fbpx

5 tips om positiever in het leven te kunnen staan

Is het glas bij jou half vol of half leeg? Vind jij het moeilijk om de negatieve gedachtes om te zetten in iets positiefs? Je bent niet de enige, veel mensen hebben hier moeite mee. Wij geven je tips om positiever in het leven komen te staan. Het leven is zo mooi, en je verdient het ook om dat in te zien! 

1. Ontwijk je negativiteit niet

Voordat je de negativiteit kan vervangen door positiviteit, moet je het eerst accepteren. En om de negativiteit te kunnen accepteren, moet je erachter zien te komen waar het vandaan komt. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je omringd wordt door mensen die zelf ook niet positief in het leven staan. De energie van anderen hebben ook invloed op jou. Omring jezelf dus liever met vrolijke en gelukkige mensen, je zal merken dat je er zelf positiever van wordt.

Negativiteit kan ook ontstaan door te weinig slaap, te veel stress of angst. Probeer te analyseren waar bij jou de negativiteit vandaan komt. Accepteer dat je misschien wat negatiever in het leven staat dan anderen en probeer pas hierna naar oplossingen te zoeken. Als je de oorzaak weet te vinden, weet je ook sneller hoe je het probleem kunt oplossen.

2. Zorg goed voor jezelf

Het is erg belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Veel mensen vinden het zorgen voor anderen belangrijker dan het zorgen voor zichzelf. Ergens wordt het nog als een taboe gezien als vrouwen voor zichzelf kiezen. Maar dit is nergens voor nodig. Voor jezelf kiezen is juist goed. Noodzakelijk is dat je ook voor je geestelijke zelf zorgt. Met alleen gezond eten en sporten kom je er niet. Denk na over je emoties, je gedachten en de keuzes die je maakt. Op deze manier leer je jezelf kennen en weet je dus ook hoe je de volgende keer positiever kan reageren op bepaalde situaties. Een tip is om je gevoelens op te gaan schrijven. Zo ben je bewust aan het reflecteren, en neem je echt tijd voor jezelf.

3. Gooi spullen weg

Gooi alles weg wat stuk is en niet meer gemaakt kan worden. Door dingen weg te gooien creëer je rust, niet alleen in je huis, maar ook in je hoofd. Waarom zou je oude, kapotte troep bewaren? Daar wordt niemand blij van, en jij dus ook niet. Bovendien schijn je gelukkig te worden van een opgeruimd huis. Vaak houden we dingen in huis, omdat we er een persoonlijke band mee hebben. Het feit blijft dat alleen jij controle hebt over je geluk. Jij bepaalt of je wel of niet gelukkig door het leven gaat. Die spullen hebben daar helemaal niets mee te maken. Maak je dus klaar voor een grote schoonmaak en je zult zien dat je hoofd ook meteen een stuk leger zal worden.

4. Geef aan anderen

Het is goed om veel aandacht aan jezelf te geven, maar vergeet niet de mensen om je heen. Je hoeft ze heus niet constant te verassen met cadeautjes en dure dingen. Alleen je tijd is al veel meer waard. Of je nu veel of weinig hebt, geef altijd. Aan iedereen om je heen. Alles wat je geeft, krijg je immers terug. Deze vicieuze cirkel kan jou alleen maar geluk brengen. Je moeder zal blij zijn als je als verrassing bij haar op bezoek komt. Haar enthousiasme geeft jou ook een fijn gevoel. Door te investeren in anderen, investeer je ook in jezelf. Maar let wel goed op, bepaal altijd wie jouw energie waard is. Geef aandacht aan de mensen die waardevol voor je zijn.

5. Lach!

Bedenk waar jij blij van wordt, en focus je daar op. Probeer je leven te vullen met slechts de dingen die jou gelukkig maken. Op deze manier lach je meer, word je positiever en maakt het je gelukkiger. Lachen zorgt ervoor dat je je automatisch blij voelt. Zet bijvoorbeeld een heerlijk fout muziekje op, pak je tandenborstel en maak van je woonkamer een podium. Hoe vals je ook zingt, het maakt je aan het lachen en dat willen we zien! lach zoveel je kan, fake it until you make it!

Lees ook:

7 positieve gewoontes van gelukkige mensen

Wendy-expert Josje Smeets over het nut van plezier en genieten, ook tijdens Corona

De kracht van Positieve PsychologieWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF