fbpx

Your Meal Planners: ‘Balans in de decembermaand kan heel lekker zijn!’

De decembermaand staat natuurlijk in het teken van feestjes, heel veel feestjes. Rosa en Lucy van Your Meal Planners houden wel van een feestje! Bij al deze feestjes horen natuurlijk ook de nodige drankjes en hapjes, maar hoe zorgen we ervoor dat het niet helemaal uit de hand loopt? Zodat we nog wel fit en uitgerust aan 2019 kunnen beginnen. Dat vertellen Rosa en Lucy jou deze week met weer een heerlijk dagmenu! 

1. Groene smoothiebowl met mango en banaan

Rosa en Lucy: ‘Een licht ontbijtje is bij ons meer dan welkom na alle uitgebreide ontbijt en brunch gelegenheden. Lekker wat langer in bed, en dan deze lichte smoothiebowl. Daarna ben je weer helemaal opgeladen voor het volgende feestje!’

Dit heb je nodig

  • Banaan – 1 stuk
  • Boerenkool – 2 handen
  • Diepvries mango – 100 gram
  • Ongezoete amandelmelk – 150 ml
  • Havermout – 2 el

Voor de topping

  • Kokosvlokken
  • Pompoenpitten
  • Havervlokken

Nodig: Een blender 

Zo maak je het

  1. Doe de banaan, amandelmelk en mango in de blender en mix tot het mooi glad is.
  2. Voeg nu ook de boerenkool en havermout toe en blend nogmaals tot een gladde smoothie. Is de smoothie te dun? Voeg dan wat mango en boerenkool toe. Juist te dik? Voeg dan een scheutje amandelmelk toe.

Voor de topping is het lekker om de kokosvlokken, pompoenpitten en havervlokken even te roosteren in een droge koekenpan. Serveer de smoothiebowl met de topping en enjoy! 

Smoothiebowl

5 tips om in balans te blijven

  1. Het klinkt misschien wel erg vanzelfsprekend en een tikkeltje afgezaagd, maar beweeg! Maak een lekkere ochtendwandeling voor je ontbijt, ga een rondje hardlopen of met de familie een potje voetbal spelen. Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet, maar bewegen doet goed!
  2. Zorg ervoor dat je tussen alle feestmaaltijden zo nu en dan een balans maaltijd nuttigt met veel groenten. Bijvoorbeeld een salade als lunch met bietjes, linzen en geitenkaas. Of een lekkere smoothie(bowl) als ontbijt met spinazie of boerenkool.
  3. Slaap! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar naast gezond eten is voldoende rust heel belangrijk. Als je een drukke periode hebt, zorg dan dat je wel genoeg slaapt. Als je moe bent ga je sneller snacken en die snack momenten zijn bij ons vaak niet heel gezond.
  4. Gember: goed voor de weerstand. December is niet de zonnigste maand van het jaar, als je dan ook nog eens vakantie hebt steken griepjes vaak de kop op. Wat denk je van een weerstand theetje? Heet water, verse gember en citroen helpen je om je weerstand een boost te geven. En gember werkt ook nog eens ontstekingsremmend!
  5. Drink! En nee dan hebben we het niet over nog een wijntje of biertje 😉 Drink voldoende water dit zorgt ervoor dat je lichaam goed gehydrateerd blijft en dat is belangrijk als je een periode iets meer alcohol nuttigt. En scheelt ook nog eens een kater op zijn tijd.

YourMealPlanners

2. Heerlijke wafels met kwark en rood fruit

Rosa en Lucy: ‘Wij zijn zelf dol op een echte Belgische wafel met slagroom en chocolade, maar die versie past niet echt in onze balans recepten tussen de feestdagen door. Daarom deze, iets gezondere, variant!’

Dit heb je nodig

  • Havermout – 125 gram
  • Magere yoghurt of kwark – 100 gram
  • Melk (plantaardig) – 50 ml
  • Eieren – 2 stuks
  • Bakpoeder – 1,5 tl
  • Kaneel – 1 el
  • Snufje zout

Nodig: Wafelijzer en keukenmachine of blender 

Zo maak je het

  1. Verwarm het wafelijzer.
  2. Maak van de havermout eerst meel door het te mengen in de keukenmachine of blender.
  3. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en meng dit tot een glad beslag.
  4. Vet het wafelijzer in met een beetje olie.
  5. Verdeel het beslag over de vorm en draai het apparaat om zodat je wafels aan beide kanten mooi in vorm komen. Check na 3 minuten voorzichtig of je wafels al gaar zijn. Als ze goudbruin en stevig zijn kun je ze voorzichtig uit het ijzer halen.
  6. Serveer de wafels naar smaak met vers (rood) fruit, honing of siroop en een beetje kwark. Heerlijke als ontbijt, lunch of brunch!

Your Meal Planners

3. Gevulde zoete aardappel met Tempeh

Lucy: ‘Dit is dus echt zoooo lekker! En ook als je geen geboren vegetariër bent is dit echt het proberen waard. Je moet er alleen wel even voor uit je comfortzone willen stappen. De oven doet het meeste werk dus wees gerust je hoeft niet heel veel inspanning te leveren!’

Dit heb je nodig

  • Zoete aardappels – 2 grote of 4 middelgrote/kleine
  • Boerenkool – 2 grote handen
  • Kikkererwten – 150 gram
  • Kerrie- of currypoeder – 1 tl
  • Gemalen komijnzaad – 1 tl
  • Pijnboompitjes – 1 handje
  • Tempeh – 150 gram
  • Limoen – 1 stuk
  • Kleine ui of sjalot (fijngesneden) – 1 stuk
  • Tahin (sesampasta) – 1 el
  • Sojasaus – 2 el
  • Ketjap – 1 el
  • Sambal – 1 tl

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de zoete aardappels en prik met een vork een aantal gaatjes in de schil. Leg ze, afhankelijk van de grootte, 40 – 50 minuten in de voorverwarmde oven. Ze zijn gaar als je er makkelijk met een vork in kunt prikken.
  2. Maak een marinade voor de tempeh door de sojasaus, ketjap, sambal en het sap van de helft van de limoen te mengen. Snijd de Tempeh in reepjes en meng dit door de marinade. Zet het daarna een half uurtje weg in de koelkast.
  3. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
  4. Snijd de ui fijn en spoel de kikkererwten af onder koud water. Laat dit goed uitlekken.
  5. Zet een koekenpan met een scheutje olijfolie op het vuur en bak hierin de ui aan. Voeg vervolgens de kikkererwten samen met het kerriepoeder en komijnzaad toe. Zet het vuur laag en schep gedurende 10 minuten regelmatig even om. Voeg na ongeveer 6 minuten de boerenkool toe.
  6. Meng ondertussen de tahin met het sap van de andere helft van de limoen. Breng op smaak met peper en zout. Blijft de dressing te dik? Voeg dan een scheutje water toe.
  7. Bak de tempeh in een tweede koekenpan in een paar minuten goudbruin. Keer regelmatig om.
  8. Haal de zoete aardappels uit de oven en snijd ze in het midden open. Ze moeten helemaal zacht zijn! Vul de zoete aardappels met het kikkererwten mengsel en de tempeh.
  9. Garneer met de geroosterde pijnboompitten en serveer met de tahin dressing.

Your Meal Planners

Wil jij elke week gezond eten zonder gedoe? Meld je aan voor Your Meal Planners weekmenu en ontvang het eerste menu gratis in jouw mailbox. Boodschappen halen wordt een feestje!

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF