fbpx

Zo leer jij jouw hond denkspelletjes spelen

Er zijn allerlei leuke denkspelletjes voor honden op de markt. Je hond laten spelen én aan het denken zetten tegelijkertijd is natuurlijk super efficient. Maar hoe laat je jouw hond denkspelletjes spelen? Prins Petfood helpt en geeft je tips + een DIY!

Iedereen kent wel de voerbal met een gaatje erin, waaruit de hond door de bal te rollen brokjes kan halen. Die bal was een van de eerste bezighouders die er voor honden op de markt kwam. Sindsdien zijn er nog veel meer interactieve speeltjes ontwikkeld om honden te stimuleren en te activeren, zoals speciale voerpuzzels. Aan de hond de taak de brokjes je in deze puzzels kunt verstoppen te vinden en vervolgens weer uit de puzzel te krijgen.

Steeds iets moeilijker

Honden zijn echte ‘neusdieren’ die het reuzeleuk vinden om bijvoorbeeld brokjes op te sporen. Het is echter niet zo dat je hond meteen weet wat de bedoeling is als je hem een puzzel voorzet waarin je wat lekkers hebt verstopt. Je zult hem het spel in het begin goed moeten uitleggen. Maak de puzzel eerst heel gemakkelijk. Laat de hond duidelijk zien hoe en waar je het brokje verstopt en zorg dat hij dit zonder enige moeite kan pakken. Als je ervoor zorgt dat je hond meteen succes heeft tijdens het puzzelen, zal hij letterlijk en figuurlijk de smaak te pakken krijgen. Zodra hij het spelletje doorheeft, kun je de puzzel stap voor stap steeds iets moeilijker maken.

Eigen techniek

Iedere hond reageert heel verschillend op de denkspelletjes. Sommige raken snel ontmoedigd als ze de werking ervan niet snel genoeg doorkrijgen. Deze honden moet je extra helpen en aanmoedigen. Je hebt ook echte Willie Wortels die met veel doorzettingsvermogen proberen de puzzel te ontcijferen. Iedere hond heeft wel een eigen techniek om de verstopte brokjes te bemachtigen: de een werkt met vooral zijn poten, de ander weer met zijn neus en sommige honden zetten gewoon het hele spelbord op zijn kop. Aan jou dan de taak je hond te leren dat rustig en geconcentreerd puzzelen de meeste kans op succes geeft!

Van denken word je moe!

Puzzelen vergt van een hond behoorlijk wat denkwerk én energie. Het laten kraken van zijn hersens is vrijwel net zo inspannend als lichamelijk bezig zijn. Van denken kan je behoorlijk moe worden. Denkspelletjes zijn voor je hond dus een prima ‘workout’. Gebruik de puzzel voor een speelkwartiertje: letterlijk. Een minuut of tien, vijftien met een denkspel bezig zijn is lang genoeg. Laat je hond nooit alleen met de puzzels spelen. Daarvoor zijn ze niet geschikt. Samen puzzelen is trouwens veel leuker! Berg na het spelen het spelbord op. Dat voorkomt dat je hond het kapot kan maken en zorgt ervoor dat het spelletje interessant voor hem blijft.

Speltip: Flessenworst

Geen hond hoeft zich meer te vervelen met Prins flessenworst! Met behulp van een lege plastic fles en wat lekkers maak je een supersnelle budgetpuzzel. Laat de hond alleen onder toezicht met de fles spelen. Het is niet de bedoeling dat hij het plastic kapotbijt! Stop het spel als hij gaat slopen of als de fles beschadigd raakt.

Wat heb je nodig?

Nodig voor deze supersnelle budgetpuzzel: een lege plastic limonadefles en een stuk Prins NatureCare worst.

Zo maak je het spel

Gebruik voor grote(re) honden een schone (goed uitgespoelde en weer droog gemaakte) anderhalve literfles, voor kleine hondjes een halve literfles. Verwijder de plastic dop en ring. Prik een gaatje in de fles om te voorkomen dat er een vacuüm kan ontstaan als de hond zijn tong in de fles mocht steken.

hond - denkspelletjes

Zo speel je het

Laat de hond uitpuzzelen hoe hij de stukjes worst weer uit de fles kan krijgen door deze te rollen en te kantelen.  Puzzel te makkelijk? Snijd de blokjes dan iets groter, zodat ze nog maar net door de opening passen. Laat niet meerdere honden tegelijk met de fles spelen, dat kan onbedoeld competitie en agressie oproepen.

Doen

Zorg dat aan het eind van het spel alle blokjes worst uit de fles zijn en maak de fles daarna weer schoon en droog voor hergebruik.

Ook interessant:WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF