fbpx

Zo leer je bewust aandacht te geven aan je kind en ervaar je als ouder minder stress

Het ouderschap is als een kleurrijk mozaïek – vol met prachtige momenten, uitdagingen en ontelbare kleine stukjes die samen een uniek geheel vormen. Maar te midden van deze pracht kunnen we soms verdwaald raken in de wirwar van moderne afleidingen. Marjolein Berendsen, founder van ZoMa Opleidingen en een expert in holisme en hoogsensitiviteit, deelt met ons hoe we meer bewuste aandacht in het ouderschap kunnen brengen. 

Het belang van bewuste aandacht in mindful ouderschap

Elke dag lijkt een stroom van afleidingen ons omringd te houden. De vele meldingen van je telefoon, de deadline van werk die door je hoofd blijft spoken, de dagelijkse to-do’s zoals koken. Er is elke dag weer genoeg dat ons afleidt van het Nu. Maar juist in deze wirwar van drukte, ligt de kracht van bewuste aandacht. Het gaat erom dat je jezelf toestaat om echt aanwezig te zijn, met je volledige aandacht gericht op het moment. Het is als een baken van rust in de stroom van het moderne leven.

De kunst van bewuste aandacht in mindful ouderschap

Stel je voor dat je samen met je kind een verhaal leest. Terwijl je de woorden leest, merk je dat je gedachten afdwalen naar de boodschappen die je later moet doen. Maar dan herinner je je de kracht van bewuste aandacht. Je ademt diep in, laat de to-dolijst los en brengt je focus terug naar het verhaal. Je kijkt naar de fonkeling in de ogen van je kind en luistert naar de opwinding in de stem terwijl hij of zij het verhaal beleeft.

In dit moment van bewuste aandacht voel je de connectie met je kind intenser worden. Je realiseert je dat dit niet zomaar een verhaal is – het is een waardevol moment van verbinding en samenzijn. Je begrijpt dat bewuste aandacht niet alleen het moment verrijkt, maar ook de band tussen jou en je kind verdiept.

Praktische stappen voor mindful opvoeden

Allemaal leuk en aardig natuurlijk. Maar hóé dan? Hoe kun je deze kunst van bewuste aandacht in het ouderschap integreren? Hieronder volgen een paar praktische stappen die jou op weg kunnen helpen.

Stel grenzen aan afleiding

Leg je telefoon weg wanneer je tijd doorbrengt met je kind. Creëer een moment van ononderbroken aandacht en laat je kind zien dat hij of zij jouw volledige focus heeft.

Creëer rustige momenten

Reserveer speciale momenten waarin jullie samen genieten zonder afleiding. Dit kan een gezamenlijke wandeling zijn, een knutselmiddag of zelfs samen koken.

Adem bewust

Merk je dat je gedachten afdwalen? Neem dan een paar bewuste ademhalingen. Deze adempauze helpt je om terug te keren naar het moment en je aandacht op het Nu te richten.

Zelfzorg als basis voor bewuste aandacht

Het brengen van bewuste aandacht in het ouderschap begint met zelfzorg. Denk aan de momenten waarin je jezelf verliest in de stroom van dagelijkse verantwoordelijkheden. Het zijn deze momenten waarop zelfzorg een verschil kan maken. Neem af en toe de tijd om te ontspannen, iets te doen waar je van houdt, of gewoon even stil te zijn en je gedachten te kalmeren.

Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe makkelijker het is om bewuste aandacht te geven aan je kind. Je zult merken dat je geduldiger bent, meer aanwezig bent en beter kunt omgaan met de drukte van het ouderschap.

Jouw reis naar mindful ouderschap

In een wereld vol afleidingen is bewuste aandacht als een kostbaar geschenk dat je aan jezelf en je kind kunt geven. Het creëert waardevolle momenten van verbinding, waarin jullie samen genieten van de kleine wonderen van het leven.

Wil je deze benadering verder ontdekken en integreren in je ouderschap? De online training ‘Holistisch opvoeden’ van ZoMa Opleidingen biedt diepgaande inzichten en praktische tools om bewuste aandacht en liefdevolle verbinding te creëren. Start jouw reis naar een meer bewuste en verbonden ouderervaring met de kortingscode ZOMAPC520. Hiermee krijg je €100 korting en betaal je slechts €149.

Over Marjolein Berendsen

Marjolein Berendsen is founder van ZoMa Opleidingen en Stichting ZoMa. Naast de opleiding Holistisch Therapeut & holistisch coach, kan je bij ZoMa Opleidingen terecht voor o.a. verschillende Reiki en online cursussen. Het verspreiden van licht, liefde en bewustwording  is haar missie. Om haar missie uit te dragen, is ze niet alleen dagelijks vanuit onvoorwaardelijke liefde & holistisch leven bezig met haar opleidingsinstituut ZoMa Opleidingen, maar schrijft ze ook artikelen, columns en blogs, deelt ze meditaties, masterclasses en haar eigen podcast Holistisch leven. Tot slot is ze auteur van de boeken (handboek & werkboek) ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’  en ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’, waarin ze hsp’ers inspireert volledig vanuit authenticiteit te leven. Kijk voor meer informatie over Marjolein en het opleidingsaanbod & kenniscentrum van ZoMa Opleidingen op: zoma-opleidingen.nl en marjoleinberendsen.nl WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF