fbpx

7 tips om een inspirerende werkplek te creëren

Als ik mijn ogen sluit en denk aan een inspirerende werkplek, dan komt er meteen een beeld bij me op. Ik zie een lichte open ruimte, met veel groen (planten, veldboeketten, baby palmbomen). En prikkelende kunst. Een kantoor zoals in de film The intern. Daar fietst de vrouwelijke CEO van een online webshop door de industriële kantoortuin. Misschien gaat fietsen een tikkie te ver voor sommige bedrijven, maar onderstaande 7 ideeën zijn met wat enthousiaste wil wel uitvoerbaar.

1. Besteed aandacht aan de entree

Hoe komen mensen binnen? Maak bijvoorbeeld een hinkelbaan van de deur naar de balie. Daarmee zeg je: spelen mag! Vergeet de lift niet: je kunt er douche-geluiden laten horen, complimenten ophangen of maak er een tropische bestemming van met afbeeldingen van een wit strand en een Caribische beat op de achtergrond.

2. Experimenteer met frisse open work spaces

Daar wordt minder geroddeld dan in aparte kamertjes en je draagt transparantie uit. Lukt concentreren zo niet? Daar zijn koptelefoons en glazen terugtrek-plekken voor uitgevonden. Of opper een extra thuiswerkdag.

3. Nodig de natuur uit in je werkomgeving

De invloed van kleuren is groter dan je misschien denkt. Groen draagt bij aan balans, ontspanning, optimisme en effectiviteit. Planten reinigen de lucht en zorgen ervoor dat medewerkers zich ontspannen voelen. Naast planten, kun je ook kiezen voor een moswand. Zelfs door het kijken naar een afbeelding van een bos, word je al rustiger. Levensecht fotobehang met een prachtige bosprint heeft dus ook een positief effect. Denk verder aan groene meubels en natuurlijke duurzame materialen zoals gerecycled hout. Verder is een moestuin op het werk een goed idee. Samen kruiden kweken, hoe leuk!

4. Creëer een ‘nap room’ op kantoor

Volgens Arianna Huffington, hoofdredacteur van The Huffington Post, is slaap essentieel om goed te functioneren. Ze heeft er zelfs een boek over geschreven. Slaapgebrek leidt tot simpele informatie niet kunnen verwerken, stemmingswisselingen, woede-uitbarstingen, onbetrouwbare herinneringen en instabiliteit. Ook kan het de grondslag zijn van een burn-out. Huffington stelt voor om voortaan naar het werk te gaan met een slaapmatje in je tas (Nike heeft al speciale nap rooms).

5. Naast de nap room is er ook steeds meer behoefte aan een meditatie slash gebedsruimte

Tien minuten mediteren per dag levert een hoop innerlijke rust en concentratie op (die je dan weer goed kunt gebruiken in de kantoortuin). Met een gebedsruimte laat je als moderne organisatie meteen zien dat je een open mind hebt en diversiteit belangrijk vindt. Het mooiste is natuurlijk als de leidinggevende het goede voorbeeld geeft en regelmatig te vinden is in deze stilte zone.

6. Laat de producten of diensten die je verkoopt terugkomen in de inrichting

Dat kan subtiel, door bijvoorbeeld thee-behang te gebruiken als je thee verkoopt. Of pak uit met een museumhoek waar jullie de producten uitstallen die het bedrijf verkoopt met een tijdlijn erbij. Zorg er verder voor dat de kernwaarden van jullie bedrijf terugkomen in de werkplek. Staat duurzaamheid hoog in het vaandel? Gebruik dan geen plastic bekertjes en serveer geen chocolaatjes of koekjes per stuk verpakt.

7. Maak een bibliotheek op het werk

Dat kan een boekenkast betekenen of een speciale ruimte met een fijne stoel. Bied vakliteratuur aan om te lenen en andere boeken die collega’s hebben uitgelezen.

In Silicon Valley bestaat een bedrijf waar mensen zich per glijbaan verplaatsen naar een verdieping lager. Dat zie ik dan weer niet meteen voor me bij alle organisaties. Bureaus die om zes uur automatisch omhoog getakeld worden, zoals bij een communicatiebureau in Haarlem, evenmin. Maar babysteps, zoals hierboven genoemd, die moeten haalbaar zijn. Echt. Zelfs met een klein budget. Of starten met een kantoorruimte als ZZP’er.

Over Fleur

Deze tips komen uit inspiratiebundel Mest voor de werkvloer door schrijver en werkgelukdeskundige Fleur Brockhus, bekend van o.a. romans De urenfabriek, Juffrouw Holle en De inspiratiepraktijk. Ook geeft Fleur workshops in werkgeluk. Je kunt haar volgen via Instagram.

Fleur BrockhusLees hier hoe je rust creëert op je werkplek.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF