fbpx

10 leuke activiteiten om met je kinderen te doen

Veel ouders zitten op dit moment thuis met hun kinderen. En dan kan het best lastig zijn om de balans te vinden tussen werken, schoolwerk begeleiden en de nodige entertainment. Er zitten heel wat uren in een dag die opeens gevuld moeten worden. Ter inspiratie delen we tien leuke dingen die je met je kinderen kunt doen. Probeer deze periode dan ook te zien als een tijd waarin je de band met je kind kunt versterken en samen kunt genieten van het (verplicht) samenzijn. 

Samen koken of bakken

Niets is leuker dan samen een heerlijke cake of pannenkoeken bakken. Verzamel dus je kinderen bij elkaar om van hun keukenprinsen en prinsessen te maken. Met een niet al te makkelijk gerecht ben je de hele middag zoet. Geen inspiratie? Bekijk dan dit recept eens voor een heerlijke pannenkoekentaart met aardbeien-kokosyoghurt. Smullen maar!

Creëer je eigen thuis bioscoop

Ieder kind gaat wel eens graag naar de bioscoop om zijn superheld of superheldin op het grote witte doek te zien stralen. En als je aan de bioscoop denkt, denk je automatisch ook aan popcorn en frisdrank. Je kan gemakkelijk je eigen bioscoop thuis bouwen. Maak het donker in je woonkamer, haal frisdrank in huis, maak popcorn en kruip gezellig onder de dekentjes. Geniet van de film!

Misschien kun je er zelfs een filmavond + sleepover van maken! Leg matjes, slaapzakken en luchtmatrassen neer in je woonkamer. Zo kan je na de film gewoon fijn blijven liggen en elkaar kampvuurverhalen vertellen voordat je gaat slapen.

Groenten kweken of bloemen planten in de tuin

Het is niet super warm buiten, maar het zonnetje schijnt gelukkig wel. Gebruik deze vrije tijd om de groenten die jullie graag eten in de tuin te kweken. Is je tuin hier niet groot genoeg voor of heb je er geen? Geen probleem! Je kunt ook bloemen of kruiden planten in een bak op je balkon. Dit is niet alleen leuk om te doen maar ook nog eens leerrijk voor je kind. Tegelijkertijd haal je ook een frisse neus op en krijgt je lichaam vitamine D binnen wat je immuunsysteem versterkt.

Weet je niet zo goed welke verschillende soorten bloemen er allemaal zijn? Neem dan eens een kijkje op de website van eigenhuisentuin.nl en ontdek vijf soorten bloemen die makkelijk zijn om te planten en te verzorgen.

100 gezelschapsspellen spelen

Over de jaren heen heb je waarschijnlijk een hele collectie van gezelschapsspelletjes verzameld. Hoog tijd om deze eens uit de kast te halen! Organiseer een spelnamiddag waarbij je de hele namiddag verschillende gezelschapsspelletjes speelt en het tegen elkaar opneemt. Voorzie een leuke prijs voor de winnaar. Op deze manier zullen je kinderen nog meer gemotiveerd zijn om mee te spelen. Misschien kunnen jullie zelfs een nieuw bordspel uitvinden?

Picknicken (binnen of buiten)

We moeten allemaal eten of we dat nu willen of niet. Als je dus niet al te veel tijd hebt maar toch iets leuks met je kinderen wilt doen, organiseer dan een picknick. Haal dat oude geruite laken van de zolder, zoek een grote picknickmand, verzamel lekkere broodjes, zoetigheid en fruit en zoek het zonnetje op in de tuin. Is het te koud of regent het toevallig? Maak het dan binnen lekker gezellig. Smakelijk!

Een boomhut of indianenkamp bouwen

Wees actief bezig met je kinderen door samen een kamp te bouwen. Als je de ruimte hebt in je tuin, bouw dan een boomhut. Hier kunnen de kinderen zich de weken daarna ook nog in amuseren. Als je tuin niet zo groot is, geen probleem! Als je een beetje creatief bent, kun je ook heel wat alternatieven bedenken. Wat dacht je van een indianenkamp? Verzamel al de oude doeken en stoelen die je nog hebt en probeer er een tipi tent mee te bouwen. Je kunt het binnenin gezellig maken door lichtjes op te hangen. Wedden dat dit jullie nieuwe favoriete plekje in huis wordt.

Schooltje spelen

Het is belangrijk dat we onze kinderen in deze weken ook op schoolvlak dingen blijven bijleren en de geleerde stof blijven herhalen. In plaats van dat op de traditionele manier te doen, kan je er een rollenspel van maken. Verander je woonkamer in een klaslokaal en jezelf in een juffrouw of een meester. Geef je kind oefeningen om samen te maken maar draai de rollen ook eens om. Laat je zoon/dochter de leerkracht spelen en jij de leerling. Dit gaan ze vast en zeker leuk vinden.

Als je niet goed weet hoe je dit moet aanpakken, kan je hulp vinden op verschillende websites. Een voorbeeld is de website van juffrouw Femke. Zij geeft je tips en verwijst je door naar educatieve websites over verschillende schoolvakken.

Kunstwerkjes maken voor oma en opa

Kinderen knutselen graag. Trek de kasten open en kijk of je leuk knutselmateriaal hebt. Laat je kind zijn of haar creativiteit gebruiken en knutsel zo de meest originele kunstwerken. Schrijf er een mooi briefje bij en stuur je kunstwerk op naar je oma en opa om te laten weten dat je aan hen denkt. Op deze manier maak je iedereen blij. Geen inspiratie? Kijk dan eens op Pinterest. Hier vind je talloze ideeën en voorbeelden over wat jullie kunnen maken.

Je eigen fotoboek maken

Door de jaren heen hebben jullie waarschijnlijk veel foto’s gemaakt en verzameld. Als ze op je computer staan, kun je ze uitprinten. Maak het gezellig en ga samen zitten om al deze foto’s te bekijken. Zoek de foto’s met de leukste herinneringen eruit. Plak deze in een boek en maak op deze manier je eigen fotoboek. Personaliseer je boek door het te versieren. Hiervoor kun je opnieuw op Pinterest heel wat inspiratie op doen.

Samen sporten of yoga oefeningen doen

We mogen tijdens deze corona tijden zeker niet vergeten om af en toe te sporten. Beweging is en blijft heel belangrijk. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest en je immuunsysteem. Er zijn nog voldoende sporten die je op dit moment samen met je kind kunt doen, bijvoorbeeld samen wandelen of hardlopen. Als je liever binnen wilt blijven, kun je ook aan yoga doen. Dit is ook zeer goed voor je lichaam. Weet je niet goed hoe je hier aan begint? Zoek dan eens de Instagram accounts op van innerbliscompany en Yoga Leentje. Zij plaatsen regelmatig filmpjes over yoga sessies die je met de hele familie kunt doen. Verder kun je ook de workouts van onze eigen Wendy, die we twee keer per week delen, makkelijk samen met je kinderen doen!

https://www.instagram.com/p/B-JuBVsD8YC/

Lees ook:

De 10 meest hartverwarmende Corona-initiatieven van deze week

9 x zo help jij je kinderen in Corona-tijd met homeschoolingWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF