fbpx

12 tips om nu gelukkig en gezond te blijven

Juist nu is het belangrijk om gezond te blijven en je mentaal goed te voelen, maar door alle beperkingen is dat nog best lastig. Nu we ons geluk niet meer kunnen halen uit een fijne vakantie in het buitenland of een etentje in ons favoriete restaurant moeten we andere dingen bedenken om het leven leuk te maken. Hier komen 12 tips om nu gelukkig en gezond te blijven.

1. Creëer routine voor jezelf

Een paar keer uitslapen is zeker niet erg, maar zorg er wel voor dat je een vaste routine voor jezelf creëert. Sta dus niet om 08:58 op als om 09:00 je werkdag zou beginnen, een goede opstart is namelijk enorm belangrijk. Begin de dag bijvoorbeeld met wat rek en stretchoefeningen zoals Afke dat doet, of doe een mediteersessie. Neem een goed ontbijt en blijf niet in je pyjama hangen. Werk je normaal tot 17:00? Stop dan thuis ook ècht om 17:00, ook als je denkt dat je nog wel gauw even dat ene taakje op je kunt nemen.

2. Neem pauzes!

Ben je een echte doorwerkster? Dan kan het goed zijn dat je de verplichte pauzes die je op kantoor hebt, thuis niet gaat benutten. Zorg wel dat je dit doet! Dit zorgt ook weer voor die routine uit tip 1. Vooral als je merkt dat het te druk wordt in je hoofd, je even niet meer weet waar te beginnen, is het goed even een stapje terug te nemen en een korte pauze te nemen voor jezelf.

3. Voeding

Koken op basis van natuurlijke ingrediënten, dus geen handige all-in een pakketjes! Ga je je op den duur ook ècht beter door voelen. Ben je niet zo’n creatieveling in het bedenken van recepten? Dan is wellicht de Vytal app wat voor jou, heb je lekker voor de komende 10 dagen overheerlijke recepten op de planning staan.

4. Weekplanner bijhouden

De dagen vliegen voorbij, vooral nu tijdens het thuiswerken kun je aardig gedesoriënteerd in de tijd raken; “is het nu alweer donderdag?” Blijf dus goed plannen om ervoor te zorgen dat je bepaalde taken niet vergeet maar ook om ervoor te zorgen dat je niet meer doet dan nodig is. Oja, in jouw weekplanner kun je dan uiteraard ook een overzicht maken van je overheerlijke recepten die je gedurende week zal observeren, wellicht van de Vytal app! Zo hoef je niet elke dag na te denken over wat er vanavond op tafel staat en hoeven de kids niet honderd keer te vragen “mam, wat eten we vandaag?” “Kijk maar even op de weekplanner kinders!”

5. Doelen stellen

Dit is het moment om doelen te stellen waar je eerst geen tijd voor had. Dit hoeven geen grote doelen te zijn, een doel als “ik moet minimaal 2 liter water per dag drinken” is voor sommige al heel wat! Heb je verborgen talenten waar je eigenlijk nooit de tijd voor neemt? Schrijven, schilderen, het maken van muziek etc. Voeg dit dan toe aan je weekplanner! 3 dagen in de week een uurtje schrijven bijvoorbeeld.

6. Opruimen

Het is lastig je hiertoe te zetten maar iedereen wordt blij van een opgeruimd huis! Zorgt ook voor ontspanning. Volgens het boek, Relativeren is ook een kunst van Mariëtte Baanders (een echte aanrader trouwens), raak je meer ontspannen van opruimen/koken dan van een sessie yoga of mediteren. Laten we dat maar eens uitproberen dan!

7. Ontspanning

Boeken lezen, yoga, mediteren, opruimen… Allemaal acties die je kunt ondernemen om even te ontspannen. Maar, simpelweg een wandeling maken in de natuur of je telefoon even uitzetten kan al voor de ontspanning zorgen die jij nodig hebt. Natuurlijk is het ook helemaal prima om even lekker een aflevering te kijken van jouw favoriete serie!

8. Beweging

Dan kom ik weer even terug op het wandelen, je hoeft echt niet elke dag een intensieve workout te doen. Een half uurtje wandelen of de fiets pakken in plaats van de auto zorgt al voor voldoende beweging. Natuurlijk is het, als het regent, heel verleidelijk om even de auto met verwarming te pakken naar de supermarkt. Maar he, ken je ook dat gevoel dat je helemaal nat bent geregend en dan lekker naar een warm huis gaat en een warme douche neemt om vervolgens heerlijk je pyjama aan te doen? + je gaat je vanzelf steeds fitter voelen! Thuis sporten is ook prima te doen, alhoewel je jezelf hier wel even aan toe moet zetten. TIP; Facetime met je vertrouwde sportgroepje tijdens een workout om zo samen gemotiveerd te blijven.

9. Keep-in-touch!

Hoe moeilijk het ook is in deze tijd, het is enorm belangrijk om contact te houden. Je mag dus zeker in die weekplanning zetten; “Facetimen met vriendinnen” Heb je even geen zin om te kletsen? Kijk dan samen naar een leuk programma op TV.

10. Communiceer met elkaar

Het kan goed zijn dat de irritaties thuis nogal hoog oplopen, logisch want je ziet elkaar nu gewoon 24/7 en dat is heel wat anders dan dat de een werken is, de ander op school zit, de een sporten is en de ander naar muziekles moet. Blijf wel communiceren! Heb je even rust nodig? Geef dit dan gewoon aan, zoek een rustig plekje op in huis en geef aan dat je even een uurtje niet gestoord wilt worden. Dit klinkt heel makkelijk, maar is voor sommige gewoon heel moeilijk, gun jezelf dit!

11. Geniet en sta even stil bij je vrije tijd

Reis je normaal uren naar je werk? Dan is het nu de tijd om even te genieten van die uurtjes die je aan het thuiswerken overhoudt. Deze tijd kun je dan weer vullen met het bereiden van die overheerlijke maaltijd die je vanavond gaat op serveren, lees een stukje uit je boek of nog beter… Neem een powernap! Uit een studie van de Franse universiteit van Sorbonne blijkt dat een dutje zorgt voor stress vermindering en het versterkt je immuunsysteem. He maar, hoe fijn is het dat je heerlijke slaapkamer nu maar een paar stapjes van jouw bureau is verwijderd? Daarnaast is het belangrijk even stil te staan bij het nu, heb je echt die koffie nodig bij dat leuke koffietentje om je gelukkig te voelen? Of kan een heerlijke zelfgemaakte, gezonde maaltijd, ons nóg dat extra beetje geluk geven?

12. Goede nachtrust

De welbekende tip. Maar toch is dit iets waar we steeds weer aan herinnerd moeten worden. De dagen worden korter, de nachten worden langer. Voeg dus aan je routine een vast tijdstip toe waarop je naar bed gaat.

Als alles weer een beetje normaal wordt, en we weer heerlijk allemaal samen kunnen zijn, naar ons favoriete koffietentje kunnen gaan, een heerlijke vakantie kunnen boeken, moeten we dit ook zéker weer doen. Maar we moeten ons ook blijven beseffen; geluk zit in de kleine, hedendaagse dingen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF