fbpx

Dit is de beste Ayurvedische voeding voor je agni

Een van de onderdelen waar Ayurveda veel harten mee verovert is het eten. Als je Ayurvedisch eet, betekent het niet dat je een dieet volgt. Het is juist allesbehalve dat. Wanneer je in balans bent en je weet hoe jouw spijsvertering werkt, is het mogelijk om alles te eten, met wat extra aandacht voor jouw lichaamstype.

Ayurvedische voeding betekent dat je de voedingskeuzes en maaltijden baseert op jouw eigen constitutie (lichaam/geest type), maar ook op jouw huidige disbalans en seizoenen. In de praktijk komt het erop neer dat je eerst leert hoe jouw eigen spijsvertering werkt, en daarop je maaltijden gaat aanpassen.

Er worden enorm veel verschillende specerijen gebruikt zoals komijn, koriander, venkelzaad, mosterdzaad, kurkuma, kardemom en ga zo nog maar even door. Deze specerijen hebben niet alleen als functie om je maaltijd smaak te geven, maar ook om je spijsverteringsvuur op te stoken. De kracht van Ayurvedisch eten komt dus voor een groot deel vanuit de specerijen.

Hoe raakt je agni uit balans?

 • Als een van de doshas uit balans raakt door verkeerde voeding of een verkeerde levensstijl.
 • Eten wanneer de vorige maaltijd nog niet verteert is.
 • Te veel, te weinig, te snel eten.
 • Niet volgens het seizoen eten.
 • Mentale problemen, stress werkt echt niet bevorderend
 • Externe factoren zoals de omgeving waarin je leeft (gifstoffen, klimaatwisselingen)

De darmflora is de basis van gezonde darmen. Het is eigenlijk ons tweede brein en daarom zo belangrijk. Alles wat je eet en doet heeft invloed op je darmflora, de bacteriën. Als je niet goed zorgt voor de goede bacteriën, nemen de slechte bacteriën je darmen over. De slechte bacteriën worden gevoed door verschillende factoren:

 • Bewerkte voeding, suikers, te veel dierlijke eiwitten
 • Alcohol, drugs
 • Stress
 • Antibiotica (ook afkomstig van dieren)
 • Medicijnen zoals NSAID’s, paracetamol, maagzuurremmers, maar ook chemo’s en darmoperaties
 • Verminderde darmwerking

Wat heeft mijn lichaam nodig? Op dit moment en in de toekomst?

Natuurlijk, als je lichaam afvalstoffen bevat, is het noodzakelijk om eerst een reiniging te doen. Voor de een zal de reiniging wat intensiever moeten dan voor een ander. Het is aan te raden om dit altijd persoonlijk af te stemmen met een Ayurvedisch arts of practitioner.

Welke voeding is geschikt om agni te verbeteren?

Over het algemeen kun je zeggen dat alle licht verteerbare voeding geschikt is om agni te verbeteren. Denk dan vooral aan lichte rijstmaaltijden met groenten, dahl, of andere granen zoals quinoa en andere plantaardige, onbewerkte ingrediënten. Niet alleen voeding helpt Agni, vaak verbetert agni in combinatie met levensstijl aanpassingen. Daarnaast zijn alle producten waar het element vuur voldoende aanwezig is, producten die agni verbeteren. De smaken waar vuur in voorkomt zijn: zout, zuur en pittig. Let op: deze smaken kunnen verstorend werken voor mensen met een pitta-dosha! Huidproblemen, ontstekingen en een brandend gevoel kunnen verergeren.

Je kunt bij deze smaken vooral denken aan:

 • Specerijen, met als meest vurig de pepers en gemberpoeder, knoflook
 • Zout
 • Citrusvruchten of andere zure fruitsoorten
 • Pittige groenten zoals rettich en rucola
 • Kruiden thee met activerende specerijen (dus niet bijvoorbeeld Nighttime, die juist het tegenovergestelde effect heeft)

Wat kun je doen om Agni te ondersteunen?

 • Agnibooster kan helpen een half uur voordat je gaat eten met bijvoorbeeld gember, citroen, zout, dat zijn drie voedingsmiddelen met het element vuur. Of neem een klein lepeltje specerijenmix met warm water. De specerijenmix afgestemd op jouw spijsvertering.
 • Neem een digestive na de maaltijd. Kauw bijvoorbeeld op wat kardemompeultjes, venkelzaadjes of maak een lassi. Dit doe je door een deel yoghurt of kwark van goede kwaliteit te mengen met vier delen water. Dit meng je in een blender, samen met een pinch komijnpoeder en zout.
 • Gebruik specerijen in combinatie met ghee, de ghee zorgt ervoor dat de specerijen beter op hun plek terecht komen.
 • Alle maaltijden warm eten.
 • Doe een lichte wandeling na een zwaardere maaltijd. Beweging is voor ieder lichaamstype een must om circulatie te stimuleren.
 • Heb je voor je gevoel alles al geprobeerd? Consult dan een Ayurvedisch therapeut om te kijken welke Ayurvedische supplementen een mogelijkheid zijn om jouw agni te verbeteren.

Over I love Ayurveda

Dit artikel is geschreven door Fleur Aukema van à la Fleur. Fleur is één van de Ayurveda experts van I love Ayurveda. I love Ayurveda is hét Ayurveda Platform en dé Ayurveda Community van Nederland en België. Dit is dé plek waar jij je leven leert transformeren voor meer balans. Wanneer je lid wordt van de I love Ayurveda Community ontvang jij elke maand het I love Ayurveda Online Magazine in jouw mailbox met content op het gebied van Ayurveda die jou gaat helpen met het transformeren van jouw leven. Alle content is afgestemd op het seizoen en relevante, actuele thema’s. Het online magazine staat boordevol Ayurveda kennis en tips waardoor jij steeds dieper en dieper kunt duiken in de wondere wereld van Ayurveda, waardoor jij jezelf steeds beter en beter gaat begrijpen en je steeds beter leert welke keuzes in jouw dagelijks leven jou dienen. Zodat je leert begrijpen waar jouw gezondheidsklacht vandaan komt, en vooral zodat jij leert deze onbalans aan te pakken én hoe je een onbalans in de toekomst kunt leren voorkomen. Lees hier meer over I love Ayurveda en de mogelijkheid om lid te worden van de Community of volg ons op Instagram @iloveayurveda.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF