fbpx

Zomerse leestip: Actrice Melody Klaver brengt debuutroman uit

Actrice Melody Klaver speelt al sinds haar dertiende in films, series en toneelstukken. Twee jaar geleden won ze nog een Gouden Kalf met haar rol in de speelfilm: Rafaël en nu brengt ze haar debuutroman uit: Een doodgewone nachtvlinder – met een ietwat ongewoon verhaal. WENDY sprak Melody over het boek. 

‘Op het moment dat ik afstudeerde aan de toneelacademie in Maastricht, wat al wat jaren geleden is, begon ik met schrijven. Op de toneelschool was het zo druk en  was ik daarnaast ook al aan het werk. Opeens had ik tijd en ik miste een creatieve uitlaatklep. Als acteur ben je het gewend om in verhalen van anderen te spelen. Nu wilde ik zelf proberen om een verhaal te schrijven. Ik had nog geen begin, midden of eind in mijn hoofd. Door de jaren heen is er een verhaal ontstaan.’

Waar gaat het boek over?

‘Je volgt Noë Jansen, van haar dertiende tot haar negentiende. Ze heeft een nogal turbulent leven. Als jonge schrijfster vertelt ze in het boek over de extreem hoge pieken en diepe dalen van haar tienerjaren.  Ze schetst de zoektocht naar zichzelf en haar plek in deze wereld met de vraagstukken waarmee ze zit. Ondertussen is ze aan het experimenteren met vrienden, probeert ze thuis de harmonie te bewaren en ontdekt ze de magische wereld van de liefde.

Al met al een heel zorgeloos en herkenbaar tienerleven, totdat haar zorgeloze leventje in een dramatische flits op zijn kop staat. Dan gaat het goed mis. Ze verliest zichzelf, verdoofd zichzelf en vlucht weg. Het is de vraag of ze er weer bovenop komt en of ze weer begint met schrijven.’

Waarom heb je gekozen voor dit genre?

‘De puberteit en de tienertijd integreert mij nog steeds, daarom heb ik gekozen voor het genre: coming of age. Wij, als vrouwen, zijn in de puberteit het meest kwetsbaar. We zijn zo zoekende en waaien met alle winden mee. De mensen die mij kennen zullen parallellen zien met mijn eigen jeugd, daar zat mijn grootste bron van inspiratie.’

Wat wil je graag bereiken met het boek?

‘Ik hoop dat het boek de mensen terug zal voeren naar hun eigen tienerjaren en dat het ze zal voeden met nostalgie. Het is een boek met heftige gebeurtenissen, maar het hoofpersonage schrijft heel grappig. Ik hoop dat de lezers het ook een spannend en grappig boek vinden.’

Als je moest kiezen: acteren of schrijven?

‘Wat ik heel leuk zou vinden is dat mijn boek wordt verfilmd. Op die manier zou ik het kunnen samenbrengen. In eerste instantie was het ook de vraag of ik het gelijk in een script wilde gieten of eerst een boek wilde schrijven. Maar als ik moest kiezen, kies ik voor acteren, dat blijft mijn grootste passie. Ik wil nog zoveel doelen behalen en rollen spelen, zoals een grote dragende hoofdrol spelen in een serie. Dan kan je een karakter ook uitbouwen, dat lijkt mij supergaaf. Op de set en op het toneel vertel je een verhaal met elkaar, alleen daarom zou ik al kiezen voor acteren.’

Melody Klaver

Een doodgewone nachtvlinder – met een ietwat ongewoon verhaal is verschenen bij uitgeverij FC Klap en kost 19,95

Lees meer kijk-, lees en luistertips:

Barbara Sloesen en Jim Bakkum over Zwaar Verliefd 2

Sophie werd op haar vijfde verlaten door haar moeder: ‘Ze zou een weekje wegblijven, maar kwam nooit meer terug’

Kyra vluchtte weg met haar kind: ‘Jarenlang was ik bang voor een wraakactie van mijn Iraanse schoonfamilie’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF