Ayurveda Online Magazine in jouw mailbox met content op het gebied van Ayurveda die jou gaat helpen met het transformeren van jouw leven. Alle content is afgestemd op het seizoen en relevante, actuele thema’s. Het online magazine staat boordevol Ayurveda kennis en tips waardoor jij steeds dieper en dieper kunt duiken in de wondere wereld van Ayurveda, waardoor jij jezelf steeds beter en beter gaat begrijpen en je steeds beter leert welke keuzes in jouw dagelijks leven jou dienen. Zodat je leert begrijpen waar jouw gezondheidsklacht vandaan komt, en vooral zodat jij leert deze onbalans aan te pakken én hoe je een onbalans in de toekomst kunt leren voorkomen. Lees hier meer over I love Ayurveda en de mogelijkheid om lid te worden van de Community of volg ons op Instagram @iloveayurveda.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF