fbpx

Zo kun je jouw werk leuker maken

Soms lijkt het wel alsof je werk je altijd passie moet zijn. Of je roeping. Dat kan best veel druk geven. En die overtuiging bevordert je werkgeluk niet. Het is normaal om af en toe een baaldag te hebben op je werk. Ben je structureel unhappy op je werk, terwijl je niet precies weet waarom? Deze tips van Fleur Brockhus helpen je je werk leuker te maken.

1. Schrijf de gelukkigste momenten op

Bedenk wat de gelukkigste momenten op je werk waren en schrijf die op. Gelukkige momenten hangen vaak samen met de taken, omgevingen en mensen waar je energie van krijgt.

2.Visualiseer je droombaan: Think big!

Alles is mogelijk. Van accountant tot astronaut. Van nieuwslezer tot neurochirurg. Van kiloknallermarketeer tot koorddanseres. Wat zou jij het allerliefste doen? Hoe zou je de werkdag beginnen? Wat zou je aantrekken? Hoe ga je om met collega’s en welke werkzaamheden voer je uit in jouw droombaan? Probeer zo gedetailleerd mogelijk te visualiseren hoe jouw droombaan eruit ziet.

3. Schrijf op welke aspecten van je droombaan je zo aanspreken

Is het de vrijheid, de omgeving, het contact met klanten of collega’s (of het ontbreken daarvan)?

4. Probeer je huidige baan aan te vullen

Kun je die aspecten van je droombaan in je huidige baan brengen? Anders gezegd: waar mag er meer van, waar minder van en wat mag hetzelfde blijven in jouw werk?

5. Elevator pitch

Schrijf nu een elevator pitch: een korte tekst waarmee jij jouw leidinggevende of jezelf kunt overtuigen om je werk beter te laten aansluiten op jouw wensen. Gebruik korte krachtige zinnen en maak het concreet.

Balans werk en privé

Laatst deed ik deze oefening met een groep vrouwen op de hei. Een persoon miste contact met vaste collega’s, omdat zij steeds moet schakelen tussen verschillende teams op diverse plekken. Een ander miste beweging en buitenlucht. Weer een ander had een hekel aan het politieke geneuzel op haar werk. En de vierde miste balans tussen werk en privé. Doordat zij duidelijk inzagen waar de onvrede zat en waar ze nog wél blij van werden, konden zij zoeken naar oplossingen.

Concrete stappen

Misschien kom je na deze oefening tot de conclusie dat je huidige baan niet meer bij je past. Dat is ook goed nieuws, want dan kun je concrete stappen zetten in de richting van jouw droomberoep. Is dat nu nog niet mogelijk? Kijk dan of je meer tijd kunt maken voor hobby’s. Bijvoorbeeld door je werk anders in te richten of door minder te gaan werken waardoor ruime ontstaat voor andere dingen.

Twee banen

Wat ook kan: combineer twee banen. Een mooi voorbeeld daarvan is de vrouw die bij een verzekeraar werkte als communicatieadviseur en spinningles ging geven. Of de vrouw die op een advocatenkantoor de administratie deed en op haar vrije dag een praktijk begon als ademhalingscoach. Dat liep zo goed, dat zij haar kantoorbaan na een jaar alsnog durfde op te zeggen…

Over Fleur

Deze tips komen uit inspiratiebundel Mest voor de werkvloer door schrijver en werkgelukdeskundige Fleur Brockhus, bekend van o.a. romans De urenfabriek, Juffrouw Holle en De inspiratiepraktijk. Zij geeft ook workshops werkgeluk. Je kunt haar volgen via Instagram.

Fleur Brockhus

Lees hier tips om een inspirerende werkplek te creëren.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF