fbpx

Zelfzorg: strategieën voor het zorgen voor jezelf fysiek en mentaal

Zelfzorg is het zorgen voor je fysieke gezondheid en emotioneel welzijn. Dit is een belangrijke factor voor een lang en gelukkig leven. Maar veel mensen negeren zelfzorg en stellen vaak hun werk en andere verplichtingen voorop boven hun gezondheid. In dit artikel worden praktische methoden besproken om voor je fysieke en emotionele welzijn te zorgen.

Krijg genoeg rust

Ons zowel mentale als fysieke welzijn hangt af van voldoende slaap krijgen. Ons lichaam geneest en onze hersenen verwerken en versterken herinneringen terwijl we slapen. Tal van gezondheidsproblemen, zoals obesitas, angst en depressie, kunnen worden veroorzaakt door slaapgebrek. Zorg ervoor dat je ten minste zeven tot acht uur ononderbroken slaap per nacht krijgt om voldoende rust te krijgen. Vermijd het gebruik van een apparaat vlak voor het slapengaan, omdat het blauwe licht dat het uitstraalt je slaap kan verstoren. Maak een rustgevende avondroutine om je te helpen ontspannen voor het slapengaan.

Eet gezonde maaltijden

Zowel de fysieke als psychologische gezondheid hangt af van een voedzaam dieet. Chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker kunnen worden voorkomen met een dieet dat rijk is aan groenten, volle granen, fruit, eiwitrijke voedingsmiddelen en gezonde vetten. Het kan ook de geestelijke gezondheid verbeteren door de kans op angst en depressie te verlagen. Eet dagelijks verschillende kleurrijke groenten en fruit en vermijd bewerkte voedingsmiddelen en gesuikerde dranken..

Beweeg regelmatig

Niet alleen is lichaamsbeweging gunstig voor de fysieke gezondheid, maar het is ook essentieel voor de geestelijke gezondheid. Regelmatig lichamelijk actief zijn kan helpen om je gelukkiger, minder gestrest en zelfverzekerder te voelen. Probeer bijvoorbeeld bijna elke dag van de week matig te bewegen gedurende minimaal 30 minuten. Regelmatig sporten kan bestaan uit zwemmen, wedden op football hardlopen, wandelen, joggen of fietsen in de vroege ochtend of elke andere fysieke activiteit die ons mentaal alert kan houden.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF