fbpx

Zes tips van trainer Laura Pels voor meer resultaat in de sportschool

Laura Pels is personal trainer & health coach. Vol enthousiasme en passie over bewegen schrijft Laura regelmatig voor Wendyonline.

laura pels

Een nieuwe week! Je duikt natuurlijk vol goede moed de sportschool in om keihard te trainen (knipoog). Maar wat moet je nu eigenlijk wel en wat vooral niet doen voor het beste resultaat? Als je (zonder goede personal trainer) fanatiek aan de slag gaat in de gym, let dan vooral op de volgende do’s & don’ts.

1. Doelen stellen

Veel mensen duiken de sportschool in zonder plan. Het is belangrijk doelen te stellen, zodat je ergens naartoe werkt en je trainingsprogramma erop aan kunt passen. Stel doelen, maak vervolgens een plan hoe je die doelen denkt te kunnen behalen en stick to it. Maak een lange termijn doel met tussendoelen per maand. Onthoud: er bestaat geen quick fix of wondermethode. Regelmatig trainen, de goede dingen eten, voldoende ontspannen en slapen is the key. Kleine nuance: sporten zonder duidelijk doel is nog altijd beter dan niet sporten!

2. Lichte gewichten met de juiste techniek

Don’t overdo it! Als je een oefening nog niet onder de knie hebt is het beter om met een licht gewicht te beginnen en het rustig op te bouwen. Het technisch goed uitvoeren van oefeningen is erg belangrijk en voorkomt blessures. Daarnaast zijn er veel onderzoeken die uitwijzen dat trainen met een lichter gewicht ook heel veel effect heeft. Het gaat meer om de frequentie en consistentie van je workouts. Het heeft dus meer effect als je structureel drie keer per week traint en dan niet per se maximaal gaat, dan dat je af en toe traint en dan all-out gaat.

3. Krachttraining vs cardio

Ga niet úren op de crosstrainer en hardloopband staan, maar doe het als warming up. Ga vervolgens aan de slag met gewichten. Krachttraining zorgt ervoor dat je minder snel blessures zal krijgen, maakt je fitter en sterker en zal die mooie shape aan je lichaam geven. Prikkel je hele lichaam en sluit geen spiergroepen uit. Het is een fabel dat je alleen van cardio afvalt. Je valt af van een negatieve energiebalans, niet van een bepaalde manier van trainen.

4. Abs are made in the kitchen

Sluit je voedingspatroon aan op je sportdoelen. Vijf keer per week de gym in, zonder je voedingspatroon aan te passen heeft weinig effect. En dat is zonde. Je staat er tenslotte niet voor niets. Een gezond en effectief eetpatroon in combinatie met sporten (en een goede nachtrust) zal zorgen dat je sneller resultaat behaalt.

5. Probeer zoveel mogelijk risicovolle bewegingen te beperken

Weet welke oefeningen blessuregevoelig kunnen zijn voor je lichaam. Soms kan mobiliteit de beperkende factor zijn en soms moeten oefeningen gewoon helemaal niet gedaan worden. Om op lange termijn resultaat te blijven behalen is het belangrijk dat je geen blessures ontwikkelt!

6. Leg jezelf niet het onmogelijke op

‘Maandag start ik met sporten en ik ga vijf keer per week trainen, want ik moet nu echt van die overtollige kilo’s af!’ Iedereen herkent dit en is er waarschijnlijk zelf schuldig aan. Na drie weken kom je er achter dat je in totaal zeven keer bent geweest. Met het resultaat dat je gedemotiveerd thuis op de bank eindigt (met extra chocola). Vanaf nu ben je wederom moed aan het verzamelen om weer als een gek een maand lang vol gas te gaan sporten. Niet echt het ideale plaatje, toch?

Start je sporttraject met een realistisch doel wat betreft sportfrequentie. Hoe vaak in de week wil ik sporten en hoe vaak in de week kan ik sporten met mijn agenda? Hierin zit een groot verschil voor de meeste mensen.

Stel je kunt drie keer per week sporten op vaste momenten. Start dan de eerste paar weken met twee keer per week. Dit is realistisch en makkelijk haalbaar, toch? De lat ligt niet te hoog en elke keer dat je een keer extra sport is bonus! Dit zal je een goed gevoel geven en motiveert je. Zet je alsnog je doel op drie keer sporten en je gaat soms maar twee keer, dan geeft dit een negatieve motivatie omdat je je niet aan het schema kunt houden. Het gaat dus allemaal om structuur, planning en realistische doelen en termijnen stellen.

DUS:

  • Consistentie en frequentie gaan boven intensiteit.
  • Afvallen? Doe krachttraining, wat cardio en zorg voor een negatieve energiebalans.
  • Zorg dat je geen blessures ontwikkelt.
  • Houd jezelf gemotiveerd! Stel kleinere doelen die je elke keer kunt halen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF