fbpx

Zo houd je goede voornemens wél vol

Het nieuwe jaar is alweer even begonnen en staat aan de start altijd in het teken van: goede voornemens! Gezonder leven, afvallen… Maar wat blijkt? Vijf van de zes mensen houdt het niet vol en valt terug in oude patronen. Hoe komt dat toch? Coach Lotte Nap, van LOT of TASTE, vertelt ons wat we écht moeten doen als we beter voor onszelf willen zorgen. 

Vaak worden we van die goede voornemens helemaal niet blij. Ze ontstaan vanuit een negatief gevoel over onszelf en er zit weinig positieve emotie achter. Goede voornemens zijn vaak vaag, groots of ongedefinieerd. Het gaat vaak om een verandering waar je abrupt mee aan de slag gaat. Maar waarvan je eigenlijk helemaal niet weet hoe dat eruit ziet in de praktijk of wat voor gevoel het je moet leveren.

Droom!

Maar wat doe je dan? Als goede voornemens niet werken, maar je toch voelt dat je iets wilt veranderen? Probeer te dromen! Waar goede voornemens gaan over ontevredenheid met jezelf, over dingen die je van jezelf (of de maatschappij!) moet veranderen, gaan dromen over dingen die jou echt gelukkig maken, wat goed voelt voor jou, waar je echt blij van wordt, En dat willen we allemaal.

Minder eten om af te vallen, stoppen met suiker om gezonder te eten, hardlopen om fit en slank te worden; het zijn vaak niet de dingen waar we echt van gaan springen van geluk… Of in elk geval niet op de lange termijn. De vraag is… wat wil je echt? En dat betekent jezelf vragen stellen. Wil je afvallen? Waarom? Omdat je gezond wilt zijn? Waarom moet je afvallen om gezond te zijn? Wat is een gezond gewicht? Waarom is dat een gezond gewicht? Wat kun je doen waar je blij van wordt? Wat past bij jou? Zolang je vast blijft houden aan dat wat de maatschappij ons voorspiegelt over wat gezond is, zul je niet je eigen weg van gezondheid kunnen wandelen. Gezondheid en geluk gaan namelijk over jouw meest intense drijfveren. Waar je echt blij van wordt. Waar je naar toe wordt getrokken. En dat hoeft helemaal niet hetzelfde te zijn als wat de bladen of de mensen om je heen je vertellen.

Als je vrij gaat dromen en laagjes af gaat pellen, kom je vaak bij hele andere dingen uit dan afvallen, minder suiker of meer bewegen. Gezien worden om wie je bent, rust vinden in je eigen lijf, een vitaal lichaam, voor je lichaam willen zorgen omdat je er nog zoveel mee wil doen etc.

Lief zijn voor jezelf

Voor mij was gezond eten jarenlang een ding. Zoals iedereen wilde ik gezond zijn. En voor mij was dat een logisch gevolg van gezond eten. Maar de focus op perfecte voeding maakte me verre van gelukkig en gezond. Pas toen besefte ik wat ik echt wilde: een relaxed en gezond lijf en ontdekte ik dat het bij mij helemaal niet lag aan het eten zelf. Dat het helemaal niet ging om wat ik at, maar dat de manier waarop ik met mezelf en eten omging, bepalend was voor mijn gezondheid. Pas toen kon ik echt voor mezelf gaan zorgen. Op mijn manier. Mijn focus haalde ik van gezond eten en verlegde ik naar self care. Lief zijn voor mezelf. Voor mijn lichaam zorgen. Luisteren naar mijn lijf. Rust pakken. Milde yoga in plaats van de snelste zijn met hardlopen. En eten zien als slechts een onderdeel van gezondheid en geluk.

lot of taste

En dat is precies wat ik wil delen in de eerste blog van het nieuwe jaar. Laat goede voornemens varen en ga dromen van waar je echt blij van wordt. Wat is het waar je naar verlangt? Wat draagt echt bij aan jouw geluk? En dat kan best afvallen of gezonder eten zijn. Maar de vraag is alleen: wat zit erachter? Wat is het waar je echt naar verlangt? Ga jezelf vragen stellen. Ga schrijven, maak een vision board en maak je droom concreet.

Kom in actie!

Dromen waarmaken betekent niet dat je achterover kunt gaan leunen en wachten tot je droom waarheid wordt. Gelukkig en gezond zijn, betekent ook voor jezelf in actie komen. Dromen realiseren betekent werken. Dagelijkse acties die je helpen in kleine stappen je droom te realiseren. En dat begint met het creëren van een dagelijks ritueel waarmee je voor jezelf zorgt. Het leuke is, dat wanneer je echt weet waarvoor je het doet, met een sterke emotionele motivatie, die kleine stappen of dat dagelijks ritueel geen probleem zijn. Je ziet ze niet als last, maar iets waar je blij van wordt. Iets wat je helpt om gelukkig en gezond te zijn. En die kern, die diepe motivatie, heeft vaak niets met uiterlijk of je fysieke lijf te maken. Die emoties zitten lagen dieper. Als je die weet te raken, is het werken aan je droom iets wat je met gemak jaren vol kunt houden.

Waar droom jij over? Wat zou jij heel graag waarheid zien worden in 2018? En welke kleine stap ga je daar iedere dag voor nemen?

Tijdens de coaching is dit het eerste waar we mee aan de slag gaan. Helder krijgen wat jouw droom is, wat bijdraagt aan jouw gezondheid en geluk. In de relatie die je hebt met eten, met jezelf en je eigen lichaam. En van daaruit werken we stap voor stap toe naar jouw droom. Met dagelijkse rituelen die je houvast geven. Wil jij jouw droom waarheid zien worden en wil je daar wat steun bij krijgen? Mail Lotte op info@lotoftaste.nl of check LOT of TASTE op Facebook voor meer info en een gratis kennismakingscoaching.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF