fbpx

Zo houdt je kerstboom het vol tot de kerstdagen

Traditioneel is de zaterdag na Sinterklaas ‘groene zaterdag’: de dag waarop de meeste kerstbomen in Nederland worden verkocht. Maar hoe houdt je boom het vol tot de kerstdagen? Helpling, het platform voor het boeken van huishoudelijke diensten, helpt je op weg met het uitzoeken van de mooiste boom én hem zo lang mogelijk in leven te houden.

1. Is ‘ie vers?

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van de boom, moet je bij de verkoper goed opletten. Kijk wat er gebeurt als je de boom een beetje schudt. Vallen er veel naalden uit? Dan staat deze boom er al een tijdje en kun je beter een andere uitkiezen.

2. Kluit of kruis?

Ze zijn meestal iets duurder, maar een kerstboom met kluit gaat langer mee. Dat komt omdat ‘ie nog wortels heeft en je hem daardoor eenvoudiger water kunt geven. Een kerstboom die al in een pot staat, is vaak weer beter dan die met een zak er omheen. In de meeste gevallen is de boom dan al in de pot gekweekt, waardoor de wortels niet beschadigd zijn.

3. Zo redt ‘ie het tot de Kerst

De meeste bomen staan gewoon buiten als je ze koopt. Als je ze dan in één keer binnenhaalt, moet de boom zich opeens aanpassen aan een temperatuurverschil van ongeveer twintig graden. Hier kan de boom niet tegen. Als je de boom eerst even een dagje in de koele garage, schuur, berging, bijkeuken of hal laat staan zal de boom veel minder naalden laten vallen.

4. De perfecte plek voor de boom

Komt de boom in de huiskamer, dan moet hij zo ver mogelijk van de verwarming worden geplaatst. Een kerstboom kan niet goed tegen de droge lucht van de verwarming, dus zet een bakje met water op de verwarming. Dit voorkomt een te droge lucht, waardoor je langer van je boom zult kunnen genieten. Zet de kerstboom op een lichte plaats, uit direct zonlicht. Het is en blijft immers een plant, en die groeien niet in het donker.

5. Let op wat je in de boom hangt

Wat je in de boom hangt, kan een hoge impact op het milieu en je portemonnee hebben. Kerstverlichting met led-lampjes kost 7x minder energie dan kerstverlichting met gloeilampjes.

6. Rondslingerende naalden

Bij een houten vloer kun je het beste een kledingroller plakken en deze vastbinden aan een bezem of dweil. Dit doe je door bijvoorbeeld tape of een elastiekje te gebruiken. Zorg dat de plakkerige kant van de roller aan de buitenkant zit. Je hebt nu een soort ‘plakbandbezem’. Heb je vloerbedekking of een kleed? Pak dan wat baking soda uit je keukenkastje en strooi het spul over je tapijt of vloerkleed. De baking soda blijft plakken aan de dennennaalden, waardoor je ze veel makkelijker kunt opzuigen.

7. Aan alles komt een eind…

Het staat zo gezellig, maar uiteindelijk moet die kerstboom toch echt de deur uit. Wacht niet tot de boom volledig uitgedroogd is. Dan weet je zeker dat je vervolgens het hele huis kunt stofzuigen.

8. Voor wie echt geen afstand kan doen

Ben je van plan om zo lang mogelijk van de kerstboom te genieten? Tref dan voorbereidingen bij het opzetten van de kerstboom door de boom op een stuk zeil te plaatsen. Een zeil van 2 bij 2,5 meter moet groot genoeg zijn. Na de feestdagen vouw je het zeil open en leg je de boom neer. Je draagt de boom zo het huis uit, zonder een spoor aan naalden achter te laten.

9. Kerstboom planten

Wil je dezelfde kerstboom weer volgend jaar optuigen? Plaats hem dan in je tuin! Je kunt hem dan het beste in de pot houden, anders kan ‘ie in een jaar flink groeien. Tenzij dat natuurlijk de bedoeling is 🙂WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF