fbpx

Zonder jou. Silke, de vriendin van Kim, werd vermoord door haar vriend: ‘Hij kwam over als een grote knuffelbeer’

In de serie Zonder jou vertellen mensen over het verlies van een geliefde of familielid. Hoe voelt diepe rouw? Wat geeft hen troost? Vandaag het verhaal van Kim, die haar vriendin Silke (24) verloor. Silke werd in 2019 op gruwelijke wijze vermoord door haar vriend in hun appartement in Didam.

‘Ik heb drie jaar samen met Silke gewerkt in een kapsalon in Dieren en in die tijd werden we goede vriendinnen. We spraken regelmatig af buiten het werk. Het is nu vreemd om eraan terug te denken, maar mijn man en ik zijn nog samen met Silke en Davey uit eten geweest en hebben samen carnaval gevierd. Ik zag Davey als een lieve grote knuffelbeer die altijd heel vriendelijk overkwam. Niemand had kunnen bevroeden dat hij tot zoiets gruwelijks in staat kon zijn.’

Zingen

‘Sil was altijd een vrolijke meid. Op het werk zeiden we altijd dat Sil zich moest aanmelden voor een zangprogramma zoals Idols. Ze kon zo goed zingen. Zodra alle klanten uit de kapsalon waren en de muziek wat harder stond, ging Sil los. Maar ze kon ook wel goed haar ei kwijt bij ons. Als er iets aan de hand was, vertelde ze dat meestal wel aan haar collega’s en aan mij. Toen ik voor mezelf begon en we niet meer samen werkten zagen we elkaar wat minder, maar onze band is altijd goed gebleven.’

Appje

‘Ik kreeg een appje van een oud-collega van mij, waar Silke en ik beiden mee hadden gewerkt. Het was zondagochtend. Samen met mijn man en onze kinderen zat ik op de bank tv te kijken toen ik het appje las. ‘Kim, er is iets gebeurd met een 24-jarige vrouw uit Didam. Zou dit over onze Silke gaan?’ Op een of andere manier wist ik zeker dat dit over Silke ging. Ik kreeg overal kippenvel en mijn buik deed pijn. Ik belde een andere oud-collega op, in de hoop dat zij mij meer kon vertellen. Zij werkte namelijk nog met Silke bij de kapsalon in Dieren. Ze nam gelijk haar telefoon op en zei dat ze niet wist hoe ze het mij moest vertellen. Ik wist al genoeg. Ik heb vrij snel opgehangen en wist niet wat ik moest doen. Ik begon te schreeuwen en te huilen. Zo erg, dat zelfs mijn kinderen ervan schrokken. Ik moest iets doen en ben gaan lopen naar een vriendin, maar zij was niet thuis. Vervolgens heb ik de rest van de dag stil in de huiskamer gezeten. Ik wist niet wat ik aan moest met dit vreselijke nieuws.’

Stilte

‘Silke had op zaterdagochtend een appje gestuurd in de groepsapp van de kapsalon waar zij werkte dat ze niet kon komen werken. Sil had geappt dat ze zich niet lekker voelde en de rest van de dag reageerde ze ook niet op appjes en telefoontjes van haar collega’s. Een collega vertrouwde het niet en is met een andere collega die zaterdagavond langs Silke’s huis gereden. Eenmaal daar zagen ze alle politieauto’s staan en wisten ze dat er iets was gebeurd met Sil.’

Wat is er met Silke gebeurd?

‘Het is nog steeds niet te bevatten wat Sil is aangedaan. Ze is gewurgd en met messteken gedood. In welke volgorde dat is gebeurd, weet ik niet. Haar keel is doorgesneden en ze is gestoken in haar achterhoofd, hart en door de longen. Later hoorde ik dat Davey haar ook nog heeft geprobeerd af te spoelen onder de douche. Waarschijnlijk wilde hij dat doen om zijn sporen te verwijderen. Maar al had hij dat gedaan, alles wees erop dat hij Sil had vermoord. Davey zei dat hij om drie uur ’s nachts op de grond wakker werd en zijn vriendin dood naast hem vond. Hij zei niet meer te weten wat er was gebeurd die nacht. De officier geloofde er niets van dat Davey dit in zijn slaap gedaan zou hebben en uit telefoongegevens bleek dat Davey continue actief was geweest die nacht. Davey is veroordeeld tot vijftien jaar celstraf.’

Drugsgebruik van Davey

‘Davey had een fikse cocaïneverslaving. Op het werk wisten wij wel dat hij gebruikte, maar niet dat het zo erg was. Sil kwam wel eens in tranen op het werk aan. Ze vertelde dan dat hij weer de hele nacht weg was geweest en in zijn auto langs de weg aan de drugs had gezeten. Op aandringen van Sil had Davey besloten om in december 2019 naar een afkickkliniek te gaan. Dat werd uitgesteld naar januari, omdat hij en Sil dan in december samen konden zijn, omdat zij dan beide vrij van werk waren. Helaas heeft ze januari nooit gehaald. Ik denk nog vaak: had Sil nog geleefd als hij tóch in december was opgenomen in de kliniek?’

Week ervoor nog gezien

‘Een week voordat Sil werd vermoord heb ik haar nog gezien. Ik ging bij haar en Davey langs in hun nieuwe appartement en het was gelijk gezellig. Ze liet me een kamer zien waar ze ooit misschien haar eigen klanten wilde gaan knippen. Later viel me op dat ze er erg moe uitzag. Ze moest de hele tijd gapen en na een uurtje stapte ik op en spraken we af binnenkort samen eens iets leuks te doen. Ik gaf haar een hele dikke knuffel toen ik de deur uit liep. Ik wist toen nog niet dat dat mijn laatste knuffel met Sil was. Als ik er nu weer aan terugdenk, krijg ik kippenvel. Ik ben zó blij dat ik haar nog gezien heb die avond. Sil vertelde wel eens dat Davey vaker weg was en een fikse verslaving had, maar dat hij haar ook pijn deed was voor mij onbekend. Blijkbaar is de politie ook al eerder in die week aan de deur geweest. Die avond dat ik bij haar was, gingen er geen alarmbellen bij mij af. Ik dacht dat Sil moe was, maar ik had geen idee van de problemen die ze had met Davey, daar zei ze niets over. Nu achteraf begrijp ik wel waarom wel vaker een sjaaltje om had. Uit het politieonderzoek kwam naar voren dat Davey haar al wel vaker had gewurgd.’

Rouwverwerking

‘Voor mijn gevoel heb ik goed afscheid genomen. Dat wil niet zeggen dat ik er geen moeite meer mee heb, want ik denk nog heel vaak aan haar. Ik heb haar gezien toen ze opgebaard lag. Ze hadden haar zo mooi opgemaakt en er was niets meer te zien van wat haar was aangedaan. Ik denk ook niet dat ik haar op een andere manier had willen en kunnen zien. Op de begrafenis mochten we allemaal langs de kist lopen en een kaars neerzetten. Van de moeder van Silke heb ik ook een beetje as gekregen. dat heb ik zelf in een ketting gedaan. Deze ketting droeg ik net na het overlijden van Sil nog wel eens, maar het deed me te veel pijn. Ik heb de ketting nog wel, maar ik draag hem niet meer. Ik las ook vaak de gesprekken op whatsapp terug van Sil en mij. Ik kon dan altijd wel lachen om wat ze zei. Dat deed me goed.’

Hulp

‘Er is mij slachtofferhulp aangeboden, maar op dat moment vond ik het te zwaar om over Sil te moeten praten. Achteraf gezien had ik wel hulp moeten zoeken, want ik heb er veel last van gehad. Zo kreeg ik last van nachtmerries. Dan droomde ik dat ik in het appartement van Davey en Sil was en zag ik keer op keer hoe Sil werd neergestoken. Badend van het zweet werd ik dan wakker.’

Kaarsje

‘Ieder jaar steek ik een kaarsje aan op de sterfdag van Sil. Ook als ik op vakantie in een kerkje kom, steek ik een kaarsje voor haar aan. Het is in december alweer drie jaar geleden dat we afscheid moesten nemen van onze lieve Sil. Ook al is ze er niet meer, ze mag niet vergeten worden.’

SilkeWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF