fbpx

Zo leer je écht van sporten genieten

Je kent ze wel: mensen die ‘s ochtends uit bed springen, klaar om bij zonsopgang een rondje op de racefiets te doen. Ze gebruiken de lunch om te joggen. Of ze lopen na het werk regelrecht de sportschool in. Die mensen lijken echt te genieten terwijl ze zich de longen uit het lijf trappen tijdens het spinnen. Kun jij net als deze fanaten van sporten leren houden? Ja, zeggen experts. Om te beginnen door hun gewoontes na te doen.

1. Doe alleen wat je leuk vindt

Begin aan een sport die je echt leuk lijkt. Het is niet belangrijk of het de laatste trend is of datgene waarvan je buurvrouw zegt dat het haar hielp afvallen. Het gaat erom dat jij het leuk vindt. Als je het niet echt wilt, zul je namelijk al snel een smoes verzinnen om vanavond te skippen (en morgenavond, en de avond erna).

2. Zorg voor feedback

Sportfanaten zorgen voor onmiddellijke feedback. Daarvoor kun je een speciaal horloge gebruiken dat onder meer je hartritme en het aantal verbrande calorieën meet. De feedback helpt je om jezelf te pushen om je persoonlijke record te halen of te verbeteren en je workout naar een hoger plan te tillen.

3. Ga samen met een vriend(in)

Sporten met een vriend(in) werkt als een stok achter de deur. Bovendien blijkt uit een studie van de University of Southern California dat mensen meer genieten van hun workout als ze samen met iemand gaan. Lukt het niet om iemand te vinden, sluit je dan aan bij een lokale sportclub.

4. Ga de natuur in

Als het rotweer is, sport je natuurlijk liever binnen. Maar als het lekker warm en zonnig is, ga dan naar buiten! Fiets langs dat mooie meer, ren ‘s ochtends vroeg een rondje door de buurt of zoek een yogales die buiten wordt gegeven. De natuur zorgt automatisch voor meer energie en toewijding.

5. Laat tegenslag los

Staat het leven het sporten even in de weg? Geen probleem! Sportfanaten hebben voor zichzelf een minimum aantal dagen per week bepaald waarop ze sporten. Op die manier voorkom je het gevoel te hebben gefaald als er iets tussen komt. Je pakt de routine de volgende dag gewoon weer op.

6. Denk tijdens het sporten niet aan hoeveel je zult afvallen

Zie het sporten niet als een manier om calorieën kwijt te raken, maar vooral als een fijne break of tijd voor jezelf. We zijn namelijk meer gemotiveerd als we kijken naar de voordelen op de korte termijn. De extra energie die je er meteen van krijgt, bijvoorbeeld.

7. Wees niet te streng

Je hoeft niet per se naar de sportschool om te trainen. Iedere vorm van activiteit telt. Dus ook tuinieren, met je kinderen door de tuin rennen en dansen. Het is vooral belangrijk dat je je verbonden voelt met wat je doet, en niet alleen komt opdagen omdat het ‘moet’.

8. Maak een playlist met je favoriete muziek

Er is een reden waarom zoveel sporters oordopjes in hebben. Muziek motiveert en verbetert de resultaten. Met muziek trainen mensen langer en serieuzer en het leidt af van vermoeidheid. Maak daarom een playlist met je favoriete muziek en laat die je inspireren om je in het zweet te werken.

9. Beloon jezelf

Maak van sporten een gewoonte door jezelf te belonen. Niet met een zak chips, maar door bijvoorbeeld een speciale spaarrekening te openen. Stort er na iedere week dat je je doel hebt gehaald geld op en haal er anders een vooraf bepaald bedrag af. Na een maand kun je het geld opnemen om er iets leuks van te doen.

10. Draag de juiste outfit

Oké, je hebt geen dure kleding nodig om te kunnen sporten. Maar de juiste outfit kan je wel motiveren. Als je er enigszins atletisch uitziet, voel je je beter. Dus ruil die afgetrapte hardloopschoenen en die versleten joggingbroek in voor een vers paar schoenen en een speciaal hardloopbroekje. Hippe zweetband erbij en je bent er helemaal klaar voor.

Pssst… dit zijn de geheimen van hen die genieten van sport


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF