fbpx

5 tips voor mentale balans van Charlotte Labee

Charlotte krijgt vaak de vraag of ze altijd in balans is, daarop is haar antwoord nee. ‘Ik geloof niet in altijd in balans zijn, het zit ‘m in de kracht van het balanceren en op het juiste moment de juiste aandacht en tijd aan en met jezelf besteden.’ In deze blog deelt ze 5 concrete tips die je direct kunt inzetten om mentale balans te kunnen ervaren.

Deze week is voor mij een bijzondere week, afgelopen donderdag lanceerde ik het allereerste hersen inspiratie en kennisplatform van Nederland. Dat was een mijlpaal waar we heel hard voor gewerkt hebben, ik niet alleen maar mijn hele team. Dat brengt soms ook disbalans met zich mee. Is dat erg? Helemaal niet, het is fijn om te weten wanneer je lichaam en hersenen je signalen geven van disbalans, dan kun je ernaar luisteren. Signalen kunnen zijn: vermoeid, hoofdpijn, spierpijnen, stijf, slecht slapen, vermoeid opstaan, denken, nekklachten, rugklachten en ga zo maar door. Wanneer ik 1 van deze signalen krijg dan weet ik meteen dat ik werk te doen heb.

1 Ga de natuur in

Tegenwoordig spenderen we een steeds groter gedeelte van onze tijd binnen en online. Toch benadrukken grote denkers en filosofen al sinds mensenheugenis de voordelen van een verblijf in de natuur. Tal van recente onderzoeken bevestigen deze oeroude wijsheid. Het menselijk brein blijkt namelijk op een bijzondere manier op een groene omgeving te reageren. We zijn als mens, dus ook ons brein geëvolueerd in de natuur. Het is dan ook niet gek dat we ons als mens heel fijn voelen in de natuur, onze hersenen komen hier tot rust en ervaren een fijne energie. We hebben nu eenmaal een miljoenen jaar oud hersensysteem, wat de veranderingen in de afgelopen 100 jaar niet goed kan bijbenen. De moderne wereld is nog niet goed afgesteld op het prehistorische brein.

2 Beoefen yoga

Yogi’s weten al heel lang dat de oefeningen die zij doen gunstig zijn voor balans voor geest en lichaam. Wanneer we niet in balans zijn kunnen onze gedachten niet alleen onze hersenen beïnvloeden maar ook ons fysieke systeem, je spieren spannen direct aan. Wanneer we gespannen zijn kunnen er op den duur disbalansen in ons systeem ontstaan. Een yoga oefening kan ons dan weer meer aarden. Alleen al het stretchen van je armen en benen kan de energie weer laten stromen.

3 Rustig inademen

Onze ademhaling staat inherrent aan hoe we ons voelen. Bewust en ontspannen ademhalen activeert direct het parasympathische zenuwstelsel, waardoor we kunnen ontspannen. Dit brengt je direct in een modus van ontspanning en herstel. Op mijn allernieuwste platform die helemaal in het teken staat van balans in ons brein, vind je een aantal hele fijne yoga nidra oefeningen. Ik ben fan van yoga nidra, het brengt je direct in een fijne ontspanning.

4 Focus op het positieve

Tegenslagen zijn er altijd voor iedereen in het leven, hoe jij ermee omgaat en het tot je laat komen dat is hoe je brein zich voor je ontwikkeld. Zo werkt dat met tegenslagen, wanneer je het groter maakt, er dagen mee bezig blijft en het niet loslaat, ontwikkelt dit zich in je hersenen. Je programmeert hiermee je brein in een negatieve staat en de volgende tegenslag pakt je brein het veel makkelijker “negatief” op. Positief omgaan met een tegenslag, zorgt ervoor dat je brein positief bedraad wordt. Exact dat is wat je uiteindelijk zou willen om je brein anders aan te gaan sturen. Dat het niet altijd zo makkelijk is dat begrijp ik helemaal, met meer breinkennis kun je deze stappen zetten en daarmee aan de slag gaan.

5 Beweeg

Neem gedurende de dag vaker bewegingspauzes. Het liefst ieder uur 5 a 10 minuten bewegen. Ga staan tijdens een meeting, wandel tijdens een bespreking, stretch jezelf wat uit. Gemiddeld zitten we in Nederland 9 uur per dag. Dit is voor onze hersenen al direct een trigger om in disbalans te raken. Hoe simpel is het? De mens is gemaakt om te bewegen! We kunnen dit dan (op uitzonderingen na) ook allemaal.

Over Charlotte

Charlotte Labee is Brain Balance expert, trainer en spreker over de werking van ons menselijk brein. Zij schreef 2 boeken; Bestseller Brain Balance en Brain Food. Ook is zij oprichter van het eerste hersen inspiratie en kennisplatform ter wereld: Yourbrainbalance.com. Brain Balance staat centraal voor de holistische kijk op de werking van ons brein. Daar hebben veel verschillende factoren invloed op, denk aan de volgende peilers; de ontwikkeling van het kinderbrein, slaap, Brain Food, beweging, ontspanning, stress, breinkennis. Al deze peilers bij elkaar vormen Brain Balance. Na verschillende tegenslagen in het leven is zij zich gaan verdiepen in de neurowetenschappen en orthomoleculaire geneeskunde, wat zij bereikbaar maakt met Brain Balance voor iedereen die geïnteresseerd is in de werking van zijn of haar eigen brein.

https://www.instagram.com/p/CErxCPij3-v/

Wil je meer weten over de werking van ons brein? Hier lees je nog meer artikelen van onze breinexpert Charlotte Labee.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF