Zoek jij nog een heerlijke lekkernij om te maken met Moederdag? Kim Sue Palm werd bekend met haar vierkante bites en heeft inmiddels meerdere SUE's vestigingen waar ze deze verkoopt. Om anderen te inspireren met vegan zoetigheden vrij van geraffineerde suikers, lactose en gluten, schreef ze het boek: zoet zonder suiker. Én wij delen één van haar favorieten uit het boek.
In je boek beschrijf je hoe je altijd van zoet hebt gehouden, maar ook met gezonde voeding bezig was. Hoe heb je in de loop van de tijd ontdekt om lekkere recepten in die combinatie te maken?
‘Tijdens een lange reis door Zuid-Amerika besloot ik een blog te starten. Ik deelde hierop gezonde recepten geïnspireerd op de gerechten die ik tijdens mijn reis had gegeten. De insteek was dat de recepten gezond moesten zijn. Ik vond het lastig om zoete recepten te creëren, die hieraan voldeden en zag het als een uitdaging mij hier meer in te gaan verdiepen. Voor mij was het uitgangspunt dat alles geraffineerde suikervrij moest zijn en uit natuurlijke ingrediënten moest bestaan. Zo kwam ik met een recept voor bananenbrood, haverrepen en de welbekende snikkert, een bite die we tot op de dag van vandaag nog steeds in ons assortiment hebben. In alle recepten maakte ik veel gebruik van noten, dadels en kokosproducten, waardoor alles ook glutenvrij en vegan werd. Daar heb ik dan ook in de creatie van nieuwe producten aan vastgehouden.’
Ontstond SUE daarna ook meteen?
‘Nee, dat was niet direct de start van SUE. Bij terugkomst in Nederland ging ik aan de slag als HR Manager. In mijn vrije tijd ging ik verder met mijn blog en stond ik af en toe op een marktje om mijn ‘zoet zonder suiker’ te verkopen. Tijdens de housewarming van een vriendin nam ik de snikkert bites mee. De eigenaren van een koffiezaakje uit Rotterdam waren aanwezigen, proefden de bites en wilden dit aan hun assortiment toevoegen. SUE was geboren! Inmiddels hebben we twee vestigingen in Rotterdam, een in Amsterdam, een webshop en meer dan 120 verkooppartners in Nederland en België. Je kan dus wel zeggen dat mijn hobby nogal uit de hand is gelopen…’
Is zoet zonder suiker nog wel lekker?
‘In onze zaken komen voornamelijk gasten die eigenlijk alles (mogen) eten. Ze komen vooral omdat ze ons ‘zoet zonder suiker’ echt lekker vinden. Dat is voor mij ook echt het grootste compliment! Door het gebruik van enkel natuurlijke ingrediënten en door het natuurlijk zoeten met bijvoorbeeld dadels en maple syrup, proef je echt de smaken in plaats van alleen zoet.’
Wat is je favoriete recept uit het boek?
‘Dat is lastig kiezen! Ik vind alle recepten uit het boek echt heerlijk (anders waren ze er sowieso niet in gekomen). Uiteraard heb ik mijn favorieten. Voor mijn verjaardag ga ik voor een tafel vol zoet. Daar komen sowieso de pumpkin-spicetaart, vanilledonuts met citroenglazuur en cheesecakebites met witte chocolade op. Als mijn kindjes uit school komen genieten we samen van de Anzackoekjes of pecankoekjes met ahornsiroop. Maar ik lik mijn vingers ook echt af bij de gemengde-notenreep, brownies, witte rocky road en kokostruffels met amandel.’
Een echte SUE-hit: de witte rocky road. De combinatie van stukken koek, noten, friszuur gedroogd fruit en chocolade maken deze witte rocky road tot een ware smaaksensatie.
Zo maak je dit recept:
Voor 12 stuks
Bereiden: 25 minuten
Koelen: 2 uur
Benodigdheden: bakvorm (24 x 24 cm)
Voor de witte chocolade
- 185 g cacaoboter
- 55 g amandelpasta (zie blz. 25)
- 90 g ahornsiroop
- snuf zout
Voor de vulling
- 120 g kardemomkoekjes (zie blz. 59), grof gehakt
- 30 g pistachenoten, grof gehakt
- 55 g amandelen, grof gehakt
- 20 g gevriesdroogde frambozen
- 20 g gevriesdroogde aardbeien
Voor de decoratie
- 1 el pistachenoten, grof gehakt
- 1 el gevriesdroogde frambozen
Bereidingswijze:
1 Smelt de cacaoboter in een kom die boven heet water hangt (au bain-marie). Zorg dat de kom het water niet raakt.
2 Haal de kom zodra de cacaoboter gesmolten is van het vuur en voeg de amandelpasta, ahornsiroop en het zout toe. Roer goed door.
3 Meng in een andere kom de kardemomkoekjes, pistachenoten, amandelen en de gevriesdroogde frambozen en aardbeien.
4 Giet het vloeibare mengsel bij het droge mengsel en roer door met een spatel.
5 Verspreid het mengsel gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakvorm.
6 Zet de bakvorm 2 uur in de vriezer en snijd in repen.
'Zoet zonder suiker' is uitgegeven bij Gottmer Uitgevers Groep en is te koop voor 24,99 via deze link.