fbpx

Zeynep werd jarenlang gepest maar is nu wereldberoemd met haar schoenencollectie: ‘Met mijn hakken kan ik eindelijk mijn stem laten horen’

Op maandag 8 maart was het Internationale Vrouwendag, en daarom brengt WendyOnline deze week een ode aan de vrouw. Elke avond zetten wij een krachtige vrouw met een mooie boodschap in het zonnetje, en vandaag is het schoenenontwerpster Zeynep Dag. Haar hele middelbare schoolperiode werd ze gepest. Zelfs wanneer ze werd uitgescholden door haar klasgenootjes, stonden de leraren toe te kijken. Ondanks alle pijn worstelde Zeynep zich erdoorheen. Ze was gefocust om van haar grote droom realiteit te maken, namelijk het ontwerpen van haar eigen hakken. Inmiddels vliegt ze de wereld over met haar eigen merk Alzúarr en heeft ze klanten uit onder andere Miami, Los Angeles en Parijs. 

‘Mijn liefde voor hakken is bijna niet te beschrijven. Het klinkt gek, maar elke keer als ik over hakken praat word ik weer verliefd. Sommige mensen zien alleen een mooie schoen, maar voor mij is het veel meer dan dat. Het is het klakkende geluid dat je hoort als je over de tegels van de straat loopt. En het is de kracht die je diep van binnen voelt als je ze draagt, het gevoel dat je de wereld aan kunt. Dat ik dat gevoel nu kan ervaren is alles voor mij. Ik weet namelijk ook hoe het is om dat niet te kunnen, en dat voelt vreselijk. Het is alsof je niet meer naar jezelf kunt kijken. Je ziet niet meer hoe sterk en waardevol je bent. Met mijn hakken wil ik aan elke vrouw meegeven dat ze sexy, slim en sterk is, want ze verdient het om zich zo te voelen.’

hakken

Opgesloten tussen vier muren

‘Nu weet ik hoeveel ik waard ben, maar vroeger dacht ik er totaal anders over. De middelbare school was voor mij verschrikkelijk. Ik was anders dan anderen, en dat was precies waarom iedereen een hekel aan mij had. Ik droeg fel gekleurde kleding omdat ik dat zo mooi vond, maar daardoor was ik wel anders. Daarnaast hield ik mij alleen maar bezig met leren, en raakte ik compleet afgeschermd van alle sociale contacten om mij heen. Mijn klasgenootjes vonden dat maar niks. In het begin waren het alleen maar woorden, maar op een gegeven moment werd het steeds erger. Mijn pauzes bracht ik door op de toiletten, omdat ik zo bang was om weer gekwetst te worden. Ik heb zelfs een proefwerk opnieuw moeten maken omdat klasgenoten aan de leraar hadden verteld dat ik had afgekeken. Natuurlijk deed ik dat niet, maar mijn stem leek de leraar niet te horen. Ondanks dat ik het middelpunt was van alle pesterijen, voelde ik mij onzichtbaar. Niemand kende het lieve meisje dat altijd vrolijk was en een berg liefde had voor iedereen. Niemand kende het meisje dat aan het genieten was van elke dag, want dat meisje was er niet meer. Ze was zo veranderd door alle rotopmerkingen en vernederingen. Dat meisje voelde zich opgesloten tussen vier muren, maar ze deed er alles aan om eruit te komen.’

WhatsApp Image 2021 02 11 at 17.44.36 e1615359415120 Zeynep werd jarenlang gepest maar is nu wereldberoemd met haar schoenencollectie: 'Met mijn hakken kan ik eindelijk mijn stem laten horen'

Mijn stem laten horen

‘Gelukkig ging het tijdens mijn opleiding toegepaste vormgeving een stuk beter. Ik heb hier ook mijn eerste eigen hakken gemaakt. Thuis hadden we het niet breed, dus ik kocht de meest goedkope hakken die ik kon vinden en gaf er met klei mijn eigen draai aan. Mijn ontwerpen waren kleurrijk en totaal buiten de lijntjes, precies waar ik van hield. Ik kon niet alleen mijn creativiteit kwijt, maar ook mijzelf als persoon. Al die tijd dat ik mij ongehoord voelde, leek steeds meer verleden te worden. Met mijn eigen hakken kon ik mijn stem laten horen, en dat was zo fijn. Ik verkocht mijn ontwerpen aan grote merken zoals Zara, maar die waren niet altijd tevreden met mijn ideeën. Het was niet commercieel genoeg. Op een dag keek ik naar mijn bureau waar ik altijd aan had gewerkt, en ik zag zoveel goede ontwerpen liggen die allemaal afgewezen waren. Die ontwerpen kwamen recht vanuit mijn hart en vanuit mijn liefde voor hakken. Ik realiseerde mij dat op dat bureau geen ontwerpen voor Zara lagen, maar ontwerpen voor mijn eigen merk. Vanaf dat moment ben ik gestopt met freelancen, en ben ik mij gaan focussen op een eigen collectie.’

hakken

‘Ik maakte nieuwe ontwerpen en begon een identiteit te creëren voor mijn eigen bedrijf. De website ging online en nog geen twee weken later had ik al mijn eerste klant. Niemand minder dan Rihanna had zeven paar hakken uit mijn collectie gekocht. Al snel volgden meer Hollywoodsterren, en was mijn bedrijf een enorm succes geworden. Ik heb mij in die tijd nooit gerealiseerd wat ik allemaal had bereikt, omdat alles zo snel ging. Ik was alleen maar bezig met werken, want daar werd ik echt gelukkig van.’

Eigen Business Fashion Academy

‘Inmiddels werk ik met de grootste Hollywood merken samen. Met mijn kantoor ben ik vier keer verhuisd omdat we telkens uit ons jasje groeiden. Ik ben een sterke vrouw geworden die zoveel liefde voor zichzelf heeft kunnen ontwikkelen. Ik heb uit het diepste dal kunnen klimmen, en daar ben ik zo trots op. In mijn middelbare schooltijd heb ik dit kunnen leren, maar niet door de school zelf. De leraren keken zelfs toe terwijl ik opnieuw de grond in werd geboord. Die onzichtbare pijn zou niemand moeten voelen. School is een plek waar je je moet kunnen ontwikkelen en waar je je veilig moet voelen. Omdat ik die plek niet heb gekend, ben ik zelf een school begonnen. Mijn eigen Business Fashion Academy is een school waar je gewaardeerd wordt om wie je bent. Op mijn school leer je over zelfliefde en zelfontwikkeling, want dat brengt iemand zoveel verder dan alleen een diploma. Liefde is de basis van alles.’

WhatsApp Image 2021 02 11 at 10.02.34 Zeynep werd jarenlang gepest maar is nu wereldberoemd met haar schoenencollectie: 'Met mijn hakken kan ik eindelijk mijn stem laten horen'

De kracht van elke vrouw

‘Mijn grootste les die ik iedereen zou willen meegeven is dat liefde de basis van alles is. Zonder de liefde die ik had voor mijn hakken, was ik nooit zover gekomen. En toch lijkt het alsof veel mensen dat stukje liefde missen. In mijn carrière heb ik vaak gezien hoe gemeen mensen kunnen zijn, en dat is verschrikkelijk. Het leven is zoveel mooier als je iedereen dat stukje liefde geeft.

Als je mij vraagt waar ik het meest trots op ben is dat niet mijn carrière of mijn succes. Ik ben trots op mezelf als persoon, trots op mijn doorzettingsvermogen en trots op mijn creativiteit. Ik ben trots dat ik een vrouw ben, want wat zijn wij vrouwen ontzettend sterk. Iedere vrouw zou moeten leren om van zichzelf te houden, want je bent het meer dan waard. Liefde is zo belangrijk en zo iets moois, maar sommige mensen lijken die liefde niet meer te voelen. Leer alsjeblieft van jezelf te houden, want als je je realiseert hoe krachtig je bent, zal er een nieuwe wereld voor je open gaan. Een wereld vol passie en overwinningen, dat gun ik iedereen.’

hakken

Lees ook deze verhalen van onze powervrouwen:

Diana wil moeders van criminele jongeren betrekken bij de hulpverlening: ‘Ik heb aan mijn eigen zonen gezien hoe snel ze kunnen afglijden.’

Maartje vond het geluk terug na de dood van haar zoontje: ‘Mijn liefde was groter dan mijn verdriet.’

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF