fbpx

5 tips om je lichaam klaar te maken voor een rustige nacht

Niets is erger dan in bed liggen en niet kunnen slapen. Veel voorkomende oorzaken zijn: stress, geen regelmaat en verkeerde voeding. Zo’n nacht naar het plafond staren is niet echt bevorderlijk voor je productiviteit. Daarom geven wij je een aantal tips om jouw lichaam klaar te maken voor een rustige nacht

1. Breathe in, breathe out

Ademhalingsoefeningen helpen je lichaam tot rust te brengen. Dit is een heel simpele ademhalingsoefening waarbij je op je zij komt liggen. Houd je vinger tegen je linker neusgat aan en adem diep in. Adem vervolgens uit door je rechter neusgat. Hierna adem je in door je rechter neusgat en uit door je linker neusgat. Probeer diep in te ademen, zodat jouw lichaam in een bepaalde ruststand komt. Herhaal deze oefening een aantal keer.

2. Neem een warm bad

Neem ongeveer 1,5 uur voordat je naar bed wilt gaan een warm bad. Het warme water masseert vermoeide spieren en stimuleert de bloedcirculatie. Doe een olie of zeep van lavendel in bad. Lavendel heeft een rustgevende werking en verbetert de slaapkwaliteit. Het inhaleren van lavendelolie vermindert stress en vergroot het aantal minuten van diepe slaap. Na dit bad met lavendelolie val je vast snel in slaap.

3. Drink iets warms

Tegenwoordig hebben veel theemerken hun assortiment uitgebreid met speciale ‘Welterusten kruidenthee’ smaken. Warmte in de maag geeft je lichaam al een gevoel van rust. Zelf kun je natuurlijk kruiden toevoegen aan je thee. Kamille, vlierbloesem en citroenmelisse zijn alledrie kruiden met een slaapverwekkende werking.

4. Mag het licht uit?!

Licht heeft veel invloed op ons slaap- en waakritme. Wanneer het licht is, geeft het lichaam een signaal af dat het dag is en dat je dan wakker hoort te zijn. Hierbij worden er waakhormonen in het lichaam aangemaakt. ‘s Avonds, wanneer het donker wordt, maakt het lichaam juist slaaphormonen aan. Deze slaaphormonen worden ook wel melatonine genoemd. Door de lichten in de avond te dimmen bevorder je het proces van de aanmaak van slaaphormonen. Kies er dus voor om minimaal een uur voor het naar bed gaan de lichten te dimmen.

5. Las het piekerkwartier in

Soms lig je in bed en ga je over van alles en nog wat piekeren. Probeer alle problemen die op dat moment door je hoofd spoken, uit te denken voordat je naar bed gaat. Las het zogenoemde piekerkwartier in voor jezelf. Pak er pen en papier bij en schrijf alles waar je over piekert op. Probeer bij elk punt dat je hebt opgeschreven een oplossing te bedenken. Ga net zo lang door totdat je geen oplossingen meer weet of geen problemen meer hebt. Dit piekerkwartier zal je er toe dwingen om te ontdekken dat je echt geen oplossingen meer hebt voor je problemen. Als je al je denkend vermogen hebt ingezet om een oplossing te vinden, is het veel gemakkelijker om te accepteren dat je er ’s nachts niet meer over na hoeft te denken.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF