fbpx

Zonder jou. Gerda verloor haar hartsvriendin aan kanker: ‘Ze was mijn eerste en enige vriendin’

In de serie Zonder jou vertellen mensen over het verlies van een dierbare. Hoe voelt diepe rouw? Wat geeft hen troost? Vandaag het verhaal van Gerda Roos, die haar hartsvriendin Mariella verloor aan kanker. Mariella was de frontvrouw van een band, en Gerda was een van de weinigen die de andere Mariella kende.

‘Als Mariella het liedje Windows Of My Yyes zong van Cuby en the Blizzards zocht ik altijd een plekje achterin de zaal op. Dat nummer maakte zoveel los bij me dat ik me moest terugtrekken, in stilte een traan moest kunnen laten. Het was ook het nummer dat Mariella en mij bij elkaar bracht. Ze zong het in de radioshow waar ik voor werkte en waarvoor ik haar moest interviewen en ze vertolkte dat nummer zo mooi dat het me meteen diep raakte. Een mooi gesprek hadden we; het klikte meteen. Later belde ze me een keer op: ze had het zo’n fijn interview gevonden, of we een keer een kopje koffie konden drinken. Ze woonde niet in de buurt en ergens halverwege, bij Amersfoort, waar zij en haar man een ezeltje hadden geadopteerd, spraken we af. Zo konden ze twee dingen combineren. We hadden meteen weer de klik die we tijdens het interview ook hadden gehad en het werd een prachtige middag.’

Andere kant

‘Ik was 44 toen ik Mariella leerde kennen. Nooit eerder had ik in mijn leven een echte hartsvriendin gehad; ik ben vrij op mezelf en stel me niet zo snel open voor iemand. Maar met Mariella was het anders. Uren konden we aan de telefoon zitten; soms was het wel half 3 ‘s nachts voor we ophingen. Mariella was zangeres en had een publiek leven. Tirotto was haar achternaam; ze was van Italiaanse komaf en ze had zeker Italiaans temperament. Excentriek ook was ze, iemand die altijd aparte kleding droeg en ogen had die boekdelen konden spreken. Een vrouw waar je niet omheen kon als ze binnenkwam. Een echte frontvrouw van een band. In de jaren die onze vriendschap duurde leerde ik de andere Mariella kennen. Want die was er ook: ze kon heel onzeker zijn en zich alles ontzettend aantrekken. Dat was een kant die niet veel mensen van haar kenden. Haar motto was: ik wil geen vrienden, want die gaan toch dood. Ze was haar ouders en haar zus verloren. De emmer was vol en uit zelfbescherming sloot ze zichzelf af.

Voor mij was het bijzonder om op mijn 44ste nog zo’n cadeau in mijn leven te krijgen; ik vond het heerlijk om naast mijn partner ook een echt goede vriendin te hebben. Ik heb geen broers en zussen en geen ouders meer en Mariella was voor mij alles in een. Als Mariella hier in de buurt moest spelen kwamen zij en haar man Heins hier altijd logeren; gezellig hadden we het dan, al kwamen we dan niet tot de gesprekken die we aan de telefoon hadden. Ik vond het een openbaring dat er nog zo’n dierbaar iemand in mijn leven was gekomen.’

IJdel

Mariella was een ijdele vrouw en op een gegeven moment vond ze zichzelf een beetje te dik worden. Ze ging lijnen en deelde trots de resultaten. Maar Mariella werd steeds magerder en op een gegeven moment kreeg ze geen hap meer door haar keel. Aanvankelijk was ze er blij mee dat ze steeds meer afviel, maar op een gegeven moment werd wel duidelijk dat er iets niet klopte. Ze was ook heel misselijk. Maar Mariella weigerde om naar de huisarts te gaan. Een jaar zei ik al dat ze moest gaan en toen ze uiteindelijk ging en werd doorgestuurd naar het ziekenhuis bleek het helemaal mis. Longkanker, en al uitgezaaid. ‘Er is al niks meer aan te doen, zei ze toen ze belde. Ze kon nog aan de chemo om langer in leven te blijven, maar dat wilde ze niet. ‘Ik ga zoals ik ben’, zei ze. Mariella wilde niet het aftakelingsproces en koos voor euthanasie. Het was een keuze die bij haar paste, bang voor de dood was ze niet.

Ik was er kapot van. Vond het vreselijk dat ik mijn enige en beste vriendin ging kwijtraken. Mijn man en ik zijn nog getrouwd in die periode omdat ik zo graag wilde dat Mariella mijn getuige was. Een witte trouwjurk droeg ik, een vrij pompeuze jurk die ik in een tweedehandszaak had gekocht. Het was een ceremonie met een lach en een traan. Mariella’s man Heins begeleidde de ceremonie op de piano en hoewel ik hem had gevraagd niet het nummer Windows Of My Eyes te spelen, liet hij er toch af en toe een noot doorheen klinken. Het deed mijn hart krimpen.

Afscheid

Ik heb per mail afscheid genomen van Mariella en ik ben niet op haar crematie geweest. Voor anderen was dat misschien moeilijk te begrijpen: hoe kon het dat ik, haar beste vriendin, er niet was? Maar ik kon het niet. Toen duidelijk was dat Mariella niet meer lang te leven had, belde ze me vaak. Als ik doodga…, zei ze dan. Ze vertelde me wie ze wel op haar begrafenis wilde, wie niet, hoe ze dacht over de dood. Vaak zaten we tot diep in de nacht te bellen. Mariella was al veel verder dan ik; zij had zich al verzoend met haar einde, terwijl ik het amper kon aanvaarden dat ze ongeneeslijk ziek was. Ik vond het loodzwaar en mijn gezin begon er onder te lijden. Ik trok het niet meer. In een mail heb ik het haar uitgelegd. Aanvankelijk begreep ze het niet, maar uiteindelijk wel. In december heb ik voor het laatst contact met haar gehad, in januari overleed ze. Mijn man las het op Facebook. De dag erna belde ik Heins, haar man, en samen hebben we keihard gehuild.

De rouw is er nog elke dag, hoewel Mariella er al vier jaar niet meer is. Ik mis haar intens. Wat ooit haar motto was is nu dat van mij: een nieuwe vriendin hoef ik niet meer, want iedereen gaat maar dood. Het nummer Windows Of My Eyes heb ik nooit meer geluisterd.

Lees ook deze verhalen uit de serie Zonder jou:

Zonder jou. De man van Desirée besloot na zijn herseninfarct tot euthanasie: ‘Allard wilde zo niet leven’

Zonder jou. Mirjam beviel van een tweeling, maar verloor één kindje: ‘We hadden niet alleen ons eigen verdriet, ook zijn zusje was ontroostbaar’

En lees via deze link alle verhalen.

Ook je verhaal delen? Stuur dan een mail naar rosakoelemeijer@wendymultimedia.nl

Word abonnee van WENDY!

4 x WENDY-special

 + Cadeaupakket van Salt of the Earth t.w.v. €29,45

Nu voor €17,50

Bij een jaarabonnement op de WENDY-specials (vier nummers per jaar) ontvang je nu een heerlijk cadeaupakket van Salt of the Earth gratis. Salt of the Earth maakt milieuvriendelijke en natuurlijke huidverzorgingsproducten en is dé nummer 1 op het gebied van natuurlijke deodorant. 100% natuurlijk en samengesteld op basis van minerale zouten, magnesium en Aloë Vera. Het pakket bestaat uit een roaming hand was, natural roll-on deodorant, natural spray deodorant en een natural deodorant stick. Klik hier om een abonnement te bestellen.  

Website pomotie x samenwerking Wendy's man kon haar niet steunen toen ze op haar 47ste parkinson kreeg: ‘Pas na mijn scheiding werd ik weer gelukkig’

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF