fbpx

De Kracht van Positieve Psychologie

In de Happy@Work Podcast krijg je praktische en concrete tips om direct jouw (werk) geluk te vergroten. Het zijn toegankelijke afleveringen met onderwerpen die voor veel mensen herkenbaar zijn. Deze week geen podcast maar een inspirerend artikel die Sandy schreef over positieve psychologie. ‘Ik bleek het al in praktijk te brengen lang voordat ik aan het werk ging als psycholoog, vijftien jaar geleden. Al toen ik klein was, kon ik in iedereen iets moois, iets unieks zien en interesseerden mensen me mateloos.’

In de loop van mijn werkende leven, met diverse rollen als assessmentpsycholoog, loopbaanadviseur, coach en re-integratiebegeleider werd ik steeds bevestigd in hoe geweldig ik het vond om aan de slag te gaan met iemands potentieel, iemands dromen, iemands kracht en iemands talent. Ik leerde veel, heel veel. In de eerste plaats van mijn cliënten, die vaak een enorme rugzak aan levenservaring droegen, soms een lijst aan beperkingen hadden en ook een mijlenverre afstand tot de arbeidsmarkt ervaarden. Ik leerde over veerkracht, het vermogen van mensen om het beste te maken van soms niet zo beste situaties. Leerde over de kracht van compassie en oprechte aandacht en de kracht van échte verbinding. Ik leerde hoe je talenten en potentieel goed en onderbouwd in kaart brengt. Leerde van collega’s en ik leerde in opleidingstrajecten. En met mezelf als instrument, leerde ik ook heel veel van mijn eigen levenservaringen.

De kracht van visualiseren

Ik kom hier in volgende blogs op terug, maar een van de hoogtepunten in dit leerproces wil ik hier vast aanstippen: mijn opleiding in empowerment en life coaching aan de Life Design Academy. Ik wist al veel over psychologisch testmateriaal en evidence-based interventies. Maar tijdens de opleiding aan de LDA leerde ik ook de kracht van visualiseren inzetten en de gigantische bron aan mogelijkheden benutten die ontstaat als we leren ons lijf te horen, lezen en voelen. Ook leerde ik intuïtie herkennen en volgen.

Overall kan ik zeggen dat ik mijn vak zo mooi vind omdat ik me steeds blijf verwonderen over de enorme invloed die je hebt op je eigen toekomst. Door te dromen, te voelen, te concretiseren, en te doen. Door te weten wie je bent, wat je kan en door zelf leiderschap te nemen over je leven.

Positieve Psychologie

Aan het begin van mijn loopbaan was ik soms onzeker over mijn visie, mijn geloof in de kracht van ieder mens. Toen wist ik nog niet dat de Positieve Psychologie eigenlijk al lang bestond en dat vele professionals met mij geloven in deze visie op mensen. Ik was bang voor de, laten we zeggen, Hollandse, kritische, nuchterheid als reactie op mijn positieve en soms onconventionele aanpak. Inmiddels ben ik niet meer zo bang. Ik sta voor waar ik in geloof, na de honderden mensen die ik heb begeleid en bij wie ik het effect gezien heb van deze werkwijze. Bij wie ik gezien heb wat een kracht het geeft om de aandacht te richten op de toekomst, te kijken door een bril die de mogelijkheden ziet.

Inmiddels heeft de positieve psychologie gelukkig enorm aan populariteit gewonnen en ben ik er achter gekomen dat deze stroming tegelijkertijd eigenlijk al heel lang bestaat (hier ga ik meer over schrijven en delen).

De ‘nieuwe’ tijd

Met die toenemende populariteit ben ik heel blij. Zeker in deze ‘nieuwe’ tijd, waarin we met steeds minder mensen voor steeds meer mensen moeten zorgen. In deze ‘nieuwe’ tijd van ongekende mogelijkheden: de hele wereld 24/7 binnen handbereik. En in deze ‘nieuwe’ tijd waarin we op één dag meer prikkels te verwerken krijgen dan onze voorouders uit de middeleeuwen in een heel leven. Deze ‘nieuwe’ tijd die heel andere vaardigheden en een andere benadering van het leven vraagt. Deze ‘nieuwe’ tijd waarin vitaliteit, duurzame inzetbaarheid en zelfleiderschap thema’s zijn op (bijna) elke HR-agenda.

Voor mij betekent het dat ik me blijf specialiseren in thema’s als bevlogenheid, flow, veerkracht, synchroniciteit en vitaliteit. Dat ik meer mensen ga helpen om het licht en de kracht in zichzelf te zien en dit optimaal in te zetten in hun leven. En dat ik organisaties blijf helpen hun mensen optimaal inzetbaar, veerkrachtig en betrokken te houden.

En de spannendste stap voor mij: ik ga mij meer (online) positioneren. Omdat ik binnen mijn vak zoveel moois lees, leer, meemaak en beleef dat ik graag wil delen met jou!

Lees hier meer artikelen van Sandy.

Over Sandy

happy@work podcast De Kracht van Positieve PsychologieSandy van Aert is psycholoog en werkgeluk-expert en wil met haar Happy@Work Podcast mensen helpen om meer (werk)geluk te vinden. Elke 2 weken delen we een podcast en blog van Sandy.

Beluister nu: Happy@Work Podcast: Waarom de werk-privé balans niet bestaatWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF