fbpx

Zo krijg jij energie van de zon, ook in de herfst!

Het liefst zouden we ons het hele jaar door zo energiek voelen als in de zomer. Als de zon zich in de herfst wat minder vaak laat zien, merk je misschien dat je energiepeil afneemt. Toch kun je ook in het najaar nog voldoende energie krijgen van de zon.

Er zijn natuurlijk allerlei ideeën om de herfst door te komen. Maar wat is er nu leuker om ook in de herfst energie van de zon op te doen? Daar kunnen planten ons bij helpen. Zij hebben namelijk het vermogen om energie uit zonlicht in hun zaden, pitten of vruchtvlees op te slaan. Daar profiteren wij van in de herfst!

Zet pompoen op het menu

We zijn niet voor niets gek op pompoen. Deze typische herfstgroente heeft de hele zomer lang ál het zonlicht in zich opgeslagen en omgezet in koolhydraten en andere voedingsstoffen. Met pompoen krijgen we dus eigenlijk geconcentreerd zonlicht binnen. Profiteer hiervan door een lekkere pompoenschotel klaar te maken. Bijvoorbeeld deze heerlijke lasagne van pompoen en courgette. Ga je trouwens niet te buiten aan pompoen, want de koolhydraten in deze groente worden snel door ons lichaam opgenomen. Dat is minder goed voor je suikerspiegel en je gewicht. Voor pompoen geldt dus: geniet vooral met mate!

shutterstock 1156398508 Zo krijg jij energie van de zon, ook in de herfst!

Vloeibaar zonlicht

Sommige planten hebben het zonlicht dat ze de hele zomer hebben opgevangen opgeslagen in de vorm van olie. Denk aan olijven en zonnebloemen. Als je bijvoorbeeld deze lekkere linzensalade met olijven maakt, krijg je dus eigenlijk vloeibaar zonlicht binnen. Hetzelfde effect bereik je met deze salade waarin zonnebloempitten zijn verwerkt. Voel je de zon alweer schijnen?

Schermafbeelding 2018 10 02 om 15.58.03 Zo krijg jij energie van de zon, ook in de herfst!

Eet groene bladgroenten

Groene bladgroenten ‒ en ook algen en zeewier ‒ helpen je lichaam om zelf energie uit zonlicht aan te maken. Ze bevatten namelijk chlorofyl, een stofje dat ons lichaam nodig heeft om zonlicht om te zetten in energie. Dat je lichaam met voldoende chlorofyl in staat is om energie uit zonlicht te krijgen, is vooral fijn in de herfst. Op deze manier kun je het weinige zonlicht dat er is, wél zo goed mogelijk benutten voor meer energie. Vul je bord in de herfst met groene bladgroenten als spinazie, postelein en andijvie. Dan profiteer je het beste van al het zonlicht dat er is. Maak bijvoorbeeld deze snelle salade met spinazie, deze vispakketjes met gewokte andijvie of dit vegan hoofdgerecht met postelein.

Schermafbeelding 2018 10 02 om 15.59.35 Zo krijg jij energie van de zon, ook in de herfst!

In de tuinkas

Een andere manier om in de herfst energie uit zonlicht te krijgen, is groenten in een tuinkas te kweken. Zo verleng je het moestuinseizoen en profiteer je langer van de energie uit zonlicht. Je kunt een minikas kopen of zelf maken of zelfs aan de slag met pvc-buizen om een grote tunnelkas te maken. Op deze manier kun je ook nog in de herfst genieten van sla, tomaten en paprika. Maar ook komkommers, spinazie en aubergine haal je in de herfst nog allemaal uit de kas. Door het dak van de kas regelmatig te reinigen, kan er zoveel mogelijk zonlicht binnenkomen. Verwijder in de herfst ook eventuele krijtmiddelen of diffuus coatings die de planten in de zomer tegen te veel zonlicht beschermen. Op deze manier kan er in het najaar zoveel mogelijk zonlicht binnenkomen.

shutterstock 1104450200 Zo krijg jij energie van de zon, ook in de herfst!

Genieten van serre

Met een serre verleng je de zomer en geniet je langer van de energie van de zon. Een serre hoeft niet eens zo duur te zijn. Met een terrasoverkapping en glazen schuifdeuren kun je ook in de herfst heerlijk genieten als de zon schijnt!

photo 1496048977749 6c44d362880c Zo krijg jij energie van de zon, ook in de herfst!

Benieuwd naar nog meer interessante feitjes over de herfst? Lees dan waarom de herfst je gelukkig maakt en wat redenen zijn om van de herfst te houden.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF