fbpx

5 simpele eettips voor een gelukkiger leven

Voor een gelukkiger leven is het belangrijk dat je stemmingsregelaar – je brein – meer krijgt van datgene wat het nodig heeft om goed te functioneren. Vaak zijn de voedingsstoffen die ons brein nodig heeft echter niet in ons dieet te vinden. Integendeel. Veel van de voeding die we eten, belast ons lichaam en onze hersenen juist. Daarom willen we jou graag 5 simpele eettips geven die zorgen voor een gelukkiger leven.

1. Eet onbewerkte voeding

Bewerkt voedsel zit vol lege calorieën, wat verklaart waarom calorieën tellen enkel leidt tot voedingstekorten die je energieniveau, stemming en denkprocessen beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dan ook dat mensen die bewerkt voedsel eten, meer last hebben van mentale en emotionele klachten, zoals depressie, angst en stemmingswisselingen. Bovendien bevatten bewerkte producten vaak allerlei ongezonde toevoegingen, zoals suiker en transvetten. Deze belasten je lichaam juist. Voedingsstoffen voor je hersenen vind je vooral in onbewerkte voedingsmiddelen, zoals zeevruchten, bladgroenten, linzen, noten, tomaten en zoete aardappels. Als je meer onbewerkte voeding gaat eten, wordt je gemoedstoestand vanzelf stabieler en zul je merken dat je helderder kunt denken.

Bladgroenten met noten

2. Zet je angst voor vet opzij

Gezonde vetten, zoals omega 3-vetzuren, zijn geweldig voedsel voor je hersenen. Deze vetten maken je bovendien niet dik, maar geven je juist een verzadigd gevoel. Hierdoor eet je uiteindelijk minder en dit is goed voor je gewicht. Zet je angst voor vet dus opzij en geniet niet alleen van vette vis, maar ook van noten, avocado, vlees, roomboter en eieren. Deze bevatten alle gezonde vetten die je brein nodig heeft.

Vooral walnoten zijn rijk aan omega 3, makreel bevat een vet dat de neuronen in de hersenen soepel houdt en de vetzuren in avocado’s dragen bij aan flexibele hersencelmembranen.

3. Kies biologische groenten en fruit

Biologisch voedsel kost meestal iets meer, maar je krijgt wel veel minder pesticiden binnen. Aangezien veel pesticiden giftig zijn voor je hersenen, hebben ze wel degelijk invloed op je stemming. Staat je portemonnee niet toe om alles biologisch te kopen, begin dan in ieder geval met biologische appels, selderij, perziken en andere producten die de meeste pesticiden bevatten. Biologische groenten en fruit bevatten niet alleen minder pesticiden, maar ook meer voedingsstoffen.

Gezond

4. Ga voor grasgevoerd

Vlees, roomboter en eieren van grasgevoerde dieren bevatten meer gezonde vetzuren dan zuivel en vlees van dieren uit de gangbare landbouw. Het beste kies je dus voor producten van dieren die het grootste deel van de dag buiten doorbrengen.

5. Doe je boodschappen op de boerenmarkt

Winkelen op de boerenmarkt in de buurt motiveert je om onbewerkt voedsel te kopen. Door de mensen te leren kennen die je voedsel verbouwen, begrijp je ook beter wat je eet. Leer bijvoorbeeld hoe een kippenboer de voedingskwaliteit van zijn eieren verbetert of hoe je op natuurlijke wijze insecten bestrijdt.

Door meer te weten over je voedsel, kun je beter verbinding maken tussen dat wat je in je mond stopt en hoe je je erbij voelt. Zo lukt het je beter om voedsel te kiezen dat je welzijn ondersteunt en je vitaliteit versterkt.

Groente markt

Bron: Annemiek-floraa.nl 

Ook interessant:WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF