fbpx

Zo word je gelukkig en gezond oud

Echt, het kan: gelukkig oud worden. Hoe dan? Door gezond te leven, je te blijven verwonderen, te houden van de mensen om je heen en niet te somberen. Oftewel: je eigen Blue Zone te creëren. Dit is een artikel uit de WENDY Body & Mind Special waar je nog meer tips en verhalen leest over sporten en je gezondheid.

Lesje

Healthy aging-journalist Wies Verbeek is oprichter van BLOW.nl en schrijver van het boek
’n Beetje leuk ouder worden, 101 verrassende tips voor lichaam en geest. Op basis van haar persoonlijke interesse ging ze op onderzoek uit hoe vrouwen gelukkig en gezond ouder kunnen worden.

Waar lopen 50-plusvrouwen bij het ouder worden op het gebied van geluk en gezondheid tegenaan?
‘Veel vrouwen willen rond hun vijftigste iets nieuws doen in hun leven. Meestal zitten ze al een lange tijd op dezelfde plek en denken ze: nú kan ik nog een nieuwe carrière beginnen, over tien jaar is het te laat. Deze vrouwen weten ook veel beter wat ze kunnen, waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Rond je vijftigste kun je op allerlei fronten de vruchten plukken van de ervaringen die je voor die tijd hebt opgedaan. Alleen kan de overgang soms roet in het eten gooien. Opvliegers, stemmingswisselingen, stress en een verminderd libido; het is allemaal geen pretje. Ook verandert je lijf en kom je sneller aan. Toch is het leed van de overgang goed te verzachten door een gezonde leefstijl. Ja, het is saai, maar het werkt wel. Gezond eten, vroeg naar bed en veel bewegen is belangrijker dan ooit.’

Welke dingen zijn het belangrijkst om gelukkig en gezond oud te worden? Wat kun je doen?
‘Open blijven staan voor nieuwe dingen blijkt ontzettend belangrijk om goed en gelukkig ouder te worden. Je blijven verwonderen, een muziekinstrument leren spelen, dingen niet op de automatische piloot doen, maar jezelf blijven uitdagen. Dat is goed voor lichaam en geest. Ga een keer wandelen voor het ontbijt als je dat niet gewend bent. Ga tóch maar naar dat concert of theater, ook al vind je het lekker om thuis te blijven. Jezelf blijven prikkelen is belangrijk. Ook fysiek. Doe dingen die moeite kosten, zoals even hinkelen door de kamer. Daarnaast zijn positiviteit en sociale contacten heel belangrijk voor geluk. Je kunt positiviteit aanleren door elke dag de dingen te benoemen die mooi, leuk en bijzonder zijn en te praten over zaken die je blij maken. Het is wetenschappelijk aangetoond dat dit helpt om positiever in het leven te staan. En ook even die collega opzoeken die al lange tijd ziek is helpt niet alleen hem, maar ook jou!’

Lijstje

Volgens ’n Beetje leuk ouder worden van Wies Verbeek kun je onder andere deze simpele dingen doen om na je vijftigste fit en vitaal te blijven:

Vervang gewoon keukenzout door kaliumzout

Kalium is goed voor je bloeddruk. Door keukenzout te vervangen door kaliumzout, verhoog je je kalium-inname en verlaag je ook nog eens je zoutinname.

Beweeg voor je ontbijt

Sporten, wandelen of een paar oefeningen doen vóór het ontbijt levert heel veel op. Het zorgt voor een betere vetverbranding én geeft je meer energie.

Slaap op zijden kussenslopen

Een kussensloop van 100 procent zijde voorkomt dat je tot 14.00 uur ’s middags met slaapkreukels in je gezicht rondloopt.

Adem door je neus

De manier waarop je ademhaalt, is van grote invloed op je gezondheid. Ademen door de neus zorgt er niet alleen voor dat je meer zuurstof binnenkrijgt, het ondersteunt ook je immuunsysteem, zorgt voor de juiste energiebalans, stimuleert hersenfuncties die betrokken zijn bij emoties en het terughalen van herinneringen.

Ontwikkel je spirituele kant

Geloof, zingeving en andere vormen van spiritualiteit hebben een positief effect op de gezondheid. Zeker als mensen ouder worden. Dus verdiep je in zingeving, steek kaarsjes aan en denk na over het leven.

Onderzoekje

Uit een groot Amerikaans onderzoek blijkt dat het leven na de vijftig als leuker wordt ervaren. Reden: vijftigers zijn minder gestrest, er is minder boosheid en bezorgdheid. De gemiddelde vijftiger heeft meer plezier in het leven en is socialer dan personen die half zo oud zijn.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF