fbpx

Your Meal Planners dagmenu: ‘Onze sinterklaastradities, heel veel cadeautjes, hapjes, gezelligheid & WIJN’

In de jongere jaren van Rosa en Lucy werd Sinterklaas groots gevierd, en dat doen ze nog steeds. Deze week hebben ze weer een heerlijk dagmenu voor jou samengesteld! En je raad het al, met als thema: Sinterklaas. 

1. Winterse granola met pepernoten

Granola met een beetje kwark, het ideale ontbijt voor de doordeweekse dag. In deze tijd van het jaar is het vaak wat lastiger om al vroeg je bed uit te komen want het is donker en koud! Maak daarom deze granola met winterse kruiden en jawel, pepernoten, zodat je een reden hebt om uit bed te springen. Enjoy!

Dit heb je nodig voor een grote pot granola
  • Havermoutvlokken – 225 gram
  • Gemengde noten (bijv. amandelen en pecannoten) – 200 gram
  • Pompoenpitten – 70 gram
  • Ahornsiroop, honing of andere zoetstof – 75 milliliter
  • Kaneel – 1 eetlepels
  • Koek- en speculaaskruiden – 1 eetlepels
  • Zonnebloemolie – 2 eetlepels
  • Vanille-extract – een paar druppeltjes
  • Pepernoten – een paar handjes, naar smaak
  • Optioneel: pure chocolade, minimaal 72% cacao
  • Bakplaat en bakpapier
Zo maak je het
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Meng in een grote kom de havermout vlokken, noten, pompoenpitten, kaneel en koek- en speculaaskruiden door elkaar.
  4. Doe nu ook de zoetstoffen (ahornsiroop en vanille-extract) en zonnebloemolie bij het mengsel en meng goed. Is het nog niet plakkerig genoeg? Voeg dan nog wat zoetstof of zonnebloemolie toe.
  5. Schep het mengsel op de bakplaat en zet voor 30 minuten in de voorverwarmde oven. Schep na 15 minuten goed om en houd een oogje op de granola. Hij kan aan het einde heel snel gaan!
  6. Laat de granola even afkoelen en schep de (verkruimelde) pepernoten door de granola. In een afgesloten pot blijft de granol zeker een week vers!
  7. Serveer de granola met yoghurt of kwark en vers fruit zoals sinaasappel of mandarijn.

Your Meal Planners: winterse granola

Rosa en Lucy: ‘Ons gezin bestaat uit vader, moeder, twee broers én wij dus. Bij elkaar opgeteld, zes man in totaal. Daar voegen we inmiddels wat aanhang aan toe en ons eerste nichtje van twee maanden oud. Toen we klein waren was Sinterklaas een groot feest en eigenlijk nog steeds. Jarenlang was er een zak met cadeaus aanwezig, een familiegedicht én maakte we surprises. We hebben nog nooit een jaar overgeslagen.

Toen onze moeder overwoog om dit jaar tóch een jaartje over te slaan, waren we wel teleurgesteld. Bij ons thuis is Sinterklaasavond de laatste jaren vrij veel veranderd in een iets ander feestje met hapjes, wijntjes en een sinterklaasspel. Dat spel verloopt nooit gestructureerd en volgens de regels al helemaal niet. Er worden ook altijd een aantal bijzondere cadeaus gekocht. We vingen al op dat er dit jaar ook weer ergens iets is misgegaan. Voor ons belooft het weer een mooie avond te worden op 5 december!’

Chaotische avond

Lucy: ‘Het hele gezin heeft een grote overeenkomst: chaotisch. En dat levert met sinterklaasavond nogal eens wat last-minute stress op. Zo kwam een vriendin van Rosa er ooit op pakjesavond achter dat twee familieleden hetzelfde lootje hadden getrokken. Ja, lootjes trekken deden we toen nog met echte papiertjes in een bak.

Hoe kan zoiets gebeuren vraag je je misschien af? Nou, Rosa ging douchen, liet haar lootje liggen en de volgende die de badkamer in kwam dacht: ‘AH, hier ligt-ie!’ En dus was ons jongste broertje de uitverkorene, met twee surprises. Voor onze vader, die dus geen surprise leek te krijgen, flansten we nog snel iets in elkaar. Eind goed, al goed.’

2. Borrel salades

Rosa en Lucy kopen eigenlijk nooit kant en klare salades voor op brood bij de borrel. ‘Het is zo simpel en zoveel lekkerder om het zelf te maken. Ook nog eens een stuk gezonder, want… minder zout en suiker! En omdat je de hele avond genoeg zoetigheid krijgt, is iets hartigs (en lekkers) vast en zeker welkom. We delen deze week 3 heerlijke, zelfgemaakte salades voor op een (stok)broodje. Wij gaan vaak voor makkelijk op Sinterklaasavond. Zo is er meer tijd voor gezelligheid, lekker snoepen en cadeaus! Ideaal, vinden wij!’

Tip: gebruik verse vis van de visboer, smaakt heerlijk in de salades!

1. Makreelsalade

Dit heb je nodig
  • Gerookte makreelfilet – 2, geprakt
  • Bleekselderij – een halve stengels, fijngesneden
  • Zure appel – een halve, niet geschild en in kleine blokjes
  • Mayonaise – kleine eetlepel, (wij gebruiken biologische halvanaise)
  • Sap van een halve sinaasappel
  • Peper en zout
Zo maak je het
  1. Snijd alle ingrediënten mooi fijn zodat de salade een goede structuur krijgt.
  2. Prak de makreel en meng met de eetlepel mayonaise.
  3. Voeg vervolgens het sap van de sinaasappel, de bleekselderij en appel toe.
  4. Breng op smaak met peper en zout.

Salades

2. Zalm-ei salade

Dit heb je nodig
  • Gerookte zalm – 100 gram, in kleine stukjes
  • Hardgekookte eieren – 2 stuks, geprakt
  • Verse óf gedroogde dille – 1 eetlepel, fijngesneden
  • Mayonaise – kleine eetlepel, (wij gebruiken biologische halvanaise)
  • Dikke (griekse) yoghurt – kleine eetlepel
  • Kappertjes – 2 eetlepels
  • Peper en zout – naar smaak
Zo maak je het
  1. Meng de fijngesneden zalm met de hardgekookte eieren en voeg een eetlepel mayonaise en yoghurt toe voor een goede binding.
  2. Voeg ook de kappertjes toe en breng op smaak met dille, peper en zout.

3. Ei-tomaat salade

Dit heb je nodig
  • Cherrytomaten – 250 gram, gehalveerd
  • Hardgekookte eieren – 3, geprakt
  • Fijngesneden bieslook – paar takjes, naar smaak
  • Mayonaise – kleine eetlepel, (wij gebruiken biologische halvanaise)
  • Kappertjes – 2 eetlepels
  • Paprikapoeder – 1 theelepel
  • Peper en zout – naar snmaak
Zo maak je het
  1. Halveer de cherrytomaten en meng met de geprakte eieren.
  2. Knip de bieslook fijn met een schaar.
  3. Meng de bieslook samen met de mayonaise, kappertjes, paprikapoeder, peper en zout.

Tip: Serveer met een vers afgebakken (stok)brood en enjoy!

Tomaat-ei salade

Wil jij elke week gezond eten zonder gedoe? Meld je aan voor Your Meal Planners weekmenu en ontvang het eerste menu gratis in jouw mailbox. Boodschappen halen wordt een feestje!



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF