fbpx

Your Meal Planners dagmenu: comfort food op dagen dat je net iets meer liefde nodig hebt

Op maandag 1 oktober was het ‘Nationale dag voor jezelf.’ Deze dag was er dit jaar voor het eerst. Gek eigenlijk he, we staan zo vaak stil bij een ander en minder vaak bij onszelf. In deze tijd waarin iedereen enorm druk is en zelfontwikkeling een veel gehoord thema is, is zo’n dag eigenlijk hartstikke logisch! En wanneer heb je juist wat extra selfcare nodig? Juist ja, op baaldagen. Vandaag delen Rosa En Lucy heerlijke comfort food recepten met jou. Yum Yum!

1. Ontbijt: pannenkoeken met gebakken appel en kaneel

Baaldagen in combinatie met pannenkoeken… dat kun je pas echt ultiem comfort food noemen! De pannenkoeken kun je ook een avond van te voren maken en ‘s ochtends gewoon koud opeten. Zullen wij een klein geheim met je delen? Wij vinden ze koud nog veel lekkerder!

Dit heb je nodig voor 4 of 5 kleine pannenkoeken

  • Rijpe bananen – 2, geprakt
  • Ei – 1
  • Appel – 1, geschild en in blokjes
  • Kaneel – 2 flinke theelepels
  • Kokosolie – om in te bakken

Tip: ga lekker los met topping, zoals (soja)yoghurt of kwark, vers seizoensfruit, pindakaas, honing, jam, een handje noten of pure chocolade.

Zo maak je het

  1. Schil en snijd de appel in blokjes. Verwarm een koekenpan met een klein beetje kokosolie. Bak hierin de appel in ongeveer 3 minuten zacht. Als de appel zacht is voeg je een klein beetje water met 1 theelepel kaneel toe. Roer goed door en zet vervolgens het vuur uit.
  2. Prak de banaan fijn met een vork en kluts de eieren in een kommetje. Voeg de geprakte banaan toe aan de eieren en roer samen met 1 theelepel kaneel goed door.
  3. Verhit nog een keer een beetje kokosolie in een koekenpan. Schep het banaan- en eibeslag in de koekenpan. Maak er kleine ronde pannenkoeken van. Je kunt ze eenvoudig vormen door met de spatel de randen aan te drukken tot een mooie ronde vorm.
  4. Na ongeveer 2 minuten zijn de pannenkoeken aan de onderkant goudbruin en klaar om te keren. Na het keren zet je het vuur lager en bak je ze nog 2 minuten aan de andere kant.
  5. Serveer met toppings naar keuze en geniet!

pannenkoeken

Lucy over het idee van dit comfort food menu

Lucy: ‘Baaldagen, wie kent ze zien? Zo’n baaldag had ik afgelopen zondag. Ik ging een rondje racefietsen en verdwaalde in mijn eigen stad. Lichtelijk gefrustreerd want daardoor kon ik mijn gemiddelde fietssnelheid nier aanhouden. Toen ik eenmaal thuis aankwam leek het mij een goed idee om een heerlijke pasta te maken. Wat extra energie kon ik namelijk wel gebruiken! En eigenlijk had ik bij voorbaat al uitgesloten dat mijn pasta zou kunnen mislukken, maar helaas… Het was dus zo’n dag.

Tussendoor stootte ik ook nog een kop koffie over mijn nieuwe bank. Een groot feest. Onhandigheid zit ook wel een beetje in mijn genen, shit happens. Gefrustreerd belde ik Rosa want ja, wie bel ik anders als er een recept mislukt? Wijze woorden werden gesproken door mijn lieve zus Rosa: ‘Luus, de dag verloopt niet altijd vlekkeloos zoals je had gepland. Wees nou eens lief voor jezelf in plaats van de strijd aan te gaan.’

Lucy: ‘Vanuit die gedachten kwam ik in de avond op een top idee. Ik zat op de bank met een kop thee en een heerlijk stukje chocolade en toen gebeurde het… een nieuw dagmenu met jawel, comfort food! Natuurlijk met een healthy twist, maar verwacht vooral verwarmende, smaakvolle en voedzame recepten voor op dagen dat je jezelf net een beetje extra moet ‘comforten.’ En dat hoeft dan helemaal niet ongezond te zijn, ook al mag dat natuurlijk ook!’

2. Lunch: kleurrijke wraps met een romige vulling

Om deze wraps kun je niet heen. Je fleurt er hoe dan ook helemaal vanop!

Dit heb je nodig voor 2 wraps

  • Gekleurde wraps – 2 (van No Fairytales, bieten- of wortelwraps)
  • Hüttenkäse of hummus – 2 flinke eetlepels
  • Avocado – 1/2
  • Edamame bonen of kikkererwten – 60 gram
  • Gegrilde groentemix of gegrilde paprika. Dit kun je kant en klaar kopen in de supermarkt, maar zelf grillen kan natuurlijk ook.
  • Kiemgroenten – naar smaak
  • Cherrytomaten – een handje, in vieren gesneden

Zo maak je het

  1. Smeer de wraps in met hüttenkäse of hummus en beleg met avocado.
  2. Spoel de gekozen bonen af onder koud water en laat vervolgens uitlekken. Snijd ondertussen de cherrytomaten en gegrilde groenten in stukjes.
  3. Beleg de wraps vervolgens met de groenten, cherrytomaten, bonen en kiemgroenten. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Rol de wraps op en je kleurrijke lunch is klaar.

Tip: probeer eens wat Tahin (sesampasta) als extra basis voor op je wrap. Dit is een hele goede combinatie met avocado en hüttenkäse of hummus. Zo maak je de smaak nog romiger!

tortilla wrap

3. Diner: Gado Gado met veel groenten en tempeh

We love gado gado! De combinatie van beetgare groenten, pindasaus en tempeh is werkelijk waar smullen geblazen.

Dit heb je nodig

  • Rijstnoedels – 2 porties
  • Spitskool – 1/2, in reepjes gesneden
  • Sperziebonen – 200 gram, gehalveerd
  • Wortels – 200 gram, in plakjes
  • Komkommer – 1/2, in lange slierten (met de kaasschaaf)
  • Taugé – 100 gram
  • Eieren – 2, in plakjes
  • Tempeh – 180 gram, in blokjes. Heb je weinig tijd? Kies dan voor kant en klare blokjes met bijvoorbeeld ketjap.
  • Sojasaus – 4 eetlepels
  • Sambal – 2 theelepels
  • Optioneel – garneer met pinda’s

Dit heb je nodig voor de pindasaus

  • Pindakaas (met nootjes) – 5 eetlepels
  • Water – 125 milliliter
  • Ketjap manis – 2 eetlepels
  • Sambal – 2 theelepels (extra pittig? Voeg wat extra toe).
  • Sap van een halve limoen
  • Knoflook – 1 teentje, geperst

Zo maak je het

  1. Zet een pan met ruim kokend water op het vuur en kook hierin de eieren in c.a. 5 minuten medium hard. Haal de eieren met een lepel uit de pan en laat schrikken. Laat het water op het vuur staan!
  2. Snijd ondertussen de tempeh in blokjes en marineer in 4 eetlepels sojasaus en 2 theelepels sambal. Laat dit even intrekken.
  3. Snijd vervolgens alle groenten. Gebruik het water van de eieren en kook hierin eerst de plakjes van de wortels ongeveer 2 minuten. Voeg vervolgens alle andere groenten toe en kook nog 3 minuten mee. De groenten zijn nog heel knapperig, dat klopt!
  4. Pak een vergiet en leg hier de taugé in. Overgiet dit met het water van de andere groenten. Zo is de taugé ook meteen klaar.
  5. Doe de groenten terug in de pan en laat even staan met de deksel op de pan zodat ze niet teveel afkoelen.
  6. Meng alle ingrediënten voor de pindasaus in een pannetje en breng aan de kook. Laat even pruttelen. Is de saus te dik? Voeg wat extra water toe.
  7. Tot slot bak je de tempeh in een koekenpan met een scheutje olijfolie. Schep regelmatig om. Na ongeveer 5 minuten is de tempeh licht knapperig en gaar.
  8. Kook de rijstnoedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  9. Serveer de groenten (vergeet de rauwe komkommer niet), rijstnoedels en de tempeh met het ei en de pindasaus.

gado gado recept

Een waardevol advies van Rosa en Lucy

‘Denk wat vaker aan jezelf! Het is helemaal niet egoïstisch om jezelf op de eerste plek te zetten. Vooral niet in deze drukke tijden waarbij stressklachten steeds vaker voorkomen. Loop jezelf niet voorbij en durf een beetje gas terug te nemen. Hoe wij dat doen? Door een momentje helemaal niks te moeten van jezelf, 10 minuutjes te mediteren of ongegeneerd je afspraken af te zeggen wanneer dat nodig is. Zonder smoes of schuldgevoel.’

Elke week zonder gedoe gezond en gevarieerd eten? Het eerste weekmenu krijg je gratis in jouw mailbox.

inschrijven

 

 

 

 

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF